Najlepsze przepisy na ogórki

Przepisy z Bake Off - ciasto Małgorzaty

Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką.

Spód shortbread
200 g masła
90 g brązowego cukru
270 g mąki pszennej
60 g mąki kukurydzianej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka nalewki goździkowej

Bananowy wsad owocowy
4 jabłka
50 ml czerwonego wina
kilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku)
50 g brązowego cukru
1 łyżka anyżu
1 łyżka cynamonu
300 g jeżyn
2 czerwone galaretki (np. malinowe)
30 g żelatyny
woda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)
1-1½ kg bananów

Mus z białej czekolady
200 g białej czekolady
4 łyżki amaretto
30 g masła
3 jajka
50 g cukru
150 g schłodzonej śmietany 36%
35 g żelatyny
woda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)

Malinowa żelka
500 g malin
50 g brązowego cukru
szczypta cynamonu
20 g żelatyny
woda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)

Spód shortbread
Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia i nalewkę goździkową. Ciasto wyrobić, rozwałkować do rozmiaru blaszki, w której będziemy piec ciasto (opcjonalnie można przygotować boki). Piec przez 60 minut w 130°C.

Bananowy wsad owocowy
Jabłka pokroić grubo, wlać wino i kilka łyżek nalewki cynamonowej, wsypać brązowy cukier, anyż i cynamon. Poddusić. Dodać jeżyny, ponownie poddusić. Wsypać czerwone galaretki i namoczoną w wodzie żelatynę. Wymieszać i schłodzić. Na upieczony wcześniej spód rozłożyć banany, a następnie wyłożyć przygotowany wsad owocowy.

Mus z białej czekolady
Białą czekoladę i amaretto rozpuścić w mikrofalówce i wymieszać z masłem. Ubić na sztywno białka, dodać cukier i żółtka. Osobno ubić śmietanę. Namoczyć żelatynę. Połączyć ubitą śmietanę z masą jajeczną. Żelatynę wymieszać z ciepłą czekoladą, dodać kilka łyżek masy jajeczno-śmietanowej, następnie wszystko wymieszać. Wylać na wsad owocowy.

Malinowa żelka
Maliny poddusić z cukrem i cynamonem. Przetrzeć. Ma powstać około 300 g purée. Dodać namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę i odstawić do schłodzenia. Rozlać na wierzch ciasta i pozostawić do zastygnięcia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 118

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 170

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 95

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4