Sprawdzone przepisy na grilla

Coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie mięsa ze swojej diety, a przynajmniej na jego znaczne ograniczenie. Najczęściej kieruje nimi chęć zadbania o swoje zdrowie

Fot. materiały prasowe

Wiele osób obawia się, że jeśli zabraknie na naszym talerzu mięsa, to posiłek nie będzie wystarczająco sycący. Brakuje również pomysłów na wartościowe dania roślinne i można odnieść wrażenie, że przygotowanie takiej potrawy będzie czasochłonne. Nic bardziej mylnego! Eksperci marki Sandra sporządzili przepisy, które pozwalają przygotować pełnowartościowy posiłek w krótkim czasie.

Buraczane kotlety

Kotlety z buraka mogą stanowić świetną bazę pysznego wege burgera, ale sprawdzą się także w towarzystwie ziemniaków i surówki podczas niedzielnego obiadu. Ich przygotowanie nie zajmie więcej czasu, niż przyrządzenie tradycyjnych kotletów.

Składniki:

  • Ugotowany burak
  • ½ puszki czerwonej fasoli marki Sandra
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • Sos sojowy
  • Odrobina cynamonu
  • Odrobina chili
  • Pieprz
  • Ziarna sezamu

Przygotowanie:
Buraka ścieramy na tarce, fasolę rozgniatamy widelcem i łączymy z burakami. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i czosnek oraz ziarna sezamu i olej. Doprawiamy do smaku cynamonem, chili, sosem sojowym i pieprzem. Zaletą takich burgerów jest to, że bez obaw możemy próbować masy w trakcie przygotowywania. Kiedy masa będzie już odpowiednio doprawiona, dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy po kilka minut z każdej strony.

Ciecierzyca w sosie pomidorowym

Ciecierzyca będzie doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy obawiają się niedoborów białka. W 100 g tego produktu znajdziemy prawie 9 g białka. Dodatkowo, dania z wykorzystaniem ciecierzycy są niezwykle smaczne i proste w przyrządzeniu.
Składniki:

  • Puszka ciecierzycy marki Sandra
  • Puszka pomidorów krojonych marki Sandra
  • Papryka czerwona
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Kolorowy pieprz
  • Różowa sól (himalajska)
  • Papryka wędzona
  • Papryka słodka
  • Chili
  • Oregano
  • Szczypiorek

Przygotowanie:
Posiekaną cebulkę i czosnek szklimy na patelni. Ciecierzycę i pomidory łączymy w garnku. Powoli podgrzewając potrawę dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawiamy do smaku przyprawami. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Potrawę możemy jeść samodzielnie, z dodatkiem kaszy lub z pieczywem.

Spaghetti (prawie) po bolońsku

Popularne danie kuchni włoskiej w wersji bez mięsa będzie równie pyszne. Jego przygotowanie zajmie jeszcze mniej czasu niż przyrządzenie tradycyjnej wersji, a potrawa będzie równie, jak nie bardziej, sycąca.
Składniki:

  • Makaron spaghetti
  • Puszka pomidorów krojonych marki Sandra
  • Cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnki
  • ½ puszki ciecierzycy marki Sandra
  • Łyżka pestek słonecznika
  • Sól, pieprz do smaku
  • Listki bazylii

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do pomidorów dodajemy ciecierzycę, słonecznik oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Blendujemy wszystko, pozostawiając grudki ciecierzycy, aby sos nie był jednolity. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Sos podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy makaron polewamy sosem i zdobimy bazylią.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Tradycyjna sałata ogrodowa

Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.

Odsłon: 312

15 min
3
Przekąski Śledź w marynacie pomidorowej

Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...

Odsłon: 128

60 min
2