Spis treści:
- Przepis na kokosowe smoothie ze szpinakiem
- Kremowe, zielone smoothie
- Przepis na smoothie bowl z brzoskwiniami i jarmużem
- Przepis na smoothie z mango, nasionami chia i roszponką
- Przepis na zieloną szarlotkę
Zielone owoce i warzywa odgrywają kluczową rolę w procesie odchudzania dzięki swoim wyjątkowym właściwościom. Bogate w błonnik, pomagają utrzymać uczucie sytości na dłużej, zapobiegając podjadaniu między posiłkami. Zawierają mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które wspierają ogólny stan zdrowia i poprawiają funkcjonowanie organizmu. Zielone warzywa są niskokaloryczne, a jednocześnie pełne składników odżywczych, które wspomagają spalanie tłuszczu. Zielone owoce nie tylko dodają słodyczy koktajlom, ale również dostarczają zdrowych tłuszczów i witamin. Włączenie tych produktów do diety w formie koktajli to smaczny i skuteczny sposób na wsparcie procesu odchudzania.
Sprawdź także:Zielone koktajle z selera naciowego. Pij szklankę dziennie, żeby odmłodzić organizm
Zielone koktajle - przepisy
W przygotowywaniu zielonych koktajli ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia. Jeżeli jednak zaczynasz dopiero swoją przygodę z prozdrowotnymi szejkami, koniecznie zrealizuj nasze przepisy. Zostały skomponowane bardzo starannie, aby ich smak zachwycał.
Przepis na kokosowe smoothie ze szpinakiem
Składniki:
- banan (pokrojony na kawałki),
- 1/2 szklanki młodego szpinaku,
- szklanka napoju kokosowego,
- skórka i sok z limonki.
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki w blenderze.
- Miksuj na niskich obrotach, następnie na wysokich przez 1-2 minuty, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Podawaj od razu.
Kremowe, zielone smoothie
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka migdałowego,
- 1/2 awokado,
- 1/2 szklanki mrożonego szpinaku,
- 1/2 mrożonego banana (pokrojonego na plastry),
- 1/2 łyżki siemienia lnianego,
- daktyl (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Wszystko zmiksuj na smoothie w blenderze/mikserze.
Przepis na smoothie bowl z brzoskwiniami i jarmużem
Składniki:
- szklanka mrożonych plasterków brzoskwini + kilka dodatkowych,
- 3/4 szklanki posiekanego jarmużu (bez łodyżek),
- 1/2 szklanki mleka migdałowego,
- 1/4 szklanki naturalnego jogurtu niskotłuszczowego,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- łyżeczka miodu,
- 1/4 łyżeczki świeżo startego imbiru,
- 2 łyżki płatków migdałowych.
Sposób przygotowania:
- W blenderze połącz mrożone plastry brzoskwiń, 1/2 szklanki jarmużu, mleko migdałowe, jogurt, sok z cytryny, miód i imbir. Zblenduj na gładką masę.
- Przelej smoothie do miski.
- Na wierzch smoothie ułóż świeże plastry brzoskwiń, pozostały 1/4 szklanki jarmużu oraz płatki migdałowe.
Przepis na smoothie z mango, nasionami chia i roszponką
Składniki:
- szklanka pokrojonego na kawałki mrożonego mango,
- szklanka roszponki,
- łyżka nasion chia,
- szklanka napoju roślinnego (np. migdałowego lub kokosowego),
- łyżeczka miodu (opcjonalnie, do smaku).
Sposób przygotowania:
- Umieść mrożone mango, roszponkę, nasiona chia oraz napój roślinny w blenderze.
- Dodaj opcjonalnie miód.
- Zmiksuj wszystkie składniki na wysokich obrotach przez około 2 minuty, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- W razie potrzeby dodaj więcej napoju roślinnego, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Przepis na zieloną szarlotkę
Składniki:
- 2 garście świeżego szpinaku,
- łyżka oleju kokosowego,
- 2 jabłka,
- sok z połowy cytryny,
- łyżeczka cynamonu,
- szklanka wody.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
- Szpinak dokładnie umyj.
- Wyciśnij sok z połowy cytryny.
- Umieść wszystkie składniki koktajlu w blenderze.
- Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przepis na koktajl detoksykujący i wspomagający odchudzanie
Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego,
- 3 plasterki świeżego ananasa,
- sok z czerwonego grejpfruta,
- pół łyżeczki świeżo startego imbiru,
- pół szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- Wyciśnij sok z grejpfruta.
- Obierz ananasa i pokrój na kawałki pomijając twardy środek.
- Zetrzyj odpowiednią ilość świeżego imbiru.
- Umieść wszystkie składniki koktajlu w blenderze.
- Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przepis na koktajl detoksykujący
Składniki:
- garść świeżych liści jarmużu,
- sok z połowy cytryny,
- łyżeczka kurkumy,
- pół szklanki malin (świeżych lub mrożonych),
- pół szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych),
- pół surowego buraka,
- niepełna szklanka wody.
Sposób przygotowania:
- Umyj liście jarmużu, usuń łodygi i użyj tylko liści.
- Wyciśnij sok z połowy cytryny.
- Umieść wszystkie składniki koktajlu w blenderze.
- Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przepis na zielone smoothie z awokado i bananem
Składniki:
- dojrzałe awokado,
- dojrzały banan,
- garść świeżego szpinaku lub jarmużu,
- szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego lub kokosowego),
- sok z połowy limonki (opcjonalnie),
- kilka kostek lodu (opcjonalnie, dla chłodniejszego smoothie).
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój awokado oraz banana na mniejsze kawałki.
- Umieść awokado, banana, świeży szpinak lub jarmuż, mleko roślinne oraz sok z limonki (jeśli używasz) w blenderze.
- Dodaj opcjonalnie kilka kostek lodu, jeśli chcesz schłodzić smoothie.
- Zblenduj wszystkie składniki na wysokiej mocy przez około 1-2 minuty, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przepis na smoothie z melonem, olejem lnianym i rukolą
Składniki:
- pół melona (np. kantalupa lub inne dostępne),
- łyżka oleju lnianego,
- garść świeżej rukoli,
- szklanka wody lub napoju roślinnego (np. migdałowego lub kokosowego),
- kilka kostek lodu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Obierz i usuń nasiona z melona, następnie pokrój go na mniejsze kawałki.
- Umieść melona, olej lniany, świeżą rukolę oraz wodę lub napój roślinny w blenderze.
- Dodaj opcjonalnie kilka kostek lodu.
- Zmiksuj wszystkie składniki bardzo dokładnie.
Koktajl z zieloną mocą
Składniki:
- 75 g kiwi,
- 10 g siemienia lnianego,
- 10 g pestek dyni,
- 20 g komosy ryżowej (quinoa),
- 20 g świeżego szpinaku,
- pęczek natki pietruszki,
- łyżeczka masła orzechowego,
- 40 g banana,
- 250 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Wsyp komosę ryżową do garnka i zalej szklanką wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 12-15 minut, aż woda zostanie wchłonięta, a komosa ryżowa będzie miękka i puszysta.
- Obierz owoce i pokrój na mniejsze kawałki.
- Umyj dokładnie świeży szpinak i natkę pietruszki.
- Umieść ugotowaną komosę ryżową oraz pozostałe składniki w blenderze. Dodaj wodę.
- Zmiksuj wszystko na gładką masę.
- Przelej koktajl do wysokich szklanek.
- Możesz udekorować koktajl według własnego uznania.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »
Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »