Regulują wysoki cukier i cholesterol. Zrób koktajl, batoniki i chleb otrębów orkiszowych

Otręby to jeden z najcenniejszych pokarmów, jakie mogą znaleźć się w twojej diecie. Największą popularnością cieszą się otręby pszenne, żytnie i owsiane – ale czy słyszałeś kiedykolwiek o tych z orkiszu? Sprawdź, jak powstają otręby orkiszowe, jak je spożywać i dlaczego warto wprowadzić je do jadłospisu.

Do czego stosować otręby orkiszowe? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie bez powodu otręby uznawane są za jeden z najcenniejszych elementów zdrowej diety – nie dość, że obfitują one w rozmaite substancje odżywcze, to jeszcze stanowią doskonałe źródło błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego. Na sklepowych półkach można znaleźć ich różne rodzaje, począwszy od otrębów pszennych, przez żytnie, po owsiane. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę również na otręby orkiszowe, które pod względem działania nie odstają od tych wymienionych powyżej. Jak powstają otręby orkiszowe? Dlaczego powinieneś wprowadzić je do jadłospisu i w jakiej formie je spożywać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.  

 Sprawdź także: Odchudzający deser na bazie płatków owsianych i siemienia lnianego. Centymetry w pasie ubywają

Jak powstają otręby orkiszowe 

Na początek warto dowiedzieć się, jak powstają otręby orkiszowe. Otóż są one wytwarzane z pełnego ziarna orkiszu. Po zebraniu ziarna są pozbawiane zanieczyszczeń za pomocą specjalnych narzędzi – głównie sit i maszyn dmuchających. Na kolejnym etapie poddaje się je procesowi suszenia z wykorzystaniem zimnego lub gorącego powietrza. Przed trafieniem do silosów ziarna są polerowane, aby uchronić je przed szkodnikami i rozwojem pleśni. Następnie zostają one zmielone, aby odseparować od siebie ich poszczególne frakcje – i to właśnie na tym etapie powstają otręby. Należy zaznaczyć, że plewa usunięta z orkiszu również może zostać wykorzystana, np. do produkcji wypełnień poduszek i materacy. 

Czy otręby orkiszowe są zdrowe 

Odpowiedź brzmi tak – w końcu nie bez powodu królują one wśród produktów ze zdrową żywnością. Co dokładnie mają ci one do zaoferowania? Na przykład solidną porcję substancji odżywczych. Mowa m.in. o witaminach z grupy B oraz selenie, potasie, wapniu i cynku. Ale nie tylko – można znaleźć w nich także śladowe ilości witamin A i E, czyli silnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.  

Poruszając temat otrębów orkiszowych, nie można zapomnieć o błonniku. Wbrew powszechnym opiniom składnik ten nie tylko usprawnia perystaltykę jelit i pomaga uporać się z uporczywymi zaparciami. Według doniesień naukowych zapobiega on również wahaniom cukru we krwi, obniża poziom „złego” cholesterolu, a nawet redukuje ciśnienie tętnicze. Co więcej, ma on ogromne znaczenie dla mikroflory jelitowej, ponieważ sprzyja namnażaniu się dobroczynnych bakterii. 

Warto zaznaczyć, że dzięki wysokiej zawartości błonnika otręby orkiszowe stanowią idealny wybór dla osób dążących do zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Wynika to z faktu, wchłania on wodę i pęcznieje w żołądku, zapewniając w ten sposób długotrwałe uczucie sytości, a co za tym idzie – zmniejsza chęć sięgania po kolejne przekąski. Nie bez znaczenia w tym kontekście pozostaje także jego wpływ na pracę jelit i funkcjonowanie gospodarki cukrowo-insulinowej.  

Czy otręby orkiszowe trzeba gotować? 

Czy otręby orkiszowe trzeba gotować? Nie jest to konieczne tak jak w przypadku płatków. Bez obaw możesz spożywać je w wersji surowej, np. dodając je do jogurtów, koktajli, sałatek, a nawet deserów – i to nie tylko tych w wersji fit. Ponadto możesz przyrządzić z nich smaczną panierkę do mięsa lub ryb. 

Co zrobić z otrębów orkiszowych 

Zastanawiasz się, co zrobić z otrębów orkiszowych? Opcji jest naprawdę wiele. Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym odkryjesz ich nowe smaczne oblicze.  

Ciasteczka orkiszowe 

Otręby orkiszowe doskonale sprawdzają się w przepisach na ciasteczka. Aby przyrządzić pyszne zdrowe ciastka, poza otrębami musisz zaopatrzyć się w pełnoziarnistą mąkę orkiszową, nierafinowany cukier trzcinowy, sodę oczyszczoną, jajko, masło, sól, ekstrakt waniliowy oraz rodzynki (opcjonalnie). Na początek połącz ze sobą wszystkie składniki, aby powstała z nich masa o jednolitej konsystencji. Uformuj ją w kulę, zawiń w foliowy woreczek i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu rozwałkuj ją na grubość ok. pół centymetra i wytnij z niej kółeczka. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Gdy ciastka się zarumienią, ostudź je na kratce. 

Pancakes orkiszowe 

Jak jeść otręby orkiszowe, jeśli nie w formie ciasteczek? Wyczaruj z nich pancakes, które doskonale sprawdzą się na deser lub drugie śniadanie do pracy. Poza głównym składnikiem do realizacji tego przepisu potrzebujesz mleka, jajka, proszku do pieczenia oraz – opcjonalnie – owoców i syropu klonowego. Wymieszaj wszystkie komponenty i odstaw je na bok na ok. 10 minut. Usmaż kilka porcji ciasta na niewielkiej ilości tłuszczu i podaj z owocami oraz syropem klonowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je z pokruszoną gorzką czekoladą, orzechami lub wiórkami kokosowymi.  

Chleb orkiszowy z otrębami  

Otręby orkiszowe to produkt, który warto uwzględniać w przepisach na domowy chleb, np. taki z cynamonem. Aby go przyrządzić, umieść na swojej zakupowej liście otręby orkiszowe, cynamon, mąkę pszenną i orkiszową, miód, drożdże suszone instant oraz sól. Połącz w misce wszystkie suche składniki, dodaj do nich miód, a następnie stopniowo dolewaj ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Gdy otrzymasz masę o jednolitej konsystencji, przełóż ją do prostokątnej metalowej formy. Przykryj całość ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. dwie godziny. Po upływie 120 minut wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piecz chleb przez ok. 30 minut.  

Batoniki otrębowe 

Jeśli jesteś fanem słodyczy i szukasz dla nich zdrowszej alternatywy, koniecznie postaw na batoniki otrębowe. Poza otrębami orkiszowymi w ich skład wchodzą otręby granulowane, ziarna słonecznika, rodzynki, masło, jajka, płatki migdałów oraz cynamon. Połącz ze sobą wszystkie komponenty i mieszaj je do momentu, aż powstanie z nich zwarta masa. Umieść ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu pokrój je na paski – takie na kształt batoników.  

Koktajl gruszkowy z otrębami orkiszowymi 

Co zrobić z otrębów orkiszowych, jeśli nie batoniki? Jeśli nie masz czasu na pieczenie i gotowanie, dodaj je do koktajlu, np. takiego na bazie gruszek, mleka lub napoju roślinnego oraz miodu. Jedyne co musisz zrobić, to usunąć z owoców gniazdo nasienne, pokroić je na mniejsze kawałki i wymieszać w kielichu blendera z pozostałymi składnikami. Oczywiście możesz łączyć otręby orkiszowe również z innymi składnikami, np. bananami, masłem orzechowym, cynamonem, jogurtem naturalnym oraz suszonymi daktylami.  

Źródło: ekologia.pl, eatingwell.com, vitapedia.pl, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Otwórz puszkę, wsyp do miski i dodaj mąkę. Goście będą cię błagać o przepis »

Cukrzycy powinni się zajadać. Zapomniane warzywo odchudza, wspomaga wzrok i mózg »

Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Murzynek z truskawkami

Upieczemy ciasto bardzo popularne, czyli murzynka, ale dodamy do niego truska...

Odsłon: 29

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0