Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem.

Ciasto:
1 kg mąki
1 kostka masła
6 jaj
10 g drożdży
½ szklanki mleka
1 łyżeczka mąki
skórka starta z 1 pomarańczy
zapach waniliowy (całe małe opakowanie)
garść rodzynek
mleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)
oliwa (do smaku)
szczypta soli

Owoce:
1 kg śliwek
1 kg jabłek

Kruszonka:
¼ szklanki cukru
¼ kostki masła
3 łyżki mąki

Ciasto
Mąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem, a białka ubić. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę mąki. Wszystkie składniki połączyć. Dodać skórkę pomarańczową, zapach waniliowy i wcześniej namoczone rodzynki. Ciasto ugniatać, stopniowo dodając mleko i oliwę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Posolić. Przełożyć do blaszki.

Owoce
Owoce umyć i pokroić. Ułożyć naprzemiennie na wierzchu ciasta.

Kruszonka
Do miseczki dodać cukier, masło i mąkę. Wyrabiać palcami. Gdy kruszonka będzie gotowa, posypać nią ciasto.

Piec przez 40 minut w 180°C.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
Ciasta Szybkie domowe ptasie mleczko

Szybkie domowe ptasie mleczko przygotujesz jako apetycznie wyglądający deser...

Odsłon: 44414

30 min
62
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 6389

60 min
17
Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

Odsłon: 1747

30 min
12
Ciasta Morelowa Dama

Super delikatne ciasto , aksamitna pianka oraz morele, skusi każdego.

Odsłon: 1541

15 min
1