Najlepsze przepisy na ogórki

Przepis Gosi Molskiej na baozi - nadziewane bułeczki parowane.

W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu.

Ciasto:

  • 10g świeżych drożdży
  • 50g cukru
  • 150g wody
  • 300g mąki pszennej 450
  • 1 łyżka oleju arachidowego

 

Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta.

Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

W czasie wyrastania przygotuj nadzienia.

Nadzienie 1:

  • 20g suszonych grzybów Mun
  • 2 marchewki (ok.150g)
  • por (ok 100g)
  • pół białej rzodkwi (ok.150g)
  • 4 świeże grzyby shitake
  • 1 mały pok choi
  • 80g tofu
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • sos sojowy (wg uznania)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • olej do smażenia

 

Przygotować nadzienie. Grzyby mun namoczyć, marchewkę, por, rzodkiew i shitake pokroić w julienne, pok choi posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić marchewkę i rzodkiew, podsmażyć chwilę. Dodać rozkruszone tofu, namoczone grzyby mun, białą część pok choi i shitake. Dodać przyprawy, starty na tarce czosnek i imbir, podlać sosem sojowym. Krótko smażyć na intensywnym ogniu - warzywa powinny lekko zmięknąć ale nadal pozostać jędrne. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną zieloną część pok choi.

Nadzienie 2:

 

  • 250g surowych krewetek (16/20)
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 3 kłącza selera naciowego
  • sos sojowy i pieprz do smaku

 

Przygotować nadzienie. Krewetki oczyścić i drobno posiekać. Cebulę dymkę oraz seler naciowy pokroić w bardzo drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić sosem sojowym i pieprzem.

Baozi

Z ciasta formować kulki (powinny ważyć ok 90g) i rozwałkować je, by stworzyły kształtne koła o średnicy ok 12- 13 cm.

Na każde koło hojnie nałożyć farsz zawijając ciasto od góry, tworząc zgrabną falbankę.

Z papieru do pieczenia wyciąć okrąg i ułożyć na dnie bambusowego parownika. Ułożyć Baozi, zamknąć pokrywkę. Parownik położyć na garnku z mocno parującą wodą i parować przez 12- 15 minut.

Sos:

 

  • czosnek
  • chilli
  • limonka
  • sos sojowy
  • woda
  • cukier brązowy

Z podanych składników przygotuj sos. Proporcje zależą od Ciebie. Ma być idealnym dopełnieniem bułeczek - pamiętaj o równowadze smaków.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 85

15 min
4
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 214

15 min
5
Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 58

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26