Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy ktoś z nas wyobraża sobie święta bez mazurka wielkanocnego? No właśnie. Tym razem proponujemy przygotowanie kruchego ciasta w towarzystwie masy kajmakowej, orzechów i migdałów, choć tak naprawdę nie ma jednego oryginalnego przepisu. Prawdziwy mazurek wielkanocny będzie smakował tobie i twojej rodzinie, jeśli przygotujecie go tak, jak lubicie najbardziej.
Składniki
Na początku posiekaj masło na drobniejsze kawałki. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie połącz. Możesz to zrobić za pomocą malaksera, miksera albo ręcznie w taki sposób, aby miało konsystencję kruszonki. Następnie trzeba krótko zagnieść ciasto.
Uformuj kulę z ciasta na spód mazurka i umieść je w lodówce na około 30 minut.
W kolejnym kroku rozwałkuj schłodzone ciasto i wypełnij nim formę. Opcjonalnie zostaw odrobinę kruchego spodu do zrobienia brzegów mazurka. Dość cienki placek wystarczy na formę o długości ok 35 cm, z kolei w przypadku grubszego spodu, może być mniejsze naczynie. Nakłuj delikatnie spód widelcem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z włączoną grzałką górną i dolną bez termoobiegu. Włóż spód do ciasta i piecz przez około 15-18 minut.
Puszkę z masą kajmakową umieść na kilka minut w gorącej wodzie, a następnie przełóż do miski i wymieszaj łyżką. W ten sposób będzie się lepiej rozprowadzać.
Spód na prawdziwy mazurek wielkanocny powinien być wystudzony, aby go udekorować masą kajmakową, orzechami i rodzynkami.