Dania jednogarnkowe

Jak zrobić nalewkę z ostropestu? To prostsze niż myślisz

Ostropest ma wiele prozdrowotnych właściwości, co sprawia, że chętnie jest przyjmowany przy różnych dolegliwościach, a także profilaktycznie. Sprawdź, jak zrobić nalewkę z ostropestu i jak często ją stosować, aby przyniosła efekty.

Nalewka z ostropestu | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Ostropest - właściwości

Dobroczynne właściwości ostropestu wynikają z obecnych w nim składników aktywnych, a w szczególności z sylimaryny. Jest to substancja o właściwościach antyoksydacyjnych. Sylimaryna wykazuje również inne działania w organizmie, m.in.:  

•    właściwości przeciwzapalne,
•    działanie detoksykujące i odtruwające, 
•    działanie rozkurczowe,
•    działanie regeneracyjne komórek wątrobowych,
•    hamowanie wytrącania się kamieni żółciowych,
•    obniżenie poziom cholesterolu we krwi,
•    hamowanie podziałów komórek nowotworowych.

Ostropest - na co pomaga?

Nalewkę ostropestową stosuje się jako naturalny środek odtruwający i chroniący wątrobę. Dodatkowo wpływa ona pozytywnie na proces wzmacniania ścian naczyń krwionośnych, równocześnie wykazując działanie przeciwzakrzepowe oraz przeciwzapalne. Oprócz tego nalewka z ostropestu sprawdza się także przy różnych krwawieniach wewnętrznych oraz z organów kobiecych.

Nalewkę ostropestową zaleca się stosować również w przypadku:

•    sytuacji stresowych,  
•    mięśniaków macicy,
•    infekcji pochwy,
•    dysplazji szyjki macicy.

Nalewka z ostropestu - przepis

Do przygotowania domowej nalewki ostropestowej musimy mieć:

•    50 g wysuszonych i sproszkowanych nasion ostropestu,
•    pół litra 40 proc. wódki.

Następnie należy:

1.    Umieścić w słoju nasiona ostropestu.
2.    Zalać nasiona alkoholem.
3.    Całość starannie wymieszać.
4.    Dokładnie zamknąć słój i odstawić go na dwa-trzy tygodnie do ciepłego i zaciemnionego miejsca.
5.    Co kilka dni wstrząsać słojem.
6.    Po upływie wskazanego czasu masę ziołową wycisnąć i całość przefiltrować przez gazę.
7.    Nalewkę z ostropestu przelać do dużej butelki z ciemnego szkła.

Jak pić nalewkę z ostropestu?

Nalewkę z ostropestu należy zażywać przy określonych dolegliwościach, maksymalnie trzy razy dziennie po 20 kropli nalewki. Można przyjmować ją również zapobiegawczo, raz dziennie po pięć ml, rozcieńczoną małą ilością wody. 

Zobacz także:

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Knedel na parze czyli buchty po naszemu

Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...

Odsłon: 1024

30 min
15
Pieczywo Bułeczki drożdżowe z czarnuszką i sezamem

Dzisiaj pyszne bułeczki drożdżowe z czarnuszką i sezamem, przepis zaciągnięty...

Odsłon: 701

30 min
10

Przepis dnia

Ciasta Ciasto Czarny Książę

Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...

Odsłon: 9963

30 min
31

Polecane artykuły

Informacje Sałatki z selerem konserwowym. 5 nieoczywistych sałatek na każdą okazję

Choć wielu z nas kojarzy go przede wszystkim z klasycznymi przepisami, warto otworzyć się na nowe, nieoczywiste połączenia. Seler konserwowy, bo o...

5
Informacje Nieoceniane źródło dobrego białka. Indyk mielony w 7 wersjach

Indyk mielony to mięso, które powinno zagościć w twoim menu. Jest niskokaloryczne, to doskonałe źródłem zdrowego białka, pełne witamin i minerałów....

6
Informacje Marynowany dereń à la oliwki. Co jeszcze można zrobić z derenia?

Czym wyróżnia się dereń i dlaczego warto go wykorzystać w domowych przetworach? Jakie właściwości kryją jego owoce? I co to właściwie jest słynna d...

29
Informacje MC Smart pod choinkę? Sprawdź, dlaczego to dobry pomysł!

Zastanawiasz się nad idealnym prezentem na święta? Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym i funkcjonalnym? MC Smart to odpowiedź na Twoje potr...

0