Do góry

Śniadania Przepis na:

Powidła śliwkowe w 5 minut

Powidła śliwkowe w 5 minut

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 24

Dodano:

Odsłon: 2170

Powidła śliwkowe w pięć minut zrobione są na dwóch produktach: suszonych śliwek oraz wody. Taka alternatywa powideł nie potrzebuje cukru, gotowania, czy pieczenia. Przygotowanie ich jest expresowe. Powidła śliwkowe idealnie pasują do grzanek, czy naleśników. Do tego mleko lub kawka i mamy idealne śniadanie, czy kolację. Kilka ciekawostek na temat suszonych śliwek: zawierają dużo pektyn, czyli błonnika, co pozytywnie wpływa regulację trawienia, pomagają usuwać z naszego organizmu toksyny, zawierają dużo potasu, suszone zawierają pięć razy więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika niż śliwki świeże. Pamiętajcie, aby przy wyborze śliwek, ale i pozostałych bakalii zwracać uwagę na to, czy w składzie nie ma dwutlenku siarki (inne określenia: E200, siarczan, konserwant E220). Ponieważ jego obecność może obniżać zawartość witamin w produktach, w przypadku osób, które chorują na astmę, może stwarzać problemy przy oddychaniu.

Składniki

  • 160 g suszonych śliwek (bez E220)
  • 80 ml wody (mineralnej)
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do blendera wrzucamy śliwki, dolewamy wodę. Całość miksujemy do połączenia składników. Gotowe powidła przekładamy do słoika i gotowe. Banalne :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń