Spis treści:
- Jakie wartości odżywcze ma olej z pestek z czarnej porzeczki?
- Jakie właściwości zdrowotne ma olej z pestek?
- Jak stosować olej z pestek z czarnej porzeczki?
- Olej z pestek czarnej porzeczki - zastosowanie w kuchni
Olej z pestek z czarnej porzeczki, ze względu na swoje właściwości, jest przedmiotem licznych badań. Ostatnie z nich, opublikowane na łamach czasopisma naukowego Molecules, dowodzi, że regularne spożywanie tego produktu obniża poziom cholesterolu we krwi. Dowiedz się, jakie wartości odżywcze ma olej z czarnej porzeczki i jak go stosować, przede wszystkim w kuchni.
Jakie wartości odżywcze ma olej z pestek z czarnej porzeczki?
Część badań naukowych podkreśla, że resztki (w tym pestki) owoców czarnej porzeczki to cenny produkt uboczny przetwórstwa przemysłowego. Właśnie z nich da się pozyskać olej, który może wesprzeć organizm i poprawić jego funkcjonowanie. Nieprzetworzone nasiona czarnej porzeczki zawierają 29,3 proc. oleju. Jakie wartości odżywcze ma olej z pestek?
100 g produktu to ok. 900 kcal. Nie dostarcza węglowodanów ani białka, ale zawiera przede wszystkim kwasy tłuszczowe nasycone (w niskim stopniu) i wielonienasycone (w większej dawce). W składzie znajdują się: omega-3, omega-6 i omega-9. Olej z pestek z czarnej porzeczki to także źródło antyoksydantów i witaminy E.
Jakie właściwości zdrowotne ma olej z pestek?
Ze względu na zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych, olej z pestek z czarnej porzeczki wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Stymuluje również układ immunologiczny do odpowiedniej reakcji na infekcje rozwijające się w organizmie. Dzięki antyoksydantom chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działa przeciwnowotworowo, oczyszcza z toksyn i hamuje proces starzenia się komórek.
Co więcej, podkreśla się też, że przyjmowanie oleju z pestek zmniejsza problem „suchego oka" i dolegliwości przy zapaleniach stawów. Okazuje się pomocne także przy atopowym zapaleniu skóry oraz innych defektach cery. Poprawia koloryt skóry i wzmacnia włosy.
Do najważniejszych właściwości oleju z pestek z czarnej porzeczki należy jednak ochrona układu sercowo-naczyniowego. Regularne stosowanie tego produktu poprawia funkcjonowanie serca oraz naczyń, głównie przez obniżenie poziomu „złego" cholesterolu (LDL) we krwi.
Zobacz: Porzeczki pod chmurką z bezy na kruchym spodzie
Jak stosować olej z pestek z czarnej porzeczki?
Olej z pestek z czarnej porzeczki w kuchni stosuj wyłącznie „na zimno". Dlaczego? Jest on bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie są stabilne w wysokiej temperaturze i szybko się utleniają. Prozdrowotny płyn przechowuj w ciemnej butelce, w lodówce.
Poza kuchnią może być stosowany także do pielęgnacji, np. do masażu skóry czy olejowania włosów. Świetnie sprawdzi się też do maseczek, które wklepiesz w twarz czy właśnie fryzurę.
Olej z pestek czarnej porzeczki - zastosowanie w kuchni
Wiesz już, jak stosować olej z pestek z czarnej porzeczki - zawsze „na zimno". Do czego najczęściej używa się tego produktu? Będzie wspaniałym dodatkiem do sosu sałatkowego. Wystarczy, że zmieszasz go z ulubionymi ziołami lub po prostu polejesz gotową przekąskę. Możesz też skropić nim zimną zupę (chłodnik) - dobrze będzie smakować np. gazpacho.
Zobacz także:
Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »
Kawa dla wrzodowców. Co zrobić, aby kawa nie szkodziła na żołądek? »
Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »