Jak zrobić nalewkę z ostropestu? To prostsze niż myślisz

Ostropest ma wiele prozdrowotnych właściwości, co sprawia, że chętnie jest przyjmowany przy różnych dolegliwościach, a także profilaktycznie. Sprawdź, jak zrobić nalewkę z ostropestu i jak często ją stosować, aby przyniosła efekty.

Nalewka z ostropestu | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Ostropest - właściwości

Dobroczynne właściwości ostropestu wynikają z obecnych w nim składników aktywnych, a w szczególności z sylimaryny. Jest to substancja o właściwościach antyoksydacyjnych. Sylimaryna wykazuje również inne działania w organizmie, m.in.:  

•    właściwości przeciwzapalne,
•    działanie detoksykujące i odtruwające, 
•    działanie rozkurczowe,
•    działanie regeneracyjne komórek wątrobowych,
•    hamowanie wytrącania się kamieni żółciowych,
•    obniżenie poziom cholesterolu we krwi,
•    hamowanie podziałów komórek nowotworowych.

Ostropest - na co pomaga?

Nalewkę ostropestową stosuje się jako naturalny środek odtruwający i chroniący wątrobę. Dodatkowo wpływa ona pozytywnie na proces wzmacniania ścian naczyń krwionośnych, równocześnie wykazując działanie przeciwzakrzepowe oraz przeciwzapalne. Oprócz tego nalewka z ostropestu sprawdza się także przy różnych krwawieniach wewnętrznych oraz z organów kobiecych.

Nalewkę ostropestową zaleca się stosować również w przypadku:

•    sytuacji stresowych,  
•    mięśniaków macicy,
•    infekcji pochwy,
•    dysplazji szyjki macicy.

Nalewka z ostropestu - przepis

Do przygotowania domowej nalewki ostropestowej musimy mieć:

•    50 g wysuszonych i sproszkowanych nasion ostropestu,
•    pół litra 40 proc. wódki.

Następnie należy:

1.    Umieścić w słoju nasiona ostropestu.
2.    Zalać nasiona alkoholem.
3.    Całość starannie wymieszać.
4.    Dokładnie zamknąć słój i odstawić go na dwa-trzy tygodnie do ciepłego i zaciemnionego miejsca.
5.    Co kilka dni wstrząsać słojem.
6.    Po upływie wskazanego czasu masę ziołową wycisnąć i całość przefiltrować przez gazę.
7.    Nalewkę z ostropestu przelać do dużej butelki z ciemnego szkła.

Jak pić nalewkę z ostropestu?

Nalewkę z ostropestu należy zażywać przy określonych dolegliwościach, maksymalnie trzy razy dziennie po 20 kropli nalewki. Można przyjmować ją również zapobiegawczo, raz dziennie po pięć ml, rozcieńczoną małą ilością wody. 

Zobacz także:

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kurczak po koreańsku

Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...

Odsłon: 25567

60 min
23
15 min
10
Desery Jabłecznik na biszkopcie

Dzisiaj zapraszam na efektowne ciasto, które idealnie wprowadzi nas w jesienn...

Odsłon: 187

60 min
8

Polecane artykuły

Informacje Pizza z cukinii, kotlety z kalafiora - szybkie i pełnowartościowe obiady bez mięsa

Coraz więcej osób poszukuje przepisów na zdrowe, pełnowartościowe obiady, które nie zawierają mięsa. Dieta roślinna zdobywa coraz większą popularno...

1
Ewa gotuje "Ewa gotuje" wraca po wakacjach. Przepisy na śródziemnomorski i indyjskie specjały

Ruszył kolejny sezon kulinarnego programu "Ewa gotuje". W najnowszym odcinku prowadząca przygotowała dania inspirowane kuchniami świata. Nie zabrak...

2
Informacje 7 przepisów na ciasta i desery ze składników, które każdy ma w domu

Masz ochotę na coś słodkiego, ale półki w spiżarni świecą pustkami? Przygotowaliśmy dla ciebie 7 przepisów na pyszne ciasta i desery, które z łatwo...

6
Informacje Kobiety piją go, żeby zmniejszyć obrzęki. Wycisza bardziej niż melisa, rozkurcza lepiej niż mięta

Nagietek lekarski to piękna roślina ozdobna, ale też składnik, którego warto używać w kuchni. Wspaniale podkręca wartości odżywcze przyrządzanych d...

1