Fot. 123RF/Picsel
Przekąski
Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a pozwoli zaspokoić mały głód między posiłkami. Mogą być to po prostu słone paluszki, chipsy lub zdrowsza wersja w postaci owoców. Możesz również skorzystać z poniższych propozycji.
Deska serów to idealny pomysł na przekąskę na imprezie. Wystarczy na drewnianej desce lub tacy położyć różne rodzaje sera. Zadbaj o ich różnorodność, wybierz sery pleśniowe (Camembert, Brie), twarde (Parmezan) i półtwarde (Gouda, Cheddar). Pokrój je na kawałki i rozłóż na desce. Świetnym dodatkiem do serów będą konfitury, wędliny i suszone owoce.
Roladki z tortilli z różnorodnym nadzieniem również doskonale sprawdzą się jako przekąski. Możesz przygotować roladki z sałatą, szynką i żółtym serem albo z białym serkiem, ogórkiem zielonym i wędzonym łososiem. Pokrój tortille na plastry i przekąska gotowa.
Łatwa w przygotowaniu jest również sałatka z tortellini. Wystarczy tortellini z mięsem lub szynką, ogórek, pomidor, papryka oraz kukurydza. Ugotuj tortellini, warzywa pokrój w kostkę i wszystko wymieszaj z sosem jogurtowo-majonezowym, dopraw solą i pieprzem.
Jeśli chcesz, by przekąski ładnie prezentowały się na stole, możesz ułożyć je na eleganckich naczyniach. Szeroki wybór naczyń do serwowania przystawek znajdziesz w sklepie DUKA.
Dania na ciepło
Poza przekąskami warto przygotować ciepłe dania, by goście nie wyszli z imprezy głodni.
Idealnie sprawdzą się domowe burgery. Jeśli chcesz skrócić czas ich przygotowania, możesz kupić gotowe bułki i kotlety (dostępne są również w wersji wegetariańskiej). Możesz przygotować różne wersje burgerów, np. z sałatą, pomidorem i ogórkiem albo w wersji z serem Mimolette lub serem Camembert i karmelizowaną cebulą.
Szaszłyki to prosta i szybka propozycja, które również doskonale sprawdzi się jako ciepłe danie na imprezie sylwestrowej. Na patyczki do szaszłyków nabij pokrojone na kawałki i doprawione przyprawami mięso, przekładając je kawałkami cebuli, papryki i cukinii. Całość upiecz w piekarniku dopiero przed podaniem gościom.
Przygotuj również ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem. Ciasto francuskie posmaruj sosem pomidorowym, połóż plastry szynki oraz sera. Całość zawiń jak roladę i pokrój w plastry. Piecz w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 200°C. Gotowe.