Jiggly cheesecake (sernik japoński)
250 g serka śmietankowego
50 g masła
100 ml mleka
6 jajek
60 g mąki pszennej
20 g skrobi kukurydzianej
1 łyżka soku z cytryny
140 g drobnego cukru
Sos pomarańczowy do sernika
5-6 pomarańczy
4-5 łyżek cukru
100 ml likieru pomarańczowego
miód akacjowy do smaku
Jiggly cheesecake (sernik japoński)
W kąpieli wodnej połączyć serek, masło i mleko. Schłodzić. Oddzielić żółtka od białek. Do masy serowej dodać żółtka, mąkę, skrobię, sok z cytryny i 40 g drobnego cukru do wypieków. Resztę cukru ubić z białkami na sztywną pianę. Połączyć obie masy. Przelać do tortownicy z papierowymi rantami (średnica 20 cm). Piec w kąpieli wodnej w temperaturze 200°C. Po 17 minutach temperaturę obniżyć do 135°C i piec przez 30 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
Sos pomarańczowy do sernika
Wycisnąć sok z pomarańczy. Cukier skarmelizować, połączyć z likierem i sokiem. Dodać miód akacjowy do smaku. Doprawić skórką z pomarańczy.