Sprawdzone przepisy na grilla

Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem.

Ciasto:
1 kg mąki
1 kostka masła
6 jaj
10 g drożdży
½ szklanki mleka
1 łyżeczka mąki
skórka starta z 1 pomarańczy
zapach waniliowy (całe małe opakowanie)
garść rodzynek
mleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)
oliwa (do smaku)
szczypta soli

Owoce:
1 kg śliwek
1 kg jabłek

Kruszonka:
¼ szklanki cukru
¼ kostki masła
3 łyżki mąki

Ciasto
Mąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem, a białka ubić. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę mąki. Wszystkie składniki połączyć. Dodać skórkę pomarańczową, zapach waniliowy i wcześniej namoczone rodzynki. Ciasto ugniatać, stopniowo dodając mleko i oliwę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Posolić. Przełożyć do blaszki.

Owoce
Owoce umyć i pokroić. Ułożyć naprzemiennie na wierzchu ciasta.

Kruszonka
Do miseczki dodać cukier, masło i mąkę. Wyrabiać palcami. Gdy kruszonka będzie gotowa, posypać nią ciasto.

Piec przez 40 minut w 180°C.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Trójmiasto

Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...

Odsłon: 11461

60 min
8
Ciasta Cytrynowa księżniczka

Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...

Odsłon: 7812

>60 min
4
Dania główne Pulpety w sosie pieczarkowym

Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...

Odsłon: 155025

30 min
111