Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować zupę ziemniaczaną z szynką - sprawdzony przepis krok po kroku.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8680
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 607
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8680
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 607
Składniki
Ziemniaki, marchew, cebulę oraz pęd selera podsmażamy na rozgrzanym maśle, często mieszając.
Gdy cebula się zeszkli, a warzywa lekko zrumienią, zalewamy je rosołem, dodajemy grzybek, ząbek czosnku, przyprawy i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 10 minut).
Zupę miksujemy (wcześniej wyjmujemy liść laurowy), doprawiamy do smaku, łączymy ze spienioną śmietaną, rozlewamy na talerze i posypujemy posiekaną szynką oraz zieleniną (natką pietruszki lub koperkiem). Do zupy możemy podać młode ziemniaki okraszone skwareczkami ze świeżej słoniny - smakuje wtedy wyśmienicie. Smacznego :)