Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Domowy biszkopt to lekkie, uniwersalne ciasto idealne na każdą okazję. Pasuje do każdego rodzaju owoców i bitej śmietany. Przez niewielką ilość składników i delikatną strukturę bardzo prosto je zepsuć. Czy wiesz jednak, co zrobić, żeby biszkopt nie był suchy? Za pomocą kilku prostych trików, twój biszkopt wyjdzie idealnie.

Dlaczego biszkopt wychodzi suchy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nawet najbardziej doświadczonej gospodyni zdarzają się potknięcia w kuchni. Do częstych niepowodzeń należy na przykład upieczenie zbyt suchego biszkoptu. Warto wówczas mieć pod ręką sprawdzone sposoby, które uratują twoje ciasto. Dodając do biszkoptu jeden składnik, dzięki czemu zawsze wyjdzie perfekcyjnie!

Dlaczego biszkopt wychodzi suchy?

Biszkopt z natury jest ciastem, które jest raczej suche. Do klasycznego biszkoptu nie dodaje się żadnego rodzaju tłuszczu. To sprawia, że bardzo prosto jest doprowadzić do tego, że będzie zbyt suchy, a jedzenie go nie będzie sprawiało nam przyjemności. Może być to spowodowane przez zbyt wysoką temperaturę w piekarniku lub przez zbyt długi czas pieczenia.

Czasami jajka, których używamy, są zbyt małe. Mogą stanowić zbyt mało mokrych składników w stosunku do ilości mąki. Na szczęście można temu zapobiec w bardzo prosty sposób.

Co zrobić, żeby biszkopt nie był suchy?

Klasyczny biszkopt zakłada użycie jajek, mąki oraz cukru. Aby uzyskać lepsze wyniki, możemy odrobinę zmodyfikować przepis.

Przyda nam się do tego ocet. Jest on świetnym zamiennikiem jajek w przepisach wegańskich. W przypadku biszkoptu będzie on dodatkiem, który doda ciastu wilgotności. Dodanie jednej łyżki octu spirytusowego lub jabłkowego może uratować nasz wypiek. Jego mocny zapach wyparuje w procesie pieczenia.

Jeśli obawiamy się użycia octu, możemy spróbować dodać do ciasta olej rzepakowy. Ta metoda jest bardziej ryzykowna i może skutkować zakalcem. Upewnijmy się, że jajka są dobrze ubite, zanim go dodamy. Do średniej wielkości ciasta, wystarczy dodać 2-3 łyżki oleju.

Innym pomysłem na uniknięcie wysuszonego ciasta jest położenie na dnie piekarnika naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą. W trakcie pieczenia woda będzie parować i wsiąknie do wypieku.

Kiedy pieczemy biszkopt, warto stale kontrolować proces jego pieczenia. Tym bardziej, jeśli wiemy, że nasz piekarnik grzeje nierówno. Stan ciasta możemy kontrolować za pomocą suchego patyczka do szaszłyków. Jeśli jego końcówka jest mokra, ciasto nie jest jeszcze gotowe.

Zobacz także:

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 6533

60 min
17
30 min
34
Sałatki Świetna sałatka

Połączenie ryżu , tuńczyka oraz warzyw, tworzy smaczną sałatkę na kolację i n...

Odsłon: 119

15 min
1
Desery sufleciki z truskawek

Jeżeli komuś jeszcze ostały się truskawki, proponuję zrobić lekki, puszysty d...

Odsłon: 26

60 min
1
Desery Serniczki z truskawkami

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, dlatego dzisiaj wykorzystamy je do przyg...

Odsłon: 90

60 min
1
30 min
2