Sprawdzone przepisy na karnawał

Specjaliści wskazują, że aż 21 mln Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu. Brak badań lub chęci leczenia się doprowadzają do miażdżycy i stanów zagrażających życiu. Tymczasem wystarczy odpowiednio dbać o organizm i wymiatać cholesterol z tętnic. W tym pomoże ci olej z pestek z czarnej porzeczki - właściwości prozdrowotne robią wrażenie.

Olej z pestek porzeczki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Olej z pestek z czarnej porzeczki, ze względu na swoje właściwości, jest przedmiotem licznych badań. Ostatnie z nich, opublikowane na łamach czasopisma naukowego Molecules, dowodzi, że regularne spożywanie tego produktu obniża poziom cholesterolu we krwi. Dowiedz się, jakie wartości odżywcze ma olej z czarnej porzeczki i jak go stosować, przede wszystkim w kuchni. 

Jakie wartości odżywcze ma olej z pestek z czarnej porzeczki?

Część badań naukowych podkreśla, że resztki (w tym pestki) owoców czarnej porzeczki to cenny produkt uboczny przetwórstwa przemysłowego. Właśnie z nich da się pozyskać olej, który może wesprzeć organizm i poprawić jego funkcjonowanie. Nieprzetworzone nasiona czarnej porzeczki zawierają 29,3 proc. oleju. Jakie wartości odżywcze ma olej z pestek? 

100 g produktu to ok. 900 kcal. Nie dostarcza węglowodanów ani białka, ale zawiera przede wszystkim kwasy tłuszczowe nasycone (w niskim stopniu) i wielonienasycone (w większej dawce). W składzie znajdują się: omega-3, omega-6 i omega-9. Olej z pestek z czarnej porzeczki to także źródło antyoksydantów i witaminy E.

Jakie właściwości zdrowotne ma olej z pestek?

Ze względu na zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych, olej z pestek z czarnej porzeczki wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Stymuluje również układ immunologiczny do odpowiedniej reakcji na infekcje rozwijające się w organizmie. Dzięki antyoksydantom chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działa przeciwnowotworowo, oczyszcza z toksyn i hamuje proces starzenia się komórek.

Co więcej, podkreśla się też, że przyjmowanie oleju z pestek zmniejsza problem „suchego oka" i dolegliwości przy zapaleniach stawów. Okazuje się pomocne także przy atopowym zapaleniu skóry oraz innych defektach cery. Poprawia koloryt skóry i wzmacnia włosy. 

Do najważniejszych właściwości oleju z pestek z czarnej porzeczki należy jednak ochrona układu sercowo-naczyniowego. Regularne stosowanie tego produktu poprawia funkcjonowanie serca oraz naczyń, głównie przez obniżenie poziomu „złego" cholesterolu (LDL) we krwi

Zobacz: Porzeczki pod chmurką z bezy na kruchym spodzie

Jak stosować olej z pestek z czarnej porzeczki?

Olej z pestek z czarnej porzeczki w kuchni stosuj wyłącznie „na zimno". Dlaczego? Jest on bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie są stabilne w wysokiej temperaturze i szybko się utleniają. Prozdrowotny płyn przechowuj w ciemnej butelce, lodówce.

Poza kuchnią może być stosowany także do pielęgnacji, np. do masażu skóry czy olejowania włosów. Świetnie sprawdzi się też do maseczek, które wklepiesz w twarz czy właśnie fryzurę.

Olej z pestek czarnej porzeczki - zastosowanie w kuchni

Wiesz już, jak stosować olej z pestek z czarnej porzeczki - zawsze „na zimno". Do czego najczęściej używa się tego produktu? Będzie wspaniałym dodatkiem do sosu sałatkowego. Wystarczy, że zmieszasz go z ulubionymi ziołami lub po prostu polejesz gotową przekąskę. Możesz też skropić nim zimną zupę (chłodnik) - dobrze będzie smakować np. gazpacho.  



Zobacz także:

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Kawa dla wrzodowców. Co zrobić, aby kawa nie szkodziła na żołądek? »

Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasteczka owsiano - kokosowe

Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...

Odsłon: 111

15 min
4
Dodatki kostka krakowska

Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...

Odsłon: 145

60 min
3
60 min
4

Przepis dnia

Ciasta Słonecznikowiec

Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...

Odsłon: 17132

60 min
40
Ciasta Puszysta drożdżówka z jabłkami

Najsmaczniejsze wypieki są często najprostsze. Tak jest także w tym przypadku...

Odsłon: 2724

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Śniadania, od których nie przytyjesz. Sycą na długo i pomogą nie podjadać

Nie bez powodu śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia. Ma ono za zadanie nie tylko zaspokoić głód, ale również dodać energii na kole...

5
Informacje Tacos z warzywami i guacamole – szybki obiad w stylu fit

Większość z nas uwielbia jedzenie, które kojarzy się z „grzeszną przyjemnością” – hamburgery, frytki, pizzę czy kebaby. Często jednak omijamy takie...

0
Informacje Dieta dla cukrzyków. Co jeść, żeby cukier był w normie

Dieta odgrywa istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Odpowiedni dobór produktów spożywczych oraz ich umiejętne łączenie mogą...

13
Informacje Orkiszowa, grochowa, z płaskurki. Co zrobić z nietypowej kaszy manny?

Kasza manna w nowej odsłonie - orkiszowa, grochowa i z płaskurki to nietuzinkowe wersje tego tradycyjnego produktu, które zaskakują swoimi właściwo...

13