Dania jednogarnkowe

Ostropest ma wiele prozdrowotnych właściwości, co sprawia, że chętnie jest przyjmowany przy różnych dolegliwościach, a także profilaktycznie. Sprawdź, jak zrobić nalewkę z ostropestu i jak często ją stosować, aby przyniosła efekty.

Nalewka z ostropestu | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Ostropest - właściwości

Dobroczynne właściwości ostropestu wynikają z obecnych w nim składników aktywnych, a w szczególności z sylimaryny. Jest to substancja o właściwościach antyoksydacyjnych. Sylimaryna wykazuje również inne działania w organizmie, m.in.:  

•    właściwości przeciwzapalne,
•    działanie detoksykujące i odtruwające, 
•    działanie rozkurczowe,
•    działanie regeneracyjne komórek wątrobowych,
•    hamowanie wytrącania się kamieni żółciowych,
•    obniżenie poziom cholesterolu we krwi,
•    hamowanie podziałów komórek nowotworowych.

Ostropest - na co pomaga?

Nalewkę ostropestową stosuje się jako naturalny środek odtruwający i chroniący wątrobę. Dodatkowo wpływa ona pozytywnie na proces wzmacniania ścian naczyń krwionośnych, równocześnie wykazując działanie przeciwzakrzepowe oraz przeciwzapalne. Oprócz tego nalewka z ostropestu sprawdza się także przy różnych krwawieniach wewnętrznych oraz z organów kobiecych.

Nalewkę ostropestową zaleca się stosować również w przypadku:

•    sytuacji stresowych,  
•    mięśniaków macicy,
•    infekcji pochwy,
•    dysplazji szyjki macicy.

Nalewka z ostropestu - przepis

Do przygotowania domowej nalewki ostropestowej musimy mieć:

•    50 g wysuszonych i sproszkowanych nasion ostropestu,
•    pół litra 40 proc. wódki.

Następnie należy:

1.    Umieścić w słoju nasiona ostropestu.
2.    Zalać nasiona alkoholem.
3.    Całość starannie wymieszać.
4.    Dokładnie zamknąć słój i odstawić go na dwa-trzy tygodnie do ciepłego i zaciemnionego miejsca.
5.    Co kilka dni wstrząsać słojem.
6.    Po upływie wskazanego czasu masę ziołową wycisnąć i całość przefiltrować przez gazę.
7.    Nalewkę z ostropestu przelać do dużej butelki z ciemnego szkła.

Jak pić nalewkę z ostropestu?

Nalewkę z ostropestu należy zażywać przy określonych dolegliwościach, maksymalnie trzy razy dziennie po 20 kropli nalewki. Można przyjmować ją również zapobiegawczo, raz dziennie po pięć ml, rozcieńczoną małą ilością wody. 

Zobacz także:

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
4
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 72

30 min
1
Dania główne Mięso mielone z cukinią

Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.

Odsłon: 37

15 min
3
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 99

15 min
7
15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7