Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pascha to tradycyjny deser ze wschodu, który obok babek i mazurków przygotowuje się na Wielkanoc. Kształtem przypomina grobowiec Jezusa Chrystusa i jest symbolem zmartwychwstania. Do zrobienia paschy obowiązkowo oprócz twarogu wykorzystujemy jaka (symbol odrodzenia) i bakalie (symbol dobrobytu i bogactwa). Smakiem przypomina nieco sernik na zimno. Najlepiej smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34106
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1269
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113563
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34106
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1269
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113563
Składniki
Twaróg dwukrotnie mielimy przez maszynkę.
Jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy, obieramy z łupin, kroimy na pół, białka oddzielamy od żółtek. Ugotowane żółtka przekładamy do miski. Dodajemy do nich miękkie masło, cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Składniki miksujemy na puszystą masę.
Do ubitej masy dodajemy zmielony twaróg i pokrojone w kostkę suszone morele. Następnie dodajemy śmietanę. Składniki mieszamy i przekładamy do formy na paschę i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Na drugi dzień paschę wielkanocną dekorujemy według uznania suszonymi morelami lub orzechami.