Spis treści:
- Ostropest - właściwości
- Ostropest - na co pomaga?
- Nalewka z ostropestu - przepis
- Jak pić nalewkę z ostropestu?
Ostropest - właściwości
Dobroczynne właściwości ostropestu wynikają z obecnych w nim składników aktywnych, a w szczególności z sylimaryny. Jest to substancja o właściwościach antyoksydacyjnych. Sylimaryna wykazuje również inne działania w organizmie, m.in.:
• właściwości przeciwzapalne,
• działanie detoksykujące i odtruwające,
• działanie rozkurczowe,
• działanie regeneracyjne komórek wątrobowych,
• hamowanie wytrącania się kamieni żółciowych,
• obniżenie poziom cholesterolu we krwi,
• hamowanie podziałów komórek nowotworowych.
Ostropest - na co pomaga?
Nalewkę ostropestową stosuje się jako naturalny środek odtruwający i chroniący wątrobę. Dodatkowo wpływa ona pozytywnie na proces wzmacniania ścian naczyń krwionośnych, równocześnie wykazując działanie przeciwzakrzepowe oraz przeciwzapalne. Oprócz tego nalewka z ostropestu sprawdza się także przy różnych krwawieniach wewnętrznych oraz z organów kobiecych.
Nalewkę ostropestową zaleca się stosować również w przypadku:
• sytuacji stresowych,
• mięśniaków macicy,
• infekcji pochwy,
• dysplazji szyjki macicy.
Nalewka z ostropestu - przepis
Do przygotowania domowej nalewki ostropestowej musimy mieć:
• 50 g wysuszonych i sproszkowanych nasion ostropestu,
• pół litra 40 proc. wódki.
Następnie należy:
1. Umieścić w słoju nasiona ostropestu.
2. Zalać nasiona alkoholem.
3. Całość starannie wymieszać.
4. Dokładnie zamknąć słój i odstawić go na dwa-trzy tygodnie do ciepłego i zaciemnionego miejsca.
5. Co kilka dni wstrząsać słojem.
6. Po upływie wskazanego czasu masę ziołową wycisnąć i całość przefiltrować przez gazę.
7. Nalewkę z ostropestu przelać do dużej butelki z ciemnego szkła.
Jak pić nalewkę z ostropestu?
Nalewkę z ostropestu należy zażywać przy określonych dolegliwościach, maksymalnie trzy razy dziennie po 20 kropli nalewki. Można przyjmować ją również zapobiegawczo, raz dziennie po pięć ml, rozcieńczoną małą ilością wody.
Zobacz także:
Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »
Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »
Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »