Fot. Bartosz Krupa/East News
Inspektorzy Michelin docenili restaurację Kieliszki na Próżnej, która w tym roku dołączyła do rankingu, za lekką kuchnię będącą nowoczesną interpretacją klasycznych polskich dań. Innym lokalem, który po raz pierwszy znalazł się w Czerwonym Przewodniku Michelin, jest warszawskie Rozbrat 20 Bakery & Wine Corner polecane przez inspektorów m.in. za proste europejskie dania oraz pieczywo.
Dla restauratorów z całego świata już samo znalezienie się w przewodniku „Main Cities of Europe" jest dużym sukcesem. W tegorocznej edycji uwzględniono 53 restauracje z Polski - 29 z Warszawy oraz 24 z Krakowa (pełna lista w załączniku). O ile w przypadku krakowskich lokali zestawienie pozostało bez zmian w porównaniu z rokiem ubiegłym, to w Warszawie do rankingu dołączyły dwa nowe miejsca, zaś jedno z niego wypadło. Tak więc sumarycznie liczba polskich restauracji obecnych z Przewodniku zwiększyła się nieznacznie. Zmiany na liście wynikają z charakteru pracy inspektorów Michelin, którzy co roku weryfikują swoje oceny.
Gwiazdka Michelin niezmiennie od wielu lat jest uznawana za najwyższe wyróżnienie sztuki kulinarnej i jednocześnie stanowi marzenie właścicieli restauracji. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów są zawsze anonimowe, aby zapewnić najwyższą wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.
W przewodniku „Main Cities of Europe" restauracjom przyznawane są następujące symbole:
- Gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)
- Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)
- Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny
Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy - wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Tak właśnie było w przypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu Wschodzącej Gwiazdki zdobyła pełnoprawny tytuł.
Tegoroczna edycja przewodnika „Main Cities of Europe" opisuje w sumie 2,332 restauracji z 44 największych miast w 20 krajach Europy.
W tym roku wyróżnienia Michelin otrzymały:
Wśród warszawskich restauracji:
1 Gwiazdka Michelin:
- Atelier Amaro
- Senses
4 symbole sztućców:
- Amber Room
3 symbole sztućców
- Belvedere
- Michel Moran - Bistro de Paris
- Platter by Karol Okrasa
- Atelier Amaro
- Senses
2 symbole sztućców
- Tamka 43
- Brasserie Warszawska
- Strefa
- Nolita
- AleGloria
- Salto
- Signature
- Dom Polski Francuska
- U Kucharzy
- Concept 13
- U Fukiera
- La Rotisserie
1 symbol sztućców
- Kieliszki na Próżnej (dołączyła do tegorocznego rankingu)
- Butchery and Wine
- L'enfant Terrible
- Opasły Tom
- ELIXIR by Dom Wódki
- Hoża
- Winosfera
- Merliniego 5
- Delizia
- Qchnia Artystyczna
- Rozbrat 20 Bakery & Wine Corner (dołączyła do tegorocznego rankingu)
Bib Gourmand
- Kieliszki na Próżnej
- Butchery and Wine
- Brasserie Warszawska
Wśród krakowskich restauracji wyróżniono:
3 symbole sztućców
- Copernicus
- Trzy Rybki
- Wentzl
2 symbole sztućców
- Szara
- Kogel Mogel
- Pod Baranem
- Jarema
- Amarylis
- Cyrano de Bergerac
- Corse
- Studio Qulinarne
- Szara Kazimierz
1 symbol sztućców
- Pod Nosem
- Bianca
- La Campana
- Farina
- Ed Red
- Del Papá
- Sąsiedzi
- Bottiglieria 1881
- Zazie
- Miodova
- Hana Sushi
- Zakładka
Bib Gourmand
- Zazie
Jak przyznawane są Gwiazdki Michelin?
Pierwsza gwiazdka została przyznana restauracji w 1926 roku, a już cztery lata później wprowadzono system trzygwiazdkowy. Od tamtego czasu gwiazdki stały się znakiem rozpoznawczym Czerwonych Przewodników Michelin. W roku 1933 przypisano gwiazdkom definicje, które od tamtego czasu nie uległy zmianie.
Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy - wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży. Gwiazdki są przyznawane według pięciu kryteriów: jakości oferowanych dań, ich smaku, sposobu podania, stylu kuchni, stosunku jakości do ceny oraz stałości poziomu kuchni lokalu. Warto zaznaczyć, iż gwiazdki oceniają tylko i wyłącznie to, co znajduje się na talerzu klienta.
Takie właściwości lokalu jak wystrój wnętrz, liczba kelnerów oraz jakość udogodnień lokalu odzwierciedlone są w oddzielnym symbolu skrzyżowanego widelca i łyżki. Każda restauracja może być wyróżniona symbolem od jednego do pięciu sztućców. Symbolem odnoszącym się do poziomu komfortu hoteli jest piktogram małego budynku (każdy hotel może być wyróżniony jednym do pięciu symboli).
Oznaczenia Bib Gourmand oraz Bib Hotel oznaczają najlepsze restauracje i hotele w przystępnej cenie. Symbol Bib Gourmand został wprowadzony w 1997 roku i odnosi się do maksymalnej ceny trzydaniowego pełnego posiłku. Symbol Bib Hotel został wprowadzony w 2003 roku, odnosi się do miejsc o wysokim poziomie usług i komforcie oraz przystępnej cenie podwójnego pokoju za noc. W Polsce jeszcze żaden hotel nie został wyróżniony tym symbolem.
Symbole obrazkowe były obecne w Czerwonych Przewodnikach Michelin od samego początku, dzięki czemu uproszczona charakterystyka lokalu jest zrozumiała dla każdego czytelnika. W początkowych edycjach symbole wskazywały na dostęp do gorącej wody i elektryczności. Z biegiem czasu symbole te zostały zastąpione obrazkami ilustrującymi na przykład dostęp do bezprzewodowego Internetu, odnowy biologicznej, basenu lub ogrodu.
Ponadto w najnowszych edycjach przewodników azjatyckich wprowadzono piktogramy odpowiadające charakterystycznej kulturze japońskiej (oznaczające konieczność zdjęcia obuwia w restauracji oraz szeroki wybór japońskiego alkoholu sake) oraz kulturze chińskiej (symbole wskazujące na mały sklepik z daniami lokalnymi).
Najlepsze restauracje w Warszawie notowane były w przewodniku od 1997 roku. W 2008 roku dołączyły najlepsze restauracje w Krakowie i aktualnie nadal tylko te dwa polskie miasta reprezentowane są w przewodniku. Jak dotąd tylko dwie polskie restauracje zostały nagrodzone gwiazdką Michelin, ale podkreślić trzeba, że już sam fakt umieszczenia restauracji na liście rekomendacji Michelin jest ogromnym zaszczytem i nobilitacją.
Szaleństwo gwiazdek Michelina - na czym polega ich magia?
Źródło: materiały prasowe