Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik bez pieczenia to doskonała alternatywa, kiedy nie chcesz tracić czasu na pieczenie ani martwić się tym, że masa urośnie, a potem opadnie. Ten przepis zawsze wychodzi!
Deser warstwowy w pucharkach zawsze sprawdza się na imprezach! Chrupiące herb...
Odsłon: 43
Przygotowanie idealnego posiłku to sztuka, która łączy w sobie harmonię smakó...
Odsłon: 2842
Pokrojone w kawałki zdrowe, jędrne prawdziwki nawleczone na nitce, suszone w...
Odsłon: 89
Deser warstwowy w pucharkach zawsze sprawdza się na imprezach! Chrupiące herb...
Odsłon: 43
Przygotowanie idealnego posiłku to sztuka, która łączy w sobie harmonię smakó...
Odsłon: 2842
Pokrojone w kawałki zdrowe, jędrne prawdziwki nawleczone na nitce, suszone w...
Odsłon: 89
Składniki
Zacznij od przygotowania spodu. Pokrusz herbatniki czekoladowe lub ciastka oreo za pomocą miksera, blendera lub ręcznie. Masło rozpuść na małym ogniu, a następnie pomieszaj z ciastkami. Masę wyłóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie dociśnij za pomocą łyżki albo szpatułki. Przełóż formę do lodówki, aby spód się schłodził.
Żelatynę wymieszaj z ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia. 200 g śmietany 30% wlej do małego garnka i doprowadź do wrzenia. Dodaj żelatynę, pomieszaj, a następnie wrzuć czekoladę delikatnie pokruszoną. Na minimalnym ogniu mieszaj tak długo, aż masa będzie gładka i jednolita. Odstaw do delikatnego ostudzenia.
Ubij pozostałą śmietanę na sztywną pianę. W misce wymieszaj białą czekoladę z serkami śmietankowymi. Do tej masy dodawaj łyżka po łyżce ubitą śmietanę i cały czas delikatnie miksuj aż do połączenia składników.
Wyłóż sernikową masę na czekoladowy spód i umieść formę z powrotem w lodówce, najlepiej na całą noc. Przygotuj polewę czekoladową. W małym rondelku podgrzej śmietanę, a następnie dodaj czekoladę w kawałkach. Wymieszaj, aż masa będzie gładka i gęsta. Wylej ją na sernik bez pieczenia, a następnie ponownie umieść w lodówce na godzinę.