Najlepsze przepisy na ogórki

Przepisy z Bake Off - ciasto Jagody

Nietypowy przepis na jabłecznik. Spróbujcie, gwarantujemy, że stanie się waszym ulubionym ciastem.

Kruche ciasto
450 g mąki pszennej
250 g masła
2 żółtka
90 g cukru pudru

Masa jabłkowa
2½ kg jabłek (najlepiej papierówek)
odrobina wody (do podlania, jeśli owoce będą przywierać)
2-4 łyżki cukru kryształu (do smaku)
1 łyżeczka cynamonu
2-4 łyżki bułki tartej (do smaku)

Podanie
bułka tarta do posypania ciasta
2 białka
cukier puder do posypania ciasta

Kruche ciasto
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki, ponownie posiekać. Zacząć wyrabiać ciasto (wyrabiać krótko, mocno i dokładnie). Ulepić kulkę i włożyć do lodówki na pół godziny.

Masa jabłkowa
Obrać jabłka i skroić na kawałki, wysypać do garnka, podlać odrobiną wody, dosypać cukier i cynamon. Przesmażyć (niezbyt długo, żeby nie rozgotować jabłek i nie zniszczyć estetyki formy). Dosypać bułkę tartą i jeszcze raz przez chwilę przesmażyć.

Podanie
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić w stosunku 2:1. Większą część rozwałkować na blaszkę (20 cm x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 10 minut. Wyjąć, posypać cienką warstwą bułki tartej, wyłożyć jabłka i docisnąć. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w grube pasy, ułożyć w formie kratki na cieście, posmarować białkiem i piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Lekko wystudzoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 118

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 170

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 95

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4