Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Boczek rolowany
  • Dania główne
  • Przepis na

Boczek rolowany

01.08.2025 Odsłon: 7907
5.0 (7 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Boczek rolowany według przepisu babci to pomysł na soczyste i aromatyczne mięso. Możesz go serwować na wiele sposobów – na ciepło z sałatką i ziemniakami jako danie główne albo na zimno do pieczywa. Świetnie też sprawdza się jako przystawka, bo jest sycąca i mocno aromatyczna dzięki użytym przyprawom. Przepis jest na tyle prosty, że poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze.  

Przepis na soczysty boczek rolowany pieczony 

Nasz przepis na boczek pieczony to kwintesencja polskiej kuchni w najlepszym domowym wydaniu. Po wyciągnięciu z piekarnika pachnie czosnkiem, majerankiem i innymi intensywnymi przyprawami. Pokrój go w grube plastry i podawaj na półmisku. Z pozoru to proste danie może stać się świetnym pomysłem na mięso na Boże Narodzenie, wielkanocne śniadanie albo główny posiłek dla całej rodziny. Boczek rolowany pieczony smakuje też na zimno, np. z ćwikłą i chlebem pieczonym na zakwasie. Tak jak nasze babcie, możesz go podać zamiast gotowych wędlin dostępnych w sklepie. 

Przepis jest prosty, ale wymaga odrobiny uwagi, zaangażowania i cierpliwości. Ważne jest także to, aby wybrać dobrej jakości kawałek mięsa. Dzięki marynowaniu w przyprawach i chłodzeniu w lodówce mięso przechodzi smakiem i staje się wyjątkowo kruche, a po upieczeniu – niezwykle miękkie. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

brytfanna, rękaw do pieczenia, siatka wędliniarska lub sznurek kuchenny, folia spożywcza.

Etapy przygotowania

Boczek zwijany pieczony – jak go przygotować? 

Najważniejszy jest dobry kawałek boczku – najlepiej płaski, równomiernie gruby, bez skóry, z ładnym przerostem tłuszczu. Zbyt tłusty będzie po upieczeniu sycący, ale ciężki. Z kolei za chudy może wyjść suchy i bez smaku. Możesz też poprosić w sklepie mięsnym o jeden większy płat boczku, który da się łatwo zrolować.  

Aby zrobić pyszny i soczysty boczek zwijany pieczony, natrzyj go przyprawami. Nie żałuj ich pod względem ilości i rozprowadź je równomiernie, zarówno po stronie tłustszej, jak i chudszej. Dobrze rozgnieciony czosnek dodaje wyrazistości, a suszone śliwki – lekko słodkiej, soczystej nuty, która przełamuje smak mięsa.  

Boczek zwijaj ciasno, od krótszego boku, aby nadzienie nie wypadało. Gotową roladę warto związać sznurkiem kuchennym lub umieścić w siatce wędliniarskiej – nie tylko dla estetyki, ale też by zachowała kształt podczas pieczenia. Jeśli masz czas, zamarynowany boczek odstaw do lodówki na dłużej niż dobę. Nabierze wtedy smaku. 

Następnie nie pomijaj kroku z podsmażeniem boczku z każdej strony. Dzięki temu na powierzchni zrobi się cienka rumiana skórka, która zatrzymuje soki w środku i poprawia końcowy smak. Smaż boczek rolowany na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Wytopi się on w trakcie.  

Ile piec boczek rolowany w piekarniku? 

Najlepsze efekty osiągniesz, piekąc boczek pieczony według przepisu babci w temperaturze 170°C przez 1,5 godziny. Możesz to zrobić na kilka sposób. Pierwszy z nich to zaproponowany przez nas sposób z rękawem, dzięki któremu mięso nie wysycha, a sok i aromat pozostają wewnątrz. Druga opcja to umieszczenie zwiniętego boczku w naczyniu żaroodpornym i przykrycie go pokrywką. Podczas pieczenia używaj programu z grzaniem górnym i dolnym, bez termoobiegu. 

Po pieczeniu zostaw boczek zwijany pieczony na 10-15 minut, aby odpoczęło i nie traciło soków podczas krojenia. Jeśli chcesz zrumienić wierzch, to możesz wyjąć boczek z rękawa i zapiec przez ostatnie 10 minut bez przykrycia. Podawaj go na ciepło z ulubionymi dodatkami. Jeśli planujesz zaserwować boczek na zimno, najlepiej schłodzić go w lodówce (po całkowitym ostygnięciu) przez noc. Po tym czasie kroi się idealnie i smakuje jeszcze lepiej. 

Jakie przyprawy do boczku pieczonego według przepisu babci wybrać? 

Sekret domowego, pieczonego boczku – takiego, jak robiły nasze babcie – tkwi nie tylko w jakości mięsa, ale przede wszystkim w odpowiednim doborze przypraw. Bez soli i pieprzu nie ma dobrze doprawionego mięsa. W tym przypadku jest tak samo. Do tego nie pomijaj majeranku, który jest łagodny i ma subtelnie ziołowy aromat. Dla delikatnej pikanterii dodaj mieloną kolendrę i białą gorczycę. Z kolei ciemniejszego koloru i słodyczy dodaje słodka papryka mielona. Za wyrazisty smak jest odpowiedzialny kminek, który doskonale pasuje do wieprzowiny. W dodatku ułatwia trawienie. 

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 40429

do 60 min 60 min
48
PaniMkuchniasmakowita
PaniMkuchniasmakowita
Dania główne

Karkówka w czerwonej kapuście

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 10155

do 30 min 30 min
13
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9213

> 60 min >60 min
14
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Lucynka

Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 28436

do 60 min 60 min
44
Anika1
Anika1
Ciasta

Muffinki ze śliwkami

Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 2740

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 6570

do 30 min 30 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 40429

do 60 min 60 min
48
PaniMkuchniasmakowita
PaniMkuchniasmakowita
Dania główne

Karkówka w czerwonej kapuście

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 10155

do 30 min 30 min
13
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9213

> 60 min >60 min
14
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Lucynka

Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 28436

do 60 min 60 min
44
Anika1
Anika1
Ciasta

Muffinki ze śliwkami

Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 2740

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 6570

do 30 min 30 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Boczek rolowany
Autor:
smaker
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 2 kg surowego boczku (jeden duży płat bez skóry)
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki białej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kminku
Sposób przygotowania:
1

Po upieczeniu wyciągnij boczek z rękawa, odlej wytopiony tłuszcz z mięsa (możesz go później wykorzystać do zrobienia sosu). Gotowy boczek można podawać na ciepło z ziemniakami i surówką lub na zimno jako wędlina na kanapki.

2

Mięso przepłucz pod bieżącą wodą i osusz przy użyciu papierowego ręcznika. W pierwszej kolejności przypraw boczek mieszanką przypraw - solą, pieprzem, majerankiem, gorczycą, kolendrą, kminkiem i słodką papryką. Natrzyj mięso przyprawami dokładnie z każdej strony.

3

Mięso połóż chudszą stroną do góry. Czosnek przeciśnij przez praskę, suszone śliwki pokrój na wąskie paski i wyłóż na mięso.

4

Zroluj boczek i włóż go do siatki wędliniarskiej lub zwiąż przy użyciu sznurka kuchennego. Następnie zawiń boczek w folię spożywczą i włóż na dobę do lodówki.

5

Na drugi cień wyciągnij boczek z lodówki, ściągnij folię i podsmaż roladę na rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 15 minut. Po tym czasie przełóż roladę do rękawa do pieczenia a następnie do brytfanny.

6

Roladę piecz przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza (grzałka góra-dół bez termoobiegu).

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki