Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek to tradycyjny, niski i słodki wypiek, który najczęściej przygotowuje się na Wielkanoc. W ostatnich latach pistacjowe słodkości podbiły serca Polaków, więc nie powinno ich zabraknąć także na świątecznym stole. W naszym prywatnym rankingu ciast, bez najmniejszych wątpliwości, wygrywa mazurek pistacjowy z dodatkiem malin. Wygląda bardzo efektownie, ale jego przygotowanie jest zaskakująco proste. Jedynym problemem jest to, że znika ze stołu w mgnieniu oka, dlatego warto za jednym razem zrobić podwójną porcję.
Choć tradycyjny deser może wydawać się trudny do zrobienia dla amatorów cukiernictwa, to na pewno nie jest wymagający w przypadku mazurka pistacjowego. Przepis polega na upieczeniu zwykłego kruchego spodu oraz przygotowaniu aksamitnego kremu pistacjowego. Do tego potrzebne będą jeszcze konfitura malinowa i same owoce, które przełamią słodycz bakalii. Całość wychodzi naprawdę apetyczna i nowoczesna, a smaki w deserze są idealnie zbalansowane.
Forma do mazurka o wymiarach 35x11 cm
Sekretem delikatnego i puszystego kremu, który trafia do mazurka pistacjowego, jest dodatek białej czekolady. Nie tylko podkreśla ona słodycz pistacji, ale przede wszystkim pomaga ustabilizować masę. Po stężeniu kremu utrzymuje jego zbitą strukturę. Składnik sprawia też, że masa nabiera gładkiej i jednolitej konsystencji. Z kolei ubita śmietanka dodaje mu niezbędnej puszystości i lekkości.
Mazurek z kremem pistacjowym to wyjątkowe połączenie smaków. Słodycz bakalii równoważy kwaskowatość malin. Maślany kruchy spód chrupie, a pistacjowy krem rozpływa się w ustach. Choć taki wypiek przypadnie do gustu większości osób, to niektórzy wciąż wolą bardziej klasyczne desery. Ciasto można przygotować na wiele sposobów, a mazurek pistacjowy może być tylko jednym z nich. Na stole wielkanocnym postaw również mazurek kajmakowy, udekorowany orzechami i czekoladą, albo mazurek cytrynowy, koniecznie z dodatkiem konfitury i płatków różanych.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 90
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4350
Smaczne danie :)
Odsłon: 183
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 90
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4350
Smaczne danie :)
Odsłon: 183
Składniki
Rozpocznij od przygotowania spodu na mazurek pistacjowy. Do robota kuchennego lub malaksera przełóż wszystkie składniki na ciasto, a następnie zmiksuj je w trybie pulsacyjnym, tak aby uzyskać ciasto przypominające nieco mokry piach. Następnie przełóż je na stolnicę i zagnieć kulę z ciasta. Staraj się pracować jak najszybciej (aby nie ogrzać dłońmi ciasta). Kulę z ciasta owiń folią spożywczą, a następnie wstaw do lodówki na około 45 minut.
W międzyczasie przygotuj krem pistacjowy. Obrane pistacje zmiksuj bardzo drobno w blenderze. Dodaj do nich krem pistacjowy i ponownie zmiksuj.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a następnie zacznij dodawać do niej porcjami serek mascarpone. Miksuj do połączenia składników, uważając, aby nie przebić śmietany - jeśli zobaczysz grudki w śmietanie, cały proces trzeba zacząć od nowa.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj do niej masę pistacjową i dobrze wymieszaj. Poczekaj, aż chwilę ostygnie, a następnie wymieszaj masę pistacjową z masą śmietanową. Tak przygotowany krem wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Wyjmij kruche ciasto z lodówki. Rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Wyklej ciastem natłuszczoną formę do mazurka. Przykryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż je kulkami do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie ciasto powinno się lekko zrumienić. Odstaw je do wystudzenia.
Na chłodny spód wyłóż dżem malinowy. Następnie - przy pomocy rękawa cukierniczego - wyciskaj porcje kremu pistacjowego. Na samym końcu udekoruj ciasto świeżymi malinami.
Mazurek pistacjowy możesz przygotować z wyprzedzeniem, ale pamiętaj, aby przechowywać go w lodówce.