Fot. materiały prasowe
Wiele osób obawia się, że jeśli zabraknie na naszym talerzu mięsa, to posiłek nie będzie wystarczająco sycący. Brakuje również pomysłów na wartościowe dania roślinne i można odnieść wrażenie, że przygotowanie takiej potrawy będzie czasochłonne. Nic bardziej mylnego! Eksperci marki Sandra sporządzili przepisy, które pozwalają przygotować pełnowartościowy posiłek w krótkim czasie.
Buraczane kotlety
Kotlety z buraka mogą stanowić świetną bazę pysznego wege burgera, ale sprawdzą się także w towarzystwie ziemniaków i surówki podczas niedzielnego obiadu. Ich przygotowanie nie zajmie więcej czasu, niż przyrządzenie tradycyjnych kotletów.
Składniki:
- Ugotowany burak
- ½ puszki czerwonej fasoli marki Sandra
- Cebula
- Ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- Sos sojowy
- Odrobina cynamonu
- Odrobina chili
- Pieprz
- Ziarna sezamu
Przygotowanie:
Buraka ścieramy na tarce, fasolę rozgniatamy widelcem i łączymy z burakami. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i czosnek oraz ziarna sezamu i olej. Doprawiamy do smaku cynamonem, chili, sosem sojowym i pieprzem. Zaletą takich burgerów jest to, że bez obaw możemy próbować masy w trakcie przygotowywania. Kiedy masa będzie już odpowiednio doprawiona, dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy po kilka minut z każdej strony.
Ciecierzyca w sosie pomidorowym
Ciecierzyca będzie doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy obawiają się niedoborów białka. W 100 g tego produktu znajdziemy prawie 9 g białka. Dodatkowo, dania z wykorzystaniem ciecierzycy są niezwykle smaczne i proste w przyrządzeniu.
Składniki:
- Puszka ciecierzycy marki Sandra
- Puszka pomidorów krojonych marki Sandra
- Papryka czerwona
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- Kolorowy pieprz
- Różowa sól (himalajska)
- Papryka wędzona
- Papryka słodka
- Chili
- Oregano
- Szczypiorek
Przygotowanie:
Posiekaną cebulkę i czosnek szklimy na patelni. Ciecierzycę i pomidory łączymy w garnku. Powoli podgrzewając potrawę dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawiamy do smaku przyprawami. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Potrawę możemy jeść samodzielnie, z dodatkiem kaszy lub z pieczywem.
Spaghetti (prawie) po bolońsku
Popularne danie kuchni włoskiej w wersji bez mięsa będzie równie pyszne. Jego przygotowanie zajmie jeszcze mniej czasu niż przyrządzenie tradycyjnej wersji, a potrawa będzie równie, jak nie bardziej, sycąca.
Składniki:
- Makaron spaghetti
- Puszka pomidorów krojonych marki Sandra
- Cebula czerwona
- 2 ząbki czosnki
- ½ puszki ciecierzycy marki Sandra
- Łyżka pestek słonecznika
- Sól, pieprz do smaku
- Listki bazylii
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do pomidorów dodajemy ciecierzycę, słonecznik oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Blendujemy wszystko, pozostawiając grudki ciecierzycy, aby sos nie był jednolity. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Sos podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy makaron polewamy sosem i zdobimy bazylią.
Źródło: materiały prasowe