Ciasto:
- 10g świeżych drożdży
- 50g cukru
- 150g wody
- 300g mąki pszennej 450
- 1 łyżka oleju arachidowego
Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta.
Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W czasie wyrastania przygotuj nadzienia.
Nadzienie 1:
- 20g suszonych grzybów Mun
- 2 marchewki (ok.150g)
- por (ok 100g)
- pół białej rzodkwi (ok.150g)
- 4 świeże grzyby shitake
- 1 mały pok choi
- 80g tofu
- 1 spory ząbek czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- sos sojowy (wg uznania)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- olej do smażenia
Przygotować nadzienie. Grzyby mun namoczyć, marchewkę, por, rzodkiew i shitake pokroić w julienne, pok choi posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić marchewkę i rzodkiew, podsmażyć chwilę. Dodać rozkruszone tofu, namoczone grzyby mun, białą część pok choi i shitake. Dodać przyprawy, starty na tarce czosnek i imbir, podlać sosem sojowym. Krótko smażyć na intensywnym ogniu - warzywa powinny lekko zmięknąć ale nadal pozostać jędrne. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną zieloną część pok choi.

Nadzienie 2:
- 250g surowych krewetek (16/20)
- 2 cebulki dymki ze szczypiorem
- 3 kłącza selera naciowego
- sos sojowy i pieprz do smaku
Przygotować nadzienie. Krewetki oczyścić i drobno posiekać. Cebulę dymkę oraz seler naciowy pokroić w bardzo drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić sosem sojowym i pieprzem.
Baozi
Z ciasta formować kulki (powinny ważyć ok 90g) i rozwałkować je, by stworzyły kształtne koła o średnicy ok 12- 13 cm.
Na każde koło hojnie nałożyć farsz zawijając ciasto od góry, tworząc zgrabną falbankę.
Z papieru do pieczenia wyciąć okrąg i ułożyć na dnie bambusowego parownika. Ułożyć Baozi, zamknąć pokrywkę. Parownik położyć na garnku z mocno parującą wodą i parować przez 12- 15 minut.
Sos:
- czosnek
- chilli
- limonka
- sos sojowy
- woda
- cukier brązowy
Z podanych składników przygotuj sos. Proporcje zależą od Ciebie. Ma być idealnym dopełnieniem bułeczek - pamiętaj o równowadze smaków.