Spis treści:
- Co to jest ocet winny? Właściwości, zastosowanie
- Jak zrobić ocet winny? Przepis
- Ocet winny a odchudzanie. Jak pić ocet winny?
- Przeciwwskazania do spożycia octu winnego
Co to jest ocet winny? Właściwości, zastosowanie
Ocet winny to produkt spożywczy otrzymywany poprzez fermentację wina. W zależności od rodzaju wykorzystanego alkoholu mówimy o occie białym (z białego wina) lub czerwonym (z czerwonego wina). Najczęściej stosowany jest on w kuchni i branży gastronomiczno-spożywczej, jednak jego wykorzystanie może być znacznie szersze. Charakterystyczny kwaśny smak i intensywny aromat nadaje potrawom lekko ostrego, ale orzeźwiającego smaku.
Właściwości antybakteryjne oraz konserwujące sprawiają, że znacznie zwiększa się trwałość produktów spożywczych takich jak marynowane warzywa czy mięso. Dzięki właściwościom antybakteryjnym ocet winny rozcieńczony w ciepłej wodzie jest idealnym antidotum na ból gardła i kaszel. Zastosowanie małej ilości octu podczas spłukiwania włosów pozwoli znacząco zredukować łupież oraz efektywnie poprawić stan skóry głowy.
Dla fanów naturalnych środków czyszczących ocet winny będzie perfekcyjnym zamiennikiem dla kupnych specyfików. Z jego pomocą wyczyścimy tłuszcz z piekarnika czy kamień z czajnika, a nawet usuniemy pleśń lub grzyby.
Jak zrobić ocet winny? Przepis
Produkcja octu winnego nie jest specjalnie wymagająca. Bez problemu cały proces można przeprowadzić w warunkach domowych. Do zrobienia octu potrzebne będzie:
- wino (białe bądź czerwone),
- kultury bakterii octowych,
- szklany pojemnik o odpowiedniej wielkości,
- gaza,
- gumka recepturka.
Tzw. matka octowa, czyli kultury bakterii octowych, są opcjonalne podczas przygotowania octu winnego. Bez ich wykorzystania proces fermentacji również się rozpocznie, gdyż wykorzystane zostaną bakterie naturalnie występujące w powietrzu.
Jak zrobić ocet winny w domu? Wystarczy wykonać cztery proste kroki:
- Dobrej jakości wino przelewamy do pojemnika tak, by zajęło ¾ jego pojemności, a następnie dodajemy kultury bakterii octowych, jeśli ich używamy. Na koniec pojemnik przykrywamy gazą i całość owijamy gumką.
- Naczynie z octem przechowujemy w ciepłym, ale zacienionym miejscu. Optymalna temperatura powinna wynosić od 18 do 32 stopni Celsjusza.
- W celu zapewnienia lepszej cyrkulacji powietrza oraz pomocy bakteriom w fermentacji, co kilka dni warto delikatnie zamieszać pojemnikiem.
- Zapach octu powinien zacząć wydzielać się po mniej więcej dwóch tygodniach, a po miesiącu ocet będzie gotowy do zlania.
Gotowy ocet winny można przechowywać w lodówce lub w ciemnych, chłodnym miejscu. Pamiętaj, że im dłużej przechowujesz ocet, tym mocniejszy staje się jego smak.
Ocet winny a odchudzanie. Jak pić ocet winny?
Wiele osób wykorzystuje właściwości octu winnego podczas odchudzania. Wynika to przede wszystkim z faktu, że wspomaga on prawidłowy metabolizm tłuszczów oraz węglowodanów, a jego wartość odżywcza to jedynie 19 kcal w 100 gramach.
Jednak samo spożywanie octu winnego nie sprawia, że będziemy chudli. Możliwe jest za to utrzymanie swojej wagi ciała oraz redukcja uczucia ciężkości czy wzdęć poprzez zwiększenie ilości enzymów trawiennych. Należy jednak pamiętać, że sam ocet nie zastąpi zdrowej i zbilansowanej diety.
Jak pić ocet winny? Najlepiej przygotować napój, na który składa się jedna lub dwie łyżki octu oraz szklanka wody i spożywać go trzy razy dziennie: przed śniadaniem, przed obiadem i przed kolacją.
Przeciwwskazania do spożycia octu winnego
Patrząc na przeciwwskazania do spożywania octu winnego, należy pamiętać o tym, że ten produkt ma kwasowy odczyn. Z tego względu jego nadmierne spożycie może powodować podrażnienie błony śluzowej przewodu pokarmowego. Konsekwencją takiego stanu rzeczy są takie choroby jak nadkwasota, refluks, wrzody lub zgaga. Nawet najmniejszych ilości octu nie powinny przyjmować osoby chorujące na przewlekłe schorzenia układu pokarmowego, gdyż możliwe jest zaostrzenie objawów chorobowych.
Zobacz także:
Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »
Co na kolację zamiast kanapek? 4 propozycje na posiłek bez chleba »
Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »