Fot. 123RF/Picsel
Obecność drożdży na sklepowych półkach zwykle przyjmowaliśmy za pewnik. Kosztowały grosze i dotychczas nie musieliśmy się martwić, że ich zabraknie. Niestety, w ostatnim czasie stały się towarem deficytowym - do sklepów nie dotarły kolejne dostawy, a Polacy odczuli w sobie przemożną potrzebę wypiekania domowych bułek, chlebów i drożdżówek.
Ze względu na brak drożdży do łask powróciły przepisy na pieczywo bez ich użycia, w których wykorzystuje się sodę lub proszek do pieczenia. Niektórzy zaczęli produkować zakwas, a jeszcze inni zastanawiają się, czy da się wyprodukować drożdże w domowych warunkach. Jak się okazuje, nie dość, że jest to możliwe, to na dodatek nie powinno nikomu sprawić problemów.
Jak zrobić drożdże w domu?
Należy pamiętać, że drożdże domowej produkcji nie mają tak dużej mocy, jak te sklepowe. Nie nadają się do wypieku ciast i drożdżówek. Jednak świetnie sprawdzą się w przypadku wypieku chleba i pizzy.
Do przygotowania domowych drożdży potrzebne nam są zaledwie trzy składniki: piwo, mąka oraz cukier. Przy czym piwo musi być niepasteryzowane i niefiltrowane z kolei mąka powinna być typu 00, czyli taka, jaką wykorzystujemy do zrobienia pizzy. Na 100 g piwa dodajemy 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru, które po 12 godzinach powinny nadawać się do wymieszania z pozostałymi składnikami.
Więcej o domowej produkcji drożdży dowiesz się z filmu opublikowanego przez naszą użytkowniczkę:
W jaki sposób drożdże wpływają na nasz organizm?
Ten niepozorny produkt spożywczy powinniśmy cenić przede wszystkim za zawartość witamin z grupy B, a w szczególności cennego kwasu foliowego (B9) i ryboflawiny (B2). Ta druga jest nam szczególnie potrzebna w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę, gdyż stymuluje i wzmacnia naszą odporność. Z kolei kwas foliowy to niezwykle cenna substancja, która powinna znaleźć się zwłaszcza w diecie pań w ciąży, gdyż odpowiada za prawidłowy rozwój płodu.
Na tym nie kończą się zaskakujące właściwości drożdży. Znajdziemy w nich również biotynę, czyli substancję, która poprawia kondycję naszej cery, włosów i paznokci. Ponadto, włączając drożdże do diety zyskujemy fantastyczne źródło odżywczych pierwiastków i mikroelementów, takich jak potas, sód, cynk, wapń i fosfor. Substancje te regulują ciśnienie krwi, wzmacniają strukturę kości oraz pomagają walczyć ze stresem i poprawiają nasze samopoczucie. Maseczki drożdżowe są skutecznym środkiem, dzięki któremu pozbędziecie się trądziku, wygładzicie cerę oraz usuniecie różnego rodzaju niedoskonałości i przebarwień.
Sprawdzone przepisy na domowe pieczywo
Aby mieć pewność, że domowe wypieki się udadzą, warto zaopatrzyć się w sprawdzony przepis. Dziś prezentujemy kilka ciekawych pomysłów naszych użytkowników, dzięki którym upieczecie przepyszne chleby - zarówno te z drożdżami, jak i bez nich.
Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Chlebek z pięciu składników
Fot. HabibiChi na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Agnes72 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kasiagie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Fot. SlodkaPistacja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Chleb w pięć minut - bez drożdży
Fot. UwagaBabciaEwa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Bułki na proszku do pieczenia
Fot. Paninadeser na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie