Najlepsze przepisy na dania z bobem

Obniża ciśnienie krwi, poziom cukru, uspokaja. Zrób i pij codziennie przed śniadaniem

Właściwości koktajli owocowo-warzywnych są nieocenione. Jeśli będziesz pić je regularnie po przebudzeniu, możesz spodziewać się lepszego samopoczucia. Dowiedz się, na co pomaga picie soku z buraka i jabłka i jak go przygotować.

Sok z buraka i jabłka | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wszyscy dobrze wiedzą, że owoce i warzywa to źródło witamin oraz minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto sięgać po nie jak najczęściej, żeby cieszyć się dobrym zdrowiem. Jednym z pysznych sposobów na przemycenie owoców i warzyw do diety jest przygotowanie smacznych napojów. Sprawdź przepis na sok z buraka i jabłka - wartości odżywcze tego koktajlu z pewnością zachęcają do jego regularnego picia. Dowiedz się, na co pomaga i jak szybko go przyrządzić.

Sok z buraka i jabłka - wartości odżywcze

Wartości odżywcze sok z buraka zawdzięcza składnikom, z których jest przygotowany. Dzięki dodatkowi jabłek napój ma nieco łagodniejszy i słodszy smak. Owoce to bogate źródło antyoksydantów, błonnika, witamin i minerałów. Przede wszystkim dostarczają witaminę C, E i te z grupy B, beta-karoten oraz fosfor, wapń, magnez, żelazo czy siarkę. W zależności od rodzaju użytego jabłka, proporcje tych składników odżywczych mogą się różnić. 

W burakach kryje się cenne białko i witaminy A, C, E, K i te z grupy B. Warzywa dostarczają organizmowi dużą porcję żelaza, ale też magnez, potas, wapń, fosfor, miedź czy cynk. Zawierają też błonnik, kwasy organiczne i antyoksydanty

Sprawdź także: Biszkopt wyszedł zbyt suchy? Z tym składnikiem zawsze się uda

Na co pomaga picie soku z buraka i jabłka?

Właściwości soku z buraka i jabłka są nieocenione w oczyszczaniu organizmu. Szczególnie zalecany jest anemikom, którzy muszą dostarczać żelazo do organizmu. Duża zawartość tego minerału i witamin z grupy B poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i sprzyjają procesowi tworzenia się czerwonych krwinek. Wspomniane składniki wpływają też pozytywnie na układ nerwowy, przynosząc poprawę samopoczucia i kojąc nerwy.

Regularne picie soku z buraka i jabłka zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (m.in. udaru czy zawału), przeciwdziała miażdżycy, obniża ciśnienie krwi i zbyt wysoki poziom cholesterolu. Co więcej, napój wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Sok z buraka i jabłka wzmacnia odporność i zmniejsza kaszel mokry i suchy.

Antyoksydanty spowalniają proces starzenia się organizmu, odmładzają skórę i poprawiają kondycję paznokci oraz włosów. Prozdrowotny napój pomaga też w odchudzaniu. Przyspiesza metabolizm, oczyszcza ciało z toksyn, a dzięki błonnikowi - zapewnia uczucie sytości. Picie soku z buraka i jabłka codziennie poprawia wytrzymałość organizmu i jego ogólną wydolność. 

Jak przygotować sok z buraka i jabłka?

Sok z buraka i jabłka jest bardzo prosty w przygotowaniu. W wersji podstawowej przygotuj cztery małe buraki, dwa duże jabłka, łyżkę soku z cytryny i dwie szklanki wody. 

Buraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka umyj, obierz cienko ze skórki, usuń szypułki i gniazda nasienne jabłka oraz pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć owoce i warzywa naprzemiennie do wyciskarki do soków. Jeśli jej nie posiadasz, włóż do blendera kielichowego i zmiksuj. Do soku wlej sok z cytryny i wodę. Jeśli wolisz gęstszy koktajl, nie używaj całej wody, jeśli preferujesz rzadszą konsystencję - dodaj całą lub nawet więcej. 

Co pasuje jeszcze do soku z buraka i jabłka? Zdecydowanie podkręcisz jego właściwości i smak, jeśli postawisz na marchewkę lub imbir. Picie koktajli owocowo-warzywnych to jeden ze sposobów, dzięki któremu popularna polska aktorka Kinga Preis zrzuciła aż 18 kilogramów:

Odchudzający sok Kingi Preis

 Odchudzający sok Kingi Preis Zobacz przepis

Sok z buraków i jabłka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak pić sok z buraka i jabłka?

Pamiętaj, żeby nie przesadzać z piciem soku z buraka i jabłka, zwłaszcza na początku. Jeśli zaczniesz od razu od picia dużych porcji, możesz narazić się na dolegliwości gastryczne (wzdęcia, biegunkę itp.). Na początku rozcieńczaj sok z buraka większą ilością wody albo pij np. pół szklanki napoju. Z czasem przystosujesz żołądek i jelita do coraz większych porcji. Pij jednak nie więcej niż szklankę dziennie, docelowo przed śniadaniem. To świetnie oczyści twój organizm z toksyn.

Picie soku z buraka i jabłka - przeciwwskazania

Głównym przeciwwskazaniem do picia soku z buraka i jabłka są kamica nerkowa, dna moczanowa i reumatyzm. Szczawiany zawarte w burakach niestety tylko zaostrzą objawy chorób. To niejedyna grupa osób, które nie mogą spożywać napoju - po sok nie powinni sięgać też niskociśnieniowcy. Regularnie pity może doprowadzić do niedociśnienia i zaszkodzić zdrowiu. 

Zobacz także:

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Popularne potrawy kuchni azjatyckiej. Przepisy jak z najlepszej orientalnej restauracji

Nie bez powodu kuchnia orientalna zyskała ogromne rzesze fanów na całym świecie. Nie dość, że jest niezwykle smaczna i zdrowa, to jeszcze zachwyca...

1
Informacje Pyszne ciasta z lekkim kremem i owocami. Idealne na ciepłe dni

Ciepłe dni sprzyjają spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, spotkaniom z rodziną i przyjaciółmi oraz delektowaniu się lekkimi, orzeźwiającymi desera...

5
Informacje Włoch po raz drugi zdobywa gwiazdkę Michelin dla Polski

NUTA istnieje na kulinarnej mapie stolicy dopiero od niespełna trzech lat, a ma na swoim koncie już drugą gwiazdkę Michelin. Jak dotąd żadna restau...

0