Do góry

Zupy Przepis na:

Kartoflanka z szynką

Kartoflanka z szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3338

Dodano:

Odsłon: 443

Jak przygotować zupę ziemniaczaną z szynką - sprawdzony przepis krok po kroku.

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 suszony grzybek
  • 2 łyżki masła
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • pęd selera naciowego (ok. 10cm)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól
  • 10 dag gotowanej szynki w plasterkach
  • posiekana zielenina (natka pietruszki lub koperek)
  • 5 szklanek rosołu (może być z koncentratu )
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchew, cebulę oraz pęd selera podsmażamy na rozgrzanym maśle, często mieszając.

  2. Gdy cebula się zeszkli, a warzywa lekko zrumienią, zalewamy je rosołem, dodajemy grzybek, ząbek czosnku, przyprawy i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 10 minut).

  3. Zupę miksujemy (wcześniej wyjmujemy liść laurowy), doprawiamy do smaku, łączymy ze spienioną śmietaną, rozlewamy na talerze i posypujemy posiekaną szynką oraz zieleniną (natką pietruszki lub koperkiem). Do zupy możemy podać młode ziemniaki okraszone skwareczkami ze świeżej słoniny - smakuje wtedy wyśmienicie.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń