Poznawaj świat "od kuchni"

Któż nie chciałby powędrować szlakiem hiszpańskich win, francuskich serów, czy prawdziwej, szwajcarskiej czekolady? Oprócz zabytków i uroków przyrody, jedną z najważniejszych atrakcji danego regionu świata może być miejscowa kuchnia. To ona coraz częściej jest głównym celem turystów oraz sprawia, że podróż nabiera wyjątkowego charakteru.

Fot. 123RF

W ostatnim czasie turystyka kulinarna stała się bardzo popularna wśród miłośników podróży. Możliwość podążania za nowymi smakami i zapachami, pozwala im odkrywać nie tylko wspaniałe produkty i tradycyjne dania, ale przede wszystkim poznawać w ten sposób kulturę i obyczaje ludzi w różnych zakątkach świata.

W podróż za smakiem

Biura organizujące wycieczki coraz częściej więc wabią swoich klientów „smakami". Proponują w ofertach na przykład wyprawę śladami szkockiej Whisky, w czasie której turyści odwiedzają destylarnię i degustują trunki. Wybierając się do Włoch, oprócz tradycyjnych, włoskich lodów i pizzy, możemy zasmakować oliwy z oliwek, wybrać się na „truflowe polowanie", a również skosztować tamtejszych likierów i neapolitańskiej kawy. Odkrywając natomiast smaki Francji, turyści odwiedzają winnice i piwnice pełne wspaniałego wina. Zdobywają przy tym wiedzę o uprawie szczepów winnych oraz sposobie przechowywania trunków. Co ciekawe, biura podróży proponują też wizyty we francuskich przetwórniach rybnych, gdzie także przewidywane są poczęstunki.

Kulinarnie - festiwalowo

Ogromną popularnością cieszą się również światowe imprezy kulinarne. Warto wybrać się choćby na Festiwal Smakosza w St. Moritz w Szwajcarii, który łączy sporty zimowe z degustacją wyszukanych dań, przygotowywanych przez najlepszych kucharzy z różnych krajów. Budapeszt słynie z kolei z Festiwalu Gęsiej Wątróbki, a włoskie Livorno zaprasza smakoszy na Festiwal Zupy Rybnej. Dla tych zaś, którzy preferują dalekie podróże i dania z owoców morza, z pewnością niesamowitą, kulinarną przygodą będzie Maine Lobster Festival (USA). To właśnie tam, w klimacie rywalizacji mistrzów kuchni i dobrej muzyki, miłośnicy homarów mogą rozkoszować się smakiem króla skorupiaków. W San Francisco zaś, na festiwalu Oysterfest, corocznie królują ostrygi.


Do pobrania: Darmowy e-book „Włoski smak pomidorów". Kliknij!

Darmowy e-book - Włoski smak pomidorów

 

We własnej kuchni

Nie wszyscy wiedzą, że w Polsce istnieje Szlak Karpia, Mazowiecka Micha Szlachecka, czy Gęsinowy Szlak Kulinarny. Podróżując po naszym kraju, można znaleźć się w Małopolskiej Wsi Pachnącej Ziołami, gdzie doświadczymy smaku i aromatu ziół w tradycyjnych potrawach łemkowskich, galicyjskich, góralskich, a nawet japońskich! Nie musimy też wędrować dookoła świata, by poznać bogactwo smaków innych krajów. W kulinarną wycieczkę każdego roku zabiera nas Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu. Amatorzy dobrego jedzenia próbują rozmaitych przetworów, nalewek, węgierskich wędlin, litewskich chlebów, belgijskich piw, czy choćby cypryjskich serów. W czasie imprezy nie brakuje pokazów kulinarnych, konkursów i licznych koncertów. Najważniejsza jest jednak polska kuchnia, która zachęca przysmakami z Mazur, Śląskai Podhala. Do degustacji win zaprasza natomiast Sandomierski Szlak Winiarski, a wszyscy smakosze kołdunów i blinów mogą zatrzymać się na Przystankach Kulinarnych Suwalszczyzny i Mazur. Warto zatem odkrywać i nasz kraj „od kuchni", by lepiej poznać i docenić bogactwo oraz różnorodność rodzimych smaków.


Zobacz też: Największe grzechy żywieniowe jakie popełniamy o poranku

Największe grzechy żywieniowe jakie popełniamy o poranku

 

Tekst: Karolina Pilkiewicz/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 124

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 166

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 149

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326