Fot. 123RF
Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu na walory smakowe.
Szparagi to prawdziwa kopalnia witamin i składników odżywczych, dzięki którym nasz organizm może prawidłowo funkcjonować. Znajdziemy w nich między innymi potas, kwas foliowy oraz łatwo przyswajalne białka, które wspomagają zwalczanie nowotworów i choroby Alzheimera. Krótko mówiąc, na włączeniu szparagów do swojej diety możecie tylko skorzystać, dlatego koniecznie wykorzystajcie pomysł Smakerowiczów na dania ze szparagami.
Fot. AleksandraK na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich naprawdę elegancką przystawką, koniecznie wykorzystajcie ten przepis. Przegrzebki i szparagi to doskonała para. Ich delikatny i lekko słodkawy smak doskonali uzupełni wyrazisty parmezan.
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gdy pogoda nas nie rozpieszcza, warto rozgrzać się sycącą zupą. Jej smak z pewnością przypadnie wam do gustu. Pamiętajcie tylko, aby zachować do dekoracji czubki szparagów.
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Połączenie szparagów z jajkiem to już niemal klasyka. W tym wypadku możecie podać jajka wswój ulubiony sposób: na miękko, sadzone lub w koszulce. Waże, aby żółtko jajka wciąż pozostawało płynne i mogło delikatnie rozlać się po szparagach.
4. Zielone szparagi z pomidorami i mozzarellą
Fot. Obserwator na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
A co powiedzie na sałatkę ze szparagami? Obserwator zaproponował nam fantastyczne połączenie śródziemnomorskich smaków, które rozpieści wasze podniebienia. Koniecznie wypróbujcie!
Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Szparagi w takiej formie sprawdzą się zarówno jako dodatek do dania głównego jak i samodzielna przekąska. Cytryna doskonale podkreśla smak warzyw, a odpowiednio skomponowana mieszanka ziół nadaje im niepowtarzalnego aromatu.
6. Quiche z zielonymi szparagami
Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oczywiście, nie mogliśmy zapomnieć o wielbicielach tart. Dla was także mamy smakowity przepis ze szparagami w roli głównej. Jesteśmy pewni, że nie raz do niego powrócicie.
7. Chrupiące pieczone szparagi
Fot. TunaCooking na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wieczorny seans filmowy nie może obyć się bez czegoś do chrupania. Ale nie musicie od razu sięgać po niezdrowe i kaloryczne chipsy! Polecamy wam przepis na chrupiące, panierowane szparagi. Gdy ich sprubujecie, już nigdy nie powrócicie do niezdrowych przekąsek.
8. Sałatka z orzo, kozim serem i szparagami
Fot. Oldfork na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pamiętajcie, że przygotowując potrawy ze szparagami musicie je ostrożnie komponować, tak aby nie stłumić ich delikatnego smaku. Sałatka zaproponowana przez Oldfork to prawdziwa symfonia smaków, której koniecznie musicie spróbować.
9. Szparagi po polsku pod czosnkową kołderką
Fot. Oldfork na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wśród wielu przepisów na szparagi znajdziemy również polską wariację na ich temat. Zasmażana bułka tarta, którą wszyscy doskonale pamiętamy jeszcze z dzieciństwa, zyskuje zupełnie nowy wymiar, gdy połączymy ją ze szparagami i jajkiem.
Zobacz też: 9 prostych zamienników tuczących produktów
Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl