Dania jednogarnkowe

Nie możesz się doczekać dłuższych, coraz cieplejszych dni i wiosennego zastrzyku energii? Kochasz roślinne nowalijki w swojej diecie? Brakuje ci dawki witamin do codziennej motywacji? Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę w swojej diecie w oczekiwaniu na nadejście wiosny!

Fot. 123RF/Picsel

Pobieraj maksymalną dawkę witamin

Zimą dostęp do świeżych warzyw i owoców jest utrudniony, a zawarte w nich witaminy są bezcenne w lekkim i zdrowym przejściu przez mroźne i ciemne zimowe dni. Dlatego szczególnie warto zwrócić uwagę na to, aby w odpowiedniej ilości gościły na naszych talerzach. - Zanim pojawią się bogate w witaminy nowalijki, musimy sobie radzić inaczej. Pamiętajmy, że zimą także mamy sezonowe produkty, które zawierają cenne składniki dla naszego organizmy, np. fasola, brukselka, dynia czy jarmuż. Nie zapominajmy również o kiszonkach, które stanowią bogactwo witaminy C i prebiotyków! - radzi Anna Szufnik-Ambroziak dietetyczka z Nice To Fit You.

Podpowiada, że warto wypróbować w tym czasie dietę całkowicie roślinną. - Siłą rzeczy potrawy mięsne będziemy zastępować większą ilością produktów pochodzenia roślinnego, w tym warzyw i owoców. Styczeń na całym świecie znany jest z akcji Veganuary - bezmięsnego wyzwania. Ale warto spróbować je przedłużyć na przykład do końca zimy - podpowiada. Jeśli gotowanie nowych potraw jest zbyt czasochłonne, można skorzystać z cateringu dietetycznego. W bogatej ofercie na rynku są marki, które posiadają znaczące dla wegan i wegetarian certyfikaty, takie jak Viva i V-Label. To równocześnie gwarancja idealnego zbilansowania potraw i potrzebnych składników odżywczych przez profesjonalistów.

Nie zapominaj o piciu wody

Zimą wiele z nas zapomina o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów. Mogłoby się wydawać, że potrzebujemy jej w tym okresie mniej - przecież nie pocimy się na słońcu i chowamy się pod grubymi kocami i swetrami. Tymczasem nawodnienie organizmu jest tak samo ważne, a z niektórych powodów nawet ważniejsze niż w lecie. - Zimą złudnie spada poczucie potrzeby uzupełniania płynów. A nasz organizm jest wystawiony na wiele czynników, które wzmagają zapotrzebowanie na nawodnienie. Jakich? Na przykład gorące kaloryfery i suchość powietrza w biurach lub ogrzewanych autach i komunikacji miejskiej - przestrzega dietetyczka.

Ekspertka zaznacza, że przez picie zbyt małej ilości wody nasila się uczucie zmęczenia. Zimą dni są krótsze, dociera do nas mniej słońca i witaminy D, wielu z nas skarży się na brak energii, częściej dopada nas zły nastrój i spadek formy. Warto więc wspierać swój organizm na wszystkie możliwe sposoby, a wypijanie odpowiedniej ilości płynów jest jednym z lepszych z nich. Jak dodatkowo "podpowiedzieć" swojemu organizmowi, że powinien pić więcej? Można na przykład wybierać więcej ostrych dań, które wzmagają pragnienie. Po takim posiłku automatycznie sięgniemy po szklankę wody.

Poddaj się zimowemu trybowi organizmu

Wpływ na nasze potrzeby żywieniowe ma wiele czynników. Pora roku i idące za nią temperatura, pogoda, długość dnia oraz podejmowane w jej trakcie aktywności mocno oddziałują na to, czego organizm potrzebuje i czego się od nas domaga. Jak przekonuje dietetyczka Nice To Fit You, zdrowe podejście do odżywiania to przede wszystkim podejście elastyczne. - Tak jak godzina snu dłużej, tak czasami dołożenie do wyznaczonej sobie dziennej porcji na przykład 200 dodatkowych kalorii w bardziej wyczerpujące dni może dodać nam energii i pozwolić łatwiej i zdrowiej dotrwać do wiosny. Jednego dnia mamy trening, innego po prostu chęć na osłodzenie chłodnego wieczoru, pofolgowanie sobie i zachciankom naszego organizmu. Dostosowywanie się - i naszej diety - do tych zmiennych potrzeb jest bardzo ważne, i to nie tylko w okresie zimowym, dlatego maksymalna swoboda i elastyczność będą sprzyjać zarówno podjętym postanowieniom, zachowaniu zdrowia, jak i lepszemu samopoczuciu w mniej lubianych przez nas porach roku.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kasztanek bez pieczenia

Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...

Odsłon: 2471

30 min
2
Sałatki Sałatka nicejska

Sałatka nicejska to francuskie, klasyczne danie. Pierwotnie było potrawą popu...

Odsłon: 18334

30 min
20
Sałatki Surówka z kapusty, marchewki i pora

Surówka z kapusty, marchewki i pora to idealny wybór! Jest szybka w przygotow...

Odsłon: 23

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8