Sezon na dynię

Ostropest ma wiele prozdrowotnych właściwości, co sprawia, że chętnie jest przyjmowany przy różnych dolegliwościach, a także profilaktycznie. Sprawdź, jak zrobić nalewkę z ostropestu i jak często ją stosować, aby przyniosła efekty.

Nalewka z ostropestu | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Ostropest - właściwości

Dobroczynne właściwości ostropestu wynikają z obecnych w nim składników aktywnych, a w szczególności z sylimaryny. Jest to substancja o właściwościach antyoksydacyjnych. Sylimaryna wykazuje również inne działania w organizmie, m.in.:  

•    właściwości przeciwzapalne,
•    działanie detoksykujące i odtruwające, 
•    działanie rozkurczowe,
•    działanie regeneracyjne komórek wątrobowych,
•    hamowanie wytrącania się kamieni żółciowych,
•    obniżenie poziom cholesterolu we krwi,
•    hamowanie podziałów komórek nowotworowych.

Ostropest - na co pomaga?

Nalewkę ostropestową stosuje się jako naturalny środek odtruwający i chroniący wątrobę. Dodatkowo wpływa ona pozytywnie na proces wzmacniania ścian naczyń krwionośnych, równocześnie wykazując działanie przeciwzakrzepowe oraz przeciwzapalne. Oprócz tego nalewka z ostropestu sprawdza się także przy różnych krwawieniach wewnętrznych oraz z organów kobiecych.

Nalewkę ostropestową zaleca się stosować również w przypadku:

•    sytuacji stresowych,  
•    mięśniaków macicy,
•    infekcji pochwy,
•    dysplazji szyjki macicy.

Nalewka z ostropestu - przepis

Do przygotowania domowej nalewki ostropestowej musimy mieć:

•    50 g wysuszonych i sproszkowanych nasion ostropestu,
•    pół litra 40 proc. wódki.

Następnie należy:

1.    Umieścić w słoju nasiona ostropestu.
2.    Zalać nasiona alkoholem.
3.    Całość starannie wymieszać.
4.    Dokładnie zamknąć słój i odstawić go na dwa-trzy tygodnie do ciepłego i zaciemnionego miejsca.
5.    Co kilka dni wstrząsać słojem.
6.    Po upływie wskazanego czasu masę ziołową wycisnąć i całość przefiltrować przez gazę.
7.    Nalewkę z ostropestu przelać do dużej butelki z ciemnego szkła.

Jak pić nalewkę z ostropestu?

Nalewkę z ostropestu należy zażywać przy określonych dolegliwościach, maksymalnie trzy razy dziennie po 20 kropli nalewki. Można przyjmować ją również zapobiegawczo, raz dziennie po pięć ml, rozcieńczoną małą ilością wody. 

Zobacz także:

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...

Odsłon: 22674

60 min
15
Dania główne Marry me chicken

Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...

Odsłon: 15024

30 min
15
Dania główne Tonkatsu kotlet

Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...

Odsłon: 4783

15 min
6
Ciasta Ciasto z kiwi bez pieczenia

Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...

Odsłon: 44988

30 min
45
Dania główne wieprzowina w piwie

Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...

Odsłon: 675

>60 min
5