Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ostatnim czasie pistacjowe wypieki podbiły serca Polaków. Nie może więc ich zabraknąć także na wielkanocnym stole. W naszym prywatnym rankingu ciast bez najmniejszych wątpliwości wygrywa mazurek pistacjowy z dodatkiem malin. Wygląda bardzo efektownie, ale jego przygotowanie jest zaskakująco proste. Jedynym problemem jest, że znika ze stołu w mgnieniu oka, dlatego warto za jednym razem zrobić podwójną porcję.
Forma do mazurka o wymiarach 35x11 cm
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 813
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 150
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 106
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 79
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 813
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 150
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 106
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 79
Składniki
Rozpocznij od przygotowania spodu na mazurek pistacjowy. Do robota kuchennego lub malaksera przełóż wszystkie składniki na ciasto, a następnie zmiksuj je w trybie pulsacyjnym, tak aby uzyskać ciasto przypominające nieco mokry piach. Następnie przełóż je na stolnicę i zagnieć kulę z ciasta. Staraj się pracować jak najszybciej. Kulę z ciasta owiń folią spożywczą, a następnie wstaw do lodówki na około 45 minut.
W międzyczasie przygotuj krem pistacjowy. Obrane pistacje zmiksuj bardzo drobno w blenderze. Dodaj do nich krem pistacjowy i ponownie zmiksuj.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a następnie zacznij dodawać do niej porcjami serek mascarpone. Miksuj do połączenia składników, uważając, aby nie przebić śmietany - jeśli zobaczysz grudki w śmietanie, cały proces trzeba zacząć od nowa.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj do niej masę pistacjową i dobrze wymieszaj. Poczekaj aż chwilę ostygnie, a następnie wymieszaj masę pistacjową z masą śmietanową. Tak przygotowany krem wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Wyjmij kruche ciasto z lodówki. Rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Wyklej ciastem formę do mazurka. Przykryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż je kulkami do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie ciasto powinno się lekko zrumienić. Odstaw je do wystudzenia.
Na chłodny spód wyłóż dżem malinowy. Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskaj porcje kremu pistacjowego. Na samym końcu udekoruj ciasto świeżymi malinami.
Mazurek pistacjowy możesz przygotować z wyprzedzeniem, ale pamiętaj, aby przechowywać go w lodówce.