Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy ktoś z nas wyobraża sobie święta bez mazurka wielkanocnego? No właśnie. Tym razem proponujemy przygotowanie kruchego ciasta w towarzystwie masy kajmakowej, orzechów i migdałów, choć tak naprawdę nie ma jednego oryginalnego przepisu. Prawdziwy mazurek wielkanocny będzie smakował tobie i twojej rodzinie, jeśli przygotujecie go tak, jak lubicie najbardziej.
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24922
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 129
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 86
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 552
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24922
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 129
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 86
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 552
Składniki
Na początku posiekaj masło na drobniejsze kawałki. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie połącz. Możesz to zrobić za pomocą malaksera, miksera albo ręcznie w taki sposób, aby miało konsystencję kruszonki. Następnie trzeba krótko zagnieść ciasto.
Uformuj kulę z ciasta na spód mazurka i umieść je w lodówce na około 30 minut.
W kolejnym kroku rozwałkuj schłodzone ciasto i wypełnij nim formę. Opcjonalnie zostaw odrobinę kruchego spodu do zrobienia brzegów mazurka. Dość cienki placek wystarczy na formę o długości ok 35 cm, z kolei w przypadku grubszego spodu, może być mniejsze naczynie. Nakłuj delikatnie spód widelcem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z włączoną grzałką górną i dolną bez termoobiegu. Włóż spód do ciasta i piecz przez około 15-18 minut.
Puszkę z masą kajmakową umieść na kilka minut w gorącej wodzie, a następnie przełóż do miski i wymieszaj łyżką. W ten sposób będzie się lepiej rozprowadzać.
Spód na prawdziwy mazurek wielkanocny powinien być wystudzony, aby go udekorować masą kajmakową, orzechami i rodzynkami.