Ewa_Gotuje

Przepis z chińskiej restauracji. Najlepsza cebulowa przekąska na imprezę

Polacy wprost uwielbiają cebulę - nie tylko za jej właściwości, ale też smak i uniwersalność. Warzywo trafia więc do sałatek, zup, kanapek czy mięs. Warto jednak pamiętać, że samo też może stanowić świetne danie. Jak zrobić cebulową przekąskę - hit na imprezę, który zyska sympatię gości?

Kwitnąca cebula to hit na imprezę. Przygotuj chińską przekąskę, żeby zaskoczyć bliskich | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Można ją spożywać na surowo, podpieczoną, podsmażoną, grillowaną lub gotowaną. Jest bardzo uniwersalna i co najważniejsze - jako jedno z niewielu warzyw nie traci swoich właściwości leczniczych i odżywczych po obróbce cieplnej. Wyczaruj pyszną imprezową przekąskę z cebuli, która zaskoczy gości i stanie się hitem na twoim przyjęciu.

Sprawdź także: Ulubiona dieta gwiazd. Na czym polega post przerywany i czy jest zdrowy?

Jakie właściwości ma cebula?

Wielu Polaków używa jej, nie tylko w celu doprawienia dań, ale też po to, by wzmocnić odporność, szczególnie w sezonie zimowym. Od lat stosuje się ją jako domowy sposób na przeziębienie. Niskokaloryczne warzywo, które bogate jest w liczne składniki odżywcze, uznaje się wręcz za naturalny antybiotyk.

Jakie właściwości ma cebula? Tych jest naprawdę wiele. Warzywo to źródło witaminy C, która usprawnia wchłanianie żelaza, wpływa na poprawę wyglądu skóry, układ immunologiczny i regenerację tkanek. Dzięki zawartości silnych antyoksydantów zapobiega starzeniu się organizmu i wykazuje działanie przeciwnowotworowe, detoksykujące, antywirusowe i przeciwzapalne. Zwalcza ból gardła, kaszel i uporczywy katar. Co więcej, obniża poziom „złego cholesterolu”, co pozytywnie wpływa na zdrowie serca. 

Regularne spożywanie cebuli chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, w tym przed nadciśnieniem czy cukrzycą (zawiera kwercetynę, która pomaga kontrolować poziom cukru we krwi). Wapń, który dostarcza warzywo, wzmacnia kości i zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Z kolei błonnik pokarmowy reguluje procesy trawienne, działa korzystnie na mikroflorę jelitową oraz chroni przed wrzodami żołądka i dwunastnicy

Cebulowa przekąska - hit na imprezę

Czy wiesz, jak zrobić cebulową przekąskę - hit na imprezę, który od razu zwróci uwagę twoich gości? Przepis na kwitnącą cebulę pochodzi z Chin, gdzie smakołyk panieruje się i podaje w towarzystwie aromatycznych sosów. Do przygotowania potrawy będziesz potrzebować:

Składniki

  • 2 większe cebule białe,
  • 2 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • szklankę mąki ryżowej,
  • łyżeczkę papryki słodkiej,
  • łyżeczkę soli,
  • łyżeczkę czarnego pieprzu,
  • olej do smażenia,
  • kwaśna śmietana,
  • pasta pomidorowa.

Przygotuj dwie cebule - obierz je, usuń korzonki (ale tak, żebyś nie odciął twardej końcówki) i natnij od góry (najpierw wzdłuż, potem w poprzek i finalnie tak, aby przypominały kwiat):

Ważne jest, żeby nie docinać cebuli do końca | Fot.123RF/Picsel

Następnie do głębokiej miski wlej wodę i delikatnie przełóż do niej warzywa (nacięciem do dołu). Mocz przez godzinę, aby cebula stała się łagodniejsza w smaku i nieco miększa.

Do oddzielnego naczynia wbij dwa jajka i rozkłóć je na jajeczną masę. Wlej też 100 ml mleka i zamieszaj. Do osobnej miski wsyp szklankę mąki ryżowej, łyżeczkę soli, czarnego pieprzu i papryki słodkiej. Dokładnie zamieszaj.

Cebule zamaczaj w mieszance jajecznej (oblewając ją, by masa weszła również do środka nacięć) i obsyp dokładnie mąką z przyprawami. Musi być porządnie obtoczona panierką. Smaż w głębokim oleju na złoty kolor (obróć warzywo po kilku minutach, aby równomiernie się zrumieniło).

Złociste cebule przełóż na talerz, a obok podaj miseczkę z kwaśną śmietaną i pastą pomidorową. Odrywaj po kawałku cebuli i zajadaj.

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Jedz, by opóźnić procesy starzenia. Dermatolog wylicza kluczowe produkty »

Smak ogórka wykręca buzię? Prawdopodobnie obierasz go źle »

Jajko sadzone bez grama tłuszczu? Jest na to prosty sposób »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 91

30 min
3
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29819

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 201

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0