Dania jednogarnkowe

Zielony koktajl to prawdziwa bomba witaminowa, która nie tylko dostarcza cennych składników odżywczych, ale także przyspiesza metabolizm i podnosi poziom ważnych substancji we krwi. Napój ten jest niezwykle prosty w przygotowaniu z łatwo dostępnych składników. Obawiasz się, że zielony koktajl będzie niesmaczny? Nic bardziej mylnego. Nasze przepisy na pewno pozytywnie cię zaskoczą i przekonają do regularnego sięgania po ten prozdrowotny szejk.

Co dodawać do zielonych koktajli? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Zielone owoce i warzywa odgrywają kluczową rolę w procesie odchudzania dzięki swoim wyjątkowym właściwościom. Bogate w błonnik, pomagają utrzymać uczucie sytości na dłużej, zapobiegając podjadaniu między posiłkami. Zawierają mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które wspierają ogólny stan zdrowia i poprawiają funkcjonowanie organizmu. Zielone warzywa są niskokaloryczne, a jednocześnie pełne składników odżywczych, które wspomagają spalanie tłuszczu. Zielone owoce nie tylko dodają słodyczy koktajlom, ale również dostarczają zdrowych tłuszczów i witamin. Włączenie tych produktów do diety w formie koktajli to smaczny i skuteczny sposób na wsparcie procesu odchudzania. 

 Sprawdź także:Zielone koktajle z selera naciowego. Pij szklankę dziennie, żeby odmłodzić organizm

Zielone koktajle - przepisy 

W przygotowywaniu zielonych koktajli ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia. Jeżeli jednak zaczynasz dopiero swoją przygodę z prozdrowotnymi szejkami, koniecznie zrealizuj nasze przepisy. Zostały skomponowane bardzo starannie, aby ich smak zachwycał. 

Przepis na kokosowe smoothie ze szpinakiem 

Składniki: 

  • banan (pokrojony na kawałki),
  • 1/2 szklanki młodego szpinaku,
  • szklanka napoju kokosowego, 
  • skórka i sok z limonki.

Sposób przygotowania: 

  1. Umieść wszystkie składniki w blenderze. 
  2. Miksuj na niskich obrotach, następnie na wysokich przez 1-2 minuty, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  3. Podawaj od razu. 

Kremowe, zielone smoothie 

Składniki: 

  • 3/4 szklanki mleka migdałowego, 
  • 1/2 awokado, 
  • 1/2 szklanki mrożonego szpinaku, 
  • 1/2 mrożonego banana (pokrojonego na plastry), 
  • 1/2 łyżki siemienia lnianego, 
  • daktyl (opcjonalnie). 

Sposób przygotowania: 

  • Wszystko zmiksuj na smoothie w blenderze/mikserze.  

Przepis na smoothie bowl z brzoskwiniami i jarmużem 

Składniki: 

  • szklanka mrożonych plasterków brzoskwini + kilka dodatkowych, 
  • 3/4 szklanki posiekanego jarmużu (bez łodyżek), 
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego,  
  • 1/4 szklanki naturalnego jogurtu niskotłuszczowego, 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny, 
  • łyżeczka miodu, 
  • 1/4 łyżeczki świeżo startego imbiru,
  • 2 łyżki płatków migdałowych.

Sposób przygotowania: 

  1. W blenderze połącz mrożone plastry brzoskwiń, 1/2 szklanki jarmużu, mleko migdałowe, jogurt, sok z cytryny, miód i imbir. Zblenduj na gładką masę. 
  2. Przelej smoothie do miski. 
  3. Na wierzch smoothie ułóż świeże plastry brzoskwiń, pozostały 1/4 szklanki jarmużu oraz płatki migdałowe. 

Przepis na smoothie z mango, nasionami chia i roszponką 

Składniki: 

  • szklanka pokrojonego na kawałki mrożonego mango, 
  • szklanka roszponki, 
  • łyżka nasion chia, 
  • szklanka napoju roślinnego (np. migdałowego lub kokosowego), 
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie, do smaku).

Sposób przygotowania: 

  1. Umieść mrożone mango, roszponkę, nasiona chia oraz napój roślinny w blenderze. 
  2. Dodaj opcjonalnie miód. 
  3. Zmiksuj wszystkie składniki na wysokich obrotach przez około 2 minuty, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  4. W razie potrzeby dodaj więcej napoju roślinnego, aby uzyskać pożądaną konsystencję. 

Przepis na zieloną szarlotkę 

Składniki: 

  • 2 garście świeżego szpinaku, 
  • łyżka oleju kokosowego,
  • 2 jabłka, 
  • sok z połowy cytryny, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • szklanka wody. 

Sposób przygotowania: 

  1. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. 
  2. Szpinak dokładnie umyj. 
  3. Wyciśnij sok z połowy cytryny. 
  4. Umieść wszystkie składniki koktajlu w blenderze. 
  5. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Przepis na koktajl detoksykujący i wspomagający odchudzanie 

Składniki: 

  • 2 łodygi selera naciowego, 
  • 3 plasterki świeżego ananasa, 
  • sok z czerwonego grejpfruta, 
  • pół łyżeczki świeżo startego imbiru, 
  • pół szklanki wody. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wyciśnij sok z grejpfruta. 
  2. Obierz ananasa i pokrój na kawałki pomijając twardy środek. 
  3. Zetrzyj odpowiednią ilość świeżego imbiru. 
  4. Umieść wszystkie składniki koktajlu w blenderze. 
  5. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Przepis na koktajl detoksykujący 

Składniki: 

  • garść świeżych liści jarmużu, 
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżeczka kurkumy, 
  • pół szklanki malin (świeżych lub mrożonych), 
  • pół szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych), 
  • pół surowego buraka, 
  • niepełna szklanka wody. 

Sposób przygotowania: 

  1. Umyj liście jarmużu, usuń łodygi i użyj tylko liści. 
  2. Wyciśnij sok z połowy cytryny. 
  3. Umieść wszystkie składniki koktajlu w blenderze. 
  4. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Przepis na zielone smoothie z awokado i bananem 

Składniki: 

  • dojrzałe awokado, 
  • dojrzały banan, 
  • garść świeżego szpinaku lub jarmużu, 
  • szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego lub kokosowego), 
  • sok z połowy limonki (opcjonalnie), 
  • kilka kostek lodu (opcjonalnie, dla chłodniejszego smoothie). 

Sposób przygotowania: 

  1. Obierz i pokrój awokado oraz banana na mniejsze kawałki. 
  2. Umieść awokado, banana, świeży szpinak lub jarmuż, mleko roślinne oraz sok z limonki (jeśli używasz) w blenderze. 
  3. Dodaj opcjonalnie kilka kostek lodu, jeśli chcesz schłodzić smoothie. 
  4. Zblenduj wszystkie składniki na wysokiej mocy przez około 1-2 minuty, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Przepis na smoothie z melonem, olejem lnianym i rukolą 

Składniki: 

  1. pół melona (np. kantalupa lub inne dostępne),
  2. łyżka oleju lnianego, 
  3. garść świeżej rukoli, 
  4. szklanka wody lub napoju roślinnego (np. migdałowego lub kokosowego), 
  5. kilka kostek lodu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania: 

  1. Obierz i usuń nasiona z melona, następnie pokrój go na mniejsze kawałki. 
  2. Umieść melona, olej lniany, świeżą rukolę oraz wodę lub napój roślinny w blenderze. 
  3. Dodaj opcjonalnie kilka kostek lodu. 
  4. Zmiksuj wszystkie składniki bardzo dokładnie.  

Koktajl z zieloną mocą 

Składniki: 

  • 75 g kiwi,
  • 10 g siemienia lnianego, 
  • 10 g pestek dyni, 
  • 20 g komosy ryżowej (quinoa), 
  • 20 g świeżego szpinaku, 
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżeczka masła orzechowego, 
  • 40 g banana, 
  • 250 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp komosę ryżową do garnka i zalej szklanką wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 12-15 minut, aż woda zostanie wchłonięta, a komosa ryżowa będzie miękka i puszysta. 
  2. Obierz owoce i pokrój na mniejsze kawałki. 
  3. Umyj dokładnie świeży szpinak i natkę pietruszki. 
  4. Umieść ugotowaną komosę ryżową oraz pozostałe składniki w blenderze. Dodaj wodę. 
  5. Zmiksuj wszystko na gładką masę. 
  6. Przelej koktajl do wysokich szklanek. 
  7. Możesz udekorować koktajl według własnego uznania. 


Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »

Tą zupą zajadał się król Władysław Jagiełło. Zrobiłam ją według przepisu z 1898 roku, jest wspaniała »

Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

Odsłon: 1485

>60 min
31
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 368

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18