Ewa_Gotuje

Siemię lniane - mielone czy w ziarnach? Sprawdź, które ma lepsze działanie

Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu. Zazwyczaj używamy tej nazwy, gdy mówimy i ich właściwościach zdrowotnych. A tych siemię lniane ma całe mnóstwo! Nie bez przyczyny jest nazywane polskim „superfood" i stanowi konkurencję dla osławionych nasion chia. Na co pomaga siemię lniane i w jakiej formie najlepiej je spożywać?

Siemię lniane - mielone czy w ziarnach? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na co pomaga siemię lniane?

Tajemnica prozdrowotnych właściwości siemienia lnianego tkwi w jego składzie. Nasiona lnu pospolitego są bogatym źródłem substancji takich jak kwasy omega-3, błonnik pokarmowy i fitosterole. Siemię zawiera również szereg witamin i minerałów m.in. witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E, wapń, magnez, potas oraz cynk. Nic dziwnego, że nasiona cieszą się popularnością, jego pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka dowiodły niezliczone badania.

Siemię lniane ma zbawienny wpływ na nasz układ trawienny. Wysokie stężenie błonnika pomaga utrzymywać prawidłową masę ciała i regulować poziom cukru we krwi. Regularne picie naparu z siemienia pomaga w zapobieganiu zaparciom i utrzymaniu zdrowych jelit. Oprócz układu pokarmowego siemię lniane wspiera też nasze serce i układ krwionośny. Jego regularne spożycie zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawału.

Siemię lniane - mielone czy w ziarnach?

Na półkach sklepowych możemy spotkać siemię lniane pod dwoma postaciami. Obie z nich, siemię w ziarnach i siemię mielone, nadają się najlepiej do różnych zastosowań. Musisz zdecydować, która forma sprawdzi się lepiej w twoim domu, a my postaramy się tę decyzję ułatwić.

Całe nasiona lnu pospolitego idealnie sprawdzą się jako dodatki do potraw. Można posypać nimi kanapkę, ale równie dobrze uprażyć i dodać do ulubionej sałatki, dokładnie tak jak nasiona słonecznika. Siemię lniane w całości świetnie nadaje się też jako dodatek przy wypieku domowego chleba. 

Mielone siemię lniane jest za to szczególnie cenione przez wegan. Wystarczy wymieszać proszek lniany z wodą w proporcjach 1:3, aby uzyskać mieszankę, która z powodzeniem zastąpi w kuchni masę jajeczną. Z mielonego lnu znacznie szybciej przygotujemy napar, możemy dodać go też do porannego smoothie.  Zmielone nasiona lnu są łatwiejsze do strawienia i szybciej się wchłaniają. 

Jak parzyć mielone ziarna lnu? 

Napar z siemienia lnianego konsystencją przypomina kisiel. Jak prawidłowo parzyć mielone ziarna lnu?

  1. Wsyp do szklanki dwie łyżki stołowe proszku lnianego.
  2. Zalej len ciepłą (nie wrzącą!) wodą do 3/4 wysokości szklanki.
  3. Odczekaj minimum półtorej godziny.

Tak sporządzony napar spożywaj w ciągu dnia, dzieląc go na trzy lub cztery porcje.

Jak parzyć siemię lniane w ziarnach?

Przygotowanie naparu z całych ziaren lnu wygląda bardzo podobnie do parzenia mielonego siemienia, trwa jednak znacznie dłużej.

  1. Wsyp do szklanki półtorej łyżki ziaren.
  2. Zalej szklankę ciepłą wodą do 3/4 wysokości.
  3. Odstaw na noc do napęcznienia.
  4. Gotowy kisiel spożywaj trzy-cztery razy dziennie.

Pomimo długiej listy dobroczynnych właściwości siemienia lnianego nie należy przesadzać z jego ilością. Zbyt częste spożywanie lnianego naparu może prowadzić do odwodnienia organizmu, które nie sprzyja ani przyswajaniu wartościowych substancji odżywczych, ani całokształtowi naszego zdrowia.

Zobacz także:

Jak zrobić nalewkę z ostropestu? To prostsze niż myślisz

Maleńkie ziarenka wymiatają cholesterol z tętnic jak odkurzacz. Na co jeszcze pomaga olej z pestek porzeczki?

Obniża ciśnienie krwi, poziom cukru, uspokaja. Zrób i pij codziennie przed śniadaniem

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
6
15 min
5
30 min
6
Dania główne Ryżowe kotleciki

Mam dziś dla was świetne rozwiązanie dodatku do obiadu, po przepis zapraszam...

Odsłon: 356

30 min
6
Desery Rolada bezowa z serkiem mascarpone i owocami

Rolada bezowa z mascarpone wygląda spektakularnie, jednak wbrew pozorom do je...

Odsłon: 10775

60 min
29

Polecane artykuły

Quizy Quiz: Czy poprawnie wymawiasz nazwy tych dań?

Sięgając po menu w restauracji, nieraz możesz poczuć się zakłopotany. W jaki sposób wymówić nazwy niektórych potraw, aby nie narobić sobie wstydu?...

5
Informacje Domowe wędliny na Wielkanoc. Te ze sklepu nie mają z nimi szans

Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez wędliny. Zazwyczaj kupujemy wiele jej rodzajów i to całkiem w dużych ilościach w sklepach mięsnych cz...

2
Ewa gotuje Przygotowania do Wielkanocy z Ewą Wachowicz

W 476. odcinku programu kulinarnego „Ewa Gotuje" ruszyły przygotowania do Wielkanocy. Prowadząca przyrządziła trzy wyśmienite potrawy, które świetn...

14
Ewa gotuje Przepisy Ewy Wachowicz - odcinek 476

Soczysty kurczak z sosem chili, tradycyjne polonezy schabowe i puszysty makowiec na kruchym spodzie. To właśnie te dania Ewa Wachowicz przyrządziła...

4