Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek rolowany według przepisu babci to pomysł na soczyste i aromatyczne mięso. Możesz go serwować na wiele sposobów – na ciepło z sałatką i ziemniakami jako danie główne albo na zimno do pieczywa. Świetnie też sprawdza się jako przystawka, bo jest sycąca i mocno aromatyczna dzięki użytym przyprawom. Przepis jest na tyle prosty, że poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze.
Nasz przepis na boczek pieczony to kwintesencja polskiej kuchni w najlepszym domowym wydaniu. Po wyciągnięciu z piekarnika pachnie czosnkiem, majerankiem i innymi intensywnymi przyprawami. Pokrój go w grube plastry i podawaj na półmisku. Z pozoru to proste danie może stać się świetnym pomysłem na mięso na Boże Narodzenie, wielkanocne śniadanie albo główny posiłek dla całej rodziny. Boczek rolowany pieczony smakuje też na zimno, np. z ćwikłą i chlebem pieczonym na zakwasie. Tak jak nasze babcie, możesz go podać zamiast gotowych wędlin dostępnych w sklepie.
Przepis jest prosty, ale wymaga odrobiny uwagi, zaangażowania i cierpliwości. Ważne jest także to, aby wybrać dobrej jakości kawałek mięsa. Dzięki marynowaniu w przyprawach i chłodzeniu w lodówce mięso przechodzi smakiem i staje się wyjątkowo kruche, a po upieczeniu – niezwykle miękkie.
brytfanna, rękaw do pieczenia, siatka wędliniarska lub sznurek kuchenny, folia spożywcza.
Najważniejszy jest dobry kawałek boczku – najlepiej płaski, równomiernie gruby, bez skóry, z ładnym przerostem tłuszczu. Zbyt tłusty będzie po upieczeniu sycący, ale ciężki. Z kolei za chudy może wyjść suchy i bez smaku. Możesz też poprosić w sklepie mięsnym o jeden większy płat boczku, który da się łatwo zrolować.
Aby zrobić pyszny i soczysty boczek zwijany pieczony, natrzyj go przyprawami. Nie żałuj ich pod względem ilości i rozprowadź je równomiernie, zarówno po stronie tłustszej, jak i chudszej. Dobrze rozgnieciony czosnek dodaje wyrazistości, a suszone śliwki – lekko słodkiej, soczystej nuty, która przełamuje smak mięsa.
Boczek zwijaj ciasno, od krótszego boku, aby nadzienie nie wypadało. Gotową roladę warto związać sznurkiem kuchennym lub umieścić w siatce wędliniarskiej – nie tylko dla estetyki, ale też by zachowała kształt podczas pieczenia. Jeśli masz czas, zamarynowany boczek odstaw do lodówki na dłużej niż dobę. Nabierze wtedy smaku.
Następnie nie pomijaj kroku z podsmażeniem boczku z każdej strony. Dzięki temu na powierzchni zrobi się cienka rumiana skórka, która zatrzymuje soki w środku i poprawia końcowy smak. Smaż boczek rolowany na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Wytopi się on w trakcie.
Najlepsze efekty osiągniesz, piekąc boczek pieczony według przepisu babci w temperaturze 170°C przez 1,5 godziny. Możesz to zrobić na kilka sposób. Pierwszy z nich to zaproponowany przez nas sposób z rękawem, dzięki któremu mięso nie wysycha, a sok i aromat pozostają wewnątrz. Druga opcja to umieszczenie zwiniętego boczku w naczyniu żaroodpornym i przykrycie go pokrywką. Podczas pieczenia używaj programu z grzaniem górnym i dolnym, bez termoobiegu.
Po pieczeniu zostaw boczek zwijany pieczony na 10-15 minut, aby odpoczęło i nie traciło soków podczas krojenia. Jeśli chcesz zrumienić wierzch, to możesz wyjąć boczek z rękawa i zapiec przez ostatnie 10 minut bez przykrycia. Podawaj go na ciepło z ulubionymi dodatkami. Jeśli planujesz zaserwować boczek na zimno, najlepiej schłodzić go w lodówce (po całkowitym ostygnięciu) przez noc. Po tym czasie kroi się idealnie i smakuje jeszcze lepiej.
Sekret domowego, pieczonego boczku – takiego, jak robiły nasze babcie – tkwi nie tylko w jakości mięsa, ale przede wszystkim w odpowiednim doborze przypraw. Bez soli i pieprzu nie ma dobrze doprawionego mięsa. W tym przypadku jest tak samo. Do tego nie pomijaj majeranku, który jest łagodny i ma subtelnie ziołowy aromat. Dla delikatnej pikanterii dodaj mieloną kolendrę i białą gorczycę. Z kolei ciemniejszego koloru i słodyczy dodaje słodka papryka mielona. Za wyrazisty smak jest odpowiedzialny kminek, który doskonale pasuje do wieprzowiny. W dodatku ułatwia trawienie.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19783
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 432
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6826
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242371
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19783
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 432
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6826
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242371
Składniki
Po upieczeniu wyciągnij boczek z rękawa, odlej wytopiony tłuszcz z mięsa (możesz go później wykorzystać do zrobienia sosu). Gotowy boczek można podawać na ciepło z ziemniakami i surówką lub na zimno jako wędlina na kanapki.
Mięso przepłucz pod bieżącą wodą i osusz przy użyciu papierowego ręcznika. W pierwszej kolejności przypraw boczek mieszanką przypraw - solą, pieprzem, majerankiem, gorczycą, kolendrą, kminkiem i słodką papryką. Natrzyj mięso przyprawami dokładnie z każdej strony.
Mięso połóż chudszą stroną do góry. Czosnek przeciśnij przez praskę, suszone śliwki pokrój na wąskie paski i wyłóż na mięso.
Zroluj boczek i włóż go do siatki wędliniarskiej lub zwiąż przy użyciu sznurka kuchennego. Następnie zawiń boczek w folię spożywczą i włóż na dobę do lodówki.
Na drugi cień wyciągnij boczek z lodówki, ściągnij folię i podsmaż roladę na rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 15 minut. Po tym czasie przełóż roladę do rękawa do pieczenia a następnie do brytfanny.
Roladę piecz przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza (grzałka góra-dół bez termoobiegu).