Poznawaj świat "od kuchni"

Któż nie chciałby powędrować szlakiem hiszpańskich win, francuskich serów, czy prawdziwej, szwajcarskiej czekolady? Oprócz zabytków i uroków przyrody, jedną z najważniejszych atrakcji danego regionu świata może być miejscowa kuchnia. To ona coraz częściej jest głównym celem turystów oraz sprawia, że podróż nabiera wyjątkowego charakteru.

Fot. 123RF

W ostatnim czasie turystyka kulinarna stała się bardzo popularna wśród miłośników podróży. Możliwość podążania za nowymi smakami i zapachami, pozwala im odkrywać nie tylko wspaniałe produkty i tradycyjne dania, ale przede wszystkim poznawać w ten sposób kulturę i obyczaje ludzi w różnych zakątkach świata.

W podróż za smakiem

Biura organizujące wycieczki coraz częściej więc wabią swoich klientów „smakami". Proponują w ofertach na przykład wyprawę śladami szkockiej Whisky, w czasie której turyści odwiedzają destylarnię i degustują trunki. Wybierając się do Włoch, oprócz tradycyjnych, włoskich lodów i pizzy, możemy zasmakować oliwy z oliwek, wybrać się na „truflowe polowanie", a również skosztować tamtejszych likierów i neapolitańskiej kawy. Odkrywając natomiast smaki Francji, turyści odwiedzają winnice i piwnice pełne wspaniałego wina. Zdobywają przy tym wiedzę o uprawie szczepów winnych oraz sposobie przechowywania trunków. Co ciekawe, biura podróży proponują też wizyty we francuskich przetwórniach rybnych, gdzie także przewidywane są poczęstunki.

Kulinarnie - festiwalowo

Ogromną popularnością cieszą się również światowe imprezy kulinarne. Warto wybrać się choćby na Festiwal Smakosza w St. Moritz w Szwajcarii, który łączy sporty zimowe z degustacją wyszukanych dań, przygotowywanych przez najlepszych kucharzy z różnych krajów. Budapeszt słynie z kolei z Festiwalu Gęsiej Wątróbki, a włoskie Livorno zaprasza smakoszy na Festiwal Zupy Rybnej. Dla tych zaś, którzy preferują dalekie podróże i dania z owoców morza, z pewnością niesamowitą, kulinarną przygodą będzie Maine Lobster Festival (USA). To właśnie tam, w klimacie rywalizacji mistrzów kuchni i dobrej muzyki, miłośnicy homarów mogą rozkoszować się smakiem króla skorupiaków. W San Francisco zaś, na festiwalu Oysterfest, corocznie królują ostrygi.


Do pobrania: Darmowy e-book „Włoski smak pomidorów". Kliknij!

Darmowy e-book - Włoski smak pomidorów

 

We własnej kuchni

Nie wszyscy wiedzą, że w Polsce istnieje Szlak Karpia, Mazowiecka Micha Szlachecka, czy Gęsinowy Szlak Kulinarny. Podróżując po naszym kraju, można znaleźć się w Małopolskiej Wsi Pachnącej Ziołami, gdzie doświadczymy smaku i aromatu ziół w tradycyjnych potrawach łemkowskich, galicyjskich, góralskich, a nawet japońskich! Nie musimy też wędrować dookoła świata, by poznać bogactwo smaków innych krajów. W kulinarną wycieczkę każdego roku zabiera nas Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu. Amatorzy dobrego jedzenia próbują rozmaitych przetworów, nalewek, węgierskich wędlin, litewskich chlebów, belgijskich piw, czy choćby cypryjskich serów. W czasie imprezy nie brakuje pokazów kulinarnych, konkursów i licznych koncertów. Najważniejsza jest jednak polska kuchnia, która zachęca przysmakami z Mazur, Śląskai Podhala. Do degustacji win zaprasza natomiast Sandomierski Szlak Winiarski, a wszyscy smakosze kołdunów i blinów mogą zatrzymać się na Przystankach Kulinarnych Suwalszczyzny i Mazur. Warto zatem odkrywać i nasz kraj „od kuchni", by lepiej poznać i docenić bogactwo oraz różnorodność rodzimych smaków.


Zobacz też: Największe grzechy żywieniowe jakie popełniamy o poranku

Największe grzechy żywieniowe jakie popełniamy o poranku

 

Tekst: Karolina Pilkiewicz/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Sałatki Tort sałatkowy

Tort sałatkowy to rewelacyjny pomysł jako przekąska na imprezę. Jest sałatką...

Odsłon: 85

60 min
5
Śniadania Roladki z chleba

Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje n...

Odsłon: 4604

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0