Spis treści
W erze suplementów diety i kosztownych preparatów witaminowych łatwo zapomnieć o prostych, naturalnych rozwiązaniach, które przez dekady służyły naszym babciom jako domowe sposoby na wzmocnienie organizmu. Jednym z takich niemal zapomnianych skarbów są drożdże piwne - mikroskopijne drobnoustroje, które - choć kojarzą się głównie z produkcją alkoholu i pieczywa - w rzeczywistości stanowią jedno z najbogatszych źródeł witamin z grupy B.

Masz problemy z koncentracją? Męczy cię chroniczne zmęczenie? A może zmagasz się z anemią? W takim razie rozważ włączenie do swojej diety drożdży piwnych w formie zdrowotnego naparu. Co daje ich picie i jak przyrządzić ten zdrowotny napitek? Tego wszystkiego dowiesz się z dalszej części tego artykułu.
Jakie drożdże nadają się do picia?
Jakie drożdże nadają się do picia? Przede wszystkim specjalne drożdże piwne, oznaczone jako drożdże odżywcze lub suplementacyjne, które zostały przetworzone i zdezaktywowane. W prostych słowach oznacza to, że nie mają one już zdolności fermentacyjnych, ale nadal zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze.
Najlepszym wyborem są drożdże piwne w postaci proszku lub płatków, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością i aptekach. Warto zwracać uwagę na dodatkową adnotację świadczącą o tym, że nadają się one do spożycia. Co ciekawe, niektóre specyfiki są dodatkowo wzbogacane w witaminę B12, co czyni je jeszcze bardziej wartościowymi, szczególnie dla osób na dietach roślinnych.
Co daje picie drożdży?
Regularne spożywanie napoju z drożdży może przynieść organizmowi liczne korzyści, które są rezultatem wyjątkowego składu odżywczego tych mikroorganizmów. Co daje picie drożdży? Odpowiedź brzmi - całkiem sporo. Niewiele osób wie o tym, że dostarczają one całą gamę witamin z grupy B, w tym m.in. tiaminę, pirydoksynę oraz witaminę B12. Są one kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, metabolizmu energetycznego i produkcji czerwonych krwinek.
Drożdże są również cennym źródłem wysokiej jakości białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. To sprawia, że napój z drożdży może wspierać regenerację tkanek, budowę masy mięśniowej i ogólną odporność organizmu.
Jakie inne korzyści płyną z regularnego picia drożdży? Nawyk ten może korzystnie wpływać na stan skóry, włosów i paznokci, a wszystko to za sprawą znajdującego się w nich cynku i biotyny. Oprócz tego, wprowadzając je do diety, możesz liczyć na dostarczenie sobie magnezu, fosforu i żelaza. To właśnie ze względu na obecność tego ostatniego bardzo dobrze sprawdzą się one u osób borykających się z anemią.
Jak pić drożdże?
Jak pić drożdże w sposób najbardziej efektywny? Wystarczy rozpuścić około 5 gramów sproszkowanego surowca we wrzątku. Dlaczego wysoka temperatura wody ma tak duże znaczenie w jego przygotowaniu? Ponieważ spożycie zbyt zimnego napoju może przynieść całkowicie odwrotny skutek, wywołując dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Wypicie zbyt świeżego produktu może w skrajnych przypadkach doprowadzić do grzybicy. Drożdże piwne pij w cyklach, tzn. przez 5 dni, po których należy zrobić przerwę trwającą od ośmiu do 10 dni.
Czy każdy może spożywać drożdże?
Niestety nie każdy może skorzystać ze skarbu natury, jakim są drożdże. Istnieje pewna grupa osób, która powinna ich unikać. Są to przede wszystkim osoby z cukrzycą, chorobami zapalnymi jelit, w tym wrzodziejącym zapaleniem jelit i chorobą Leśniowskiego-Crohna, alergią na drożdże lub grzyby oraz grzybicą.
Źródła: dietetycy.org.pl, poradnikzdrowie.pl, healthline.com
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Słodki, wiosenny syrop z 4 składników. Łagodzi stany zapalne i przyspiesza metabolizm »
Obowiązkowe warzywo dla seniora. Poprawia pamięć, dobrze działa na jelita »
Zdrowy i pełnowartościowy chleb duński. Dla osób, które chcą cieszyć się płaskim brzuchem »