Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki śniadaniowe.

Bułki śniadaniowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 2918

Dodano:

Odsłon: 2461

Przygotowałam na kolację bułki może nie są idealne i takie jak ze sklepu ale są moje i swojskie. Puki co zębów sobie nie połamałam bo są chrupkie albo jak to mówią twarde ale są dobre. Wiadomo jak ktoś ma specjalny robot wyjdą mu idealne ja niestety nie mam i robiłam wszystko ręcznie, a moje ręce już odmawiają posłuszeństwa. Podam wam przepis nie jest w nich nic skomplikowanego ale niestety pracy trzeba w nie włożyć sporo w czasie wyrabiania.

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml, mąka Basia typ 405 tortowa),
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (lub 25 g świeżych),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 0,5 szklanki ciepłej wody,
  • 1,5 łyżki masła prawdziwego.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki śniadaniowe.

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę, zrobić rowek, wsypać drożdże suszone ( ze świeżych zrobić rozczyn ). Na drożdże wsypać łyżeczkę cukru i mąki a następnie 2 łyżki ciepłego mleka. Gdy już drożdże zaczną pracować a jest to widoczne gołym okiem dodać sól.

  2. Następnie wlać ciepłe mleko oraz wodę również ciepłą ( ale nie gorące ). I całość wymieszać łyżką, Wymieszane wyrabiać ręką lub jeśli ktoś ma robota to robotem tak długo aż ciasto wchłonie wszystko z miski i nie będzie się kleiło do rąk.

  3. Jak już mamy wyrobione ciasto wlać rozpuszczone masło ( letnie nie gorące ) i nadal wyrabiać do wchłonięcia masła, wyrabiać dość długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Gotowe wyrobione ciasto podsypać od spodu mąką.

  4. Gotowe wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość ( uwaga ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów ). Gdy ciasto już wyrosło i podwoiło swoją objętość przełożyć je na stolnicę wysypaną mąką.

  5. Wyłożone ciasto ponownie wyrobić formując wałek. Przygotowany wałek pokroić w dowolnej grubości kawałki, następnie w ręku formować bułeczki.

  6. Uformowane bułki tępą stroną noża zrobić ozdobę ( nie koniecznie ). Tak przygotowane bułki położyć na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia bułek.

  7. Gdy bułki są już wyrośnięte, posmarować je ciepłym mlekiem.

  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Studzić już upieczone na kratce. Czas który podałam jest na wymieszanie i wyrobienie ciasta w rzeczywistości cała praca jest o wiele dłuższa chodzi o czas wyrastania.

  9. Z tego przepisu wyszło mi 10 bułeczek. Dla nas na kolację akurat starczy jest nas w domu trójka. Jeśli ktoś chce większą ilość wystarczy zwiększyć składniki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń