Najlepsze przepisy na ogórki

Pyszne wege przepisy, które nie zajmą ci wiele czasu!

Coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie mięsa ze swojej diety, a przynajmniej na jego znaczne ograniczenie. Najczęściej kieruje nimi chęć zadbania o swoje zdrowie

Fot. materiały prasowe

Wiele osób obawia się, że jeśli zabraknie na naszym talerzu mięsa, to posiłek nie będzie wystarczająco sycący. Brakuje również pomysłów na wartościowe dania roślinne i można odnieść wrażenie, że przygotowanie takiej potrawy będzie czasochłonne. Nic bardziej mylnego! Eksperci marki Sandra sporządzili przepisy, które pozwalają przygotować pełnowartościowy posiłek w krótkim czasie.

Buraczane kotlety

Kotlety z buraka mogą stanowić świetną bazę pysznego wege burgera, ale sprawdzą się także w towarzystwie ziemniaków i surówki podczas niedzielnego obiadu. Ich przygotowanie nie zajmie więcej czasu, niż przyrządzenie tradycyjnych kotletów.

Składniki:

  • Ugotowany burak
  • ½ puszki czerwonej fasoli marki Sandra
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • Sos sojowy
  • Odrobina cynamonu
  • Odrobina chili
  • Pieprz
  • Ziarna sezamu

Przygotowanie:
Buraka ścieramy na tarce, fasolę rozgniatamy widelcem i łączymy z burakami. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i czosnek oraz ziarna sezamu i olej. Doprawiamy do smaku cynamonem, chili, sosem sojowym i pieprzem. Zaletą takich burgerów jest to, że bez obaw możemy próbować masy w trakcie przygotowywania. Kiedy masa będzie już odpowiednio doprawiona, dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy po kilka minut z każdej strony.

Ciecierzyca w sosie pomidorowym

Ciecierzyca będzie doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy obawiają się niedoborów białka. W 100 g tego produktu znajdziemy prawie 9 g białka. Dodatkowo, dania z wykorzystaniem ciecierzycy są niezwykle smaczne i proste w przyrządzeniu.
Składniki:

  • Puszka ciecierzycy marki Sandra
  • Puszka pomidorów krojonych marki Sandra
  • Papryka czerwona
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Kolorowy pieprz
  • Różowa sól (himalajska)
  • Papryka wędzona
  • Papryka słodka
  • Chili
  • Oregano
  • Szczypiorek

Przygotowanie:
Posiekaną cebulkę i czosnek szklimy na patelni. Ciecierzycę i pomidory łączymy w garnku. Powoli podgrzewając potrawę dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawiamy do smaku przyprawami. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Potrawę możemy jeść samodzielnie, z dodatkiem kaszy lub z pieczywem.

Spaghetti (prawie) po bolońsku

Popularne danie kuchni włoskiej w wersji bez mięsa będzie równie pyszne. Jego przygotowanie zajmie jeszcze mniej czasu niż przyrządzenie tradycyjnej wersji, a potrawa będzie równie, jak nie bardziej, sycąca.
Składniki:

  • Makaron spaghetti
  • Puszka pomidorów krojonych marki Sandra
  • Cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnki
  • ½ puszki ciecierzycy marki Sandra
  • Łyżka pestek słonecznika
  • Sól, pieprz do smaku
  • Listki bazylii

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do pomidorów dodajemy ciecierzycę, słonecznik oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Blendujemy wszystko, pozostawiając grudki ciecierzycy, aby sos nie był jednolity. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Sos podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy makaron polewamy sosem i zdobimy bazylią.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 123

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 237

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 103

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4