Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb na maślance posmakuje Wam z pewnością. Piekę ten chleb w sytuacjach kryzysowych a także kiedy tylko rodzina ma na niego ochotę, jest bardzo smaczny i ma cudną konsystencję chleba z piekarni. Trzeba odrobinę cierpliwości i pozwolić by chleb wyrósł w ciepłym miejscu, zajmuje to ok. 1 godziny. Zamiast oleju można dodać roztopione masło, to już zależy co mamy na stanie w lodówce. Jeśli nie mamy mąki żytniej można zastąpić ją inną mąką a nawet pszenną. Zachęcam, upieczcie ten chleb, jest naprawdę bardzo smaczny!
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Składniki
Zrobiłam zaczyn Mąki przesiałam. Z mąki pszennej zabrałam 2 łyżki mąki i wsypałam do kubeczka. Dosypałam cukier, dolałam ciepłą wodę i pokruszyłam do tego drożdże. Wymieszałam i odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia.
Zagniotłam ciasto Do mąki dodałam maślankę (temperatura pokojowa), sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniotłam ciasto i ułożyłam w foremce wyłożonej papierem do pieczenia (wym. 25×12 cm). Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Trwało to ok. 1 godziny. Posmarowałam wierzch ciasta mlekiem i posypałam czarnuszką.
Upiekłam chleb Nagrzałam piekarnik do 220 stopni i piekłam mój chleb przez 15 minut w takiej temperaturze. Zmniejszyłam następnie temperaturę na 180 stopni i piekłam jeszcze ok. 40 minut. Upieczony chleb wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do ostudzenia.