Fot. 123RF/Picsel
Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy.
Jak zrobić idealne powidła?
W naszym kraju jednym z najpopularniejszych pomysłów na śliwki są powidła. Ich przygotowanie jest wielką sztuką i wymaga od nas nie tylko cierpliwości, ale również trochę doświadczenia. Pierwsze problemy mogą pojawić się już na etapie wyboru odpowiednich owoców - powinniśmy wybierać tylko te najbardziej dojrzałe, miękkie i bardzo słodkie.

Po umyciu i wypestkowaniu owoców możemy przystąpić do ich smażenia. Najlepiej wybrać w tym celu duży garnek o grubym dnie, który dobrze przewodzi ciepło. Pamiętaj, że podczas przygotowywania powideł liczy się cierpliwość! Śliwki musimy gotować przez kilka godzin na niewielkim ogniu, uważając aby się nie przypaliły. Prawie w ogóle nie trzeba ich mieszać. Jeśli wybierzecie odpowiednio słodkie owoce, nie będziecie też musieli ich dosładzać cukrem.
Gdy wszystkie owoce się rozpadną, a nadmiar soku odparuje, powidła powinny zacząć się zagęszczać. Jak sprawdzić, czy są gotowe? Wystarczy wyłożyć ich niewielką ilość na szklany talerzyk, który na kilka minut umieścimy w lodówce. Kiedy wystygną, będziemy mogli ocenić, czy efekt końcowy nas zadowala. To jak gęste będą powidła zależy już wyłącznie od naszych indywidualnych upodobań. Gorące przetwory wkładamy do wyparzonych słoików, a następnie pasteryzujemy przez ok. pół godziny. Wówczas możemy mieć pewność, że nasze powidła przetrwają długi czas, a my będziemy mogli się cieszyć ich smakiem o każdej porze roku.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Co jeszcze można przygotować ze śliwek?
Pamiętajmy jednak, że śliwki możemy wykorzystać na wiele innych sposobów. Doskonale wiedzą o tym użytkownicy Smakera, którzy w swoim repertuarze mają wiele ciekawych przepisów. Musicie koniecznie spróbować śliwek w takim wydaniu.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Lovecozdrowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Powidła śliwkowe z cynamonem
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Wanilia88 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Powidła śliwkowe z czekoladą i whisky
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie