Boże Narodzenie na słodko

Jeśli organizujecie w najbliższym czasie przyjęcie dla dzieci, to koniecznie zaserwujcie im, tak przyozdobione babeczki.

Składniki:

1½ szklanki mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
3 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 szklanki startej marchewki
1 kostka masła
½ szklanki cukru pudru
1 łyżka mleka
200 g czarnej masy cukrowej
50 g białej masy cukrowej
zielona masa plastyczna do ozdoby

Sposób przygotowania:

Mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i kardamon wymieszać w jednej misce. W drugiej utrzeć jajka z cukrem, dodać olej oraz starte marchewki. Składniki z obu mis wymieszać, przelać do foremek i piec 25 minut w temperaturze 180°C.

Masło i cukier puder utrzeć, dodać łyżkę mleka, wymieszać i schłodzić w lodówce.

Przestudzone babeczki ozdobić kremem. Z masy plastycznej zrobić dekoracje (głowę owcy) i przykleić na babeczkę.

Dekoracja:

Na talerz wyłożyć zieloną masę plastyczną, która będzie imitować trawę. Postawić na niej babeczki.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Domek z piernika

Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...

Odsłon: 4262

>60 min
15
Desery Ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem

Przepis na pyszne, pożywne i aromatyczne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cyna...

Odsłon: 845

15 min
8
Wędliny Indyk w galarecie z szynkowara

Sklepowe wędliny kusza ale już nie zawsze smakują, polecam domowe wyroby.

Odsłon: 29442

15 min
44
Ciasta Sernik matcha

Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.

Odsłon: 2040

30 min
2