Dania jednogarnkowe

Domowy biszkopt to lekkie, uniwersalne ciasto idealne na każdą okazję. Pasuje do każdego rodzaju owoców i bitej śmietany. Przez niewielką ilość składników i delikatną strukturę bardzo prosto je zepsuć. Czy wiesz jednak, co zrobić, żeby biszkopt nie był suchy? Za pomocą kilku prostych trików, twój biszkopt wyjdzie idealnie.

Dlaczego biszkopt wychodzi suchy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nawet najbardziej doświadczonej gospodyni zdarzają się potknięcia w kuchni. Do częstych niepowodzeń należy na przykład upieczenie zbyt suchego biszkoptu. Warto wówczas mieć pod ręką sprawdzone sposoby, które uratują twoje ciasto. Dodając do biszkoptu jeden składnik, dzięki czemu zawsze wyjdzie perfekcyjnie!

Dlaczego biszkopt wychodzi suchy?

Biszkopt z natury jest ciastem, które jest raczej suche. Do klasycznego biszkoptu nie dodaje się żadnego rodzaju tłuszczu. To sprawia, że bardzo prosto jest doprowadzić do tego, że będzie zbyt suchy, a jedzenie go nie będzie sprawiało nam przyjemności. Może być to spowodowane przez zbyt wysoką temperaturę w piekarniku lub przez zbyt długi czas pieczenia.

Czasami jajka, których używamy, są zbyt małe. Mogą stanowić zbyt mało mokrych składników w stosunku do ilości mąki. Na szczęście można temu zapobiec w bardzo prosty sposób.

Co zrobić, żeby biszkopt nie był suchy?

Klasyczny biszkopt zakłada użycie jajek, mąki oraz cukru. Aby uzyskać lepsze wyniki, możemy odrobinę zmodyfikować przepis.

Przyda nam się do tego ocet. Jest on świetnym zamiennikiem jajek w przepisach wegańskich. W przypadku biszkoptu będzie on dodatkiem, który doda ciastu wilgotności. Dodanie jednej łyżki octu spirytusowego lub jabłkowego może uratować nasz wypiek. Jego mocny zapach wyparuje w procesie pieczenia.

Jeśli obawiamy się użycia octu, możemy spróbować dodać do ciasta olej rzepakowy. Ta metoda jest bardziej ryzykowna i może skutkować zakalcem. Upewnijmy się, że jajka są dobrze ubite, zanim go dodamy. Do średniej wielkości ciasta, wystarczy dodać 2-3 łyżki oleju.

Innym pomysłem na uniknięcie wysuszonego ciasta jest położenie na dnie piekarnika naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą. W trakcie pieczenia woda będzie parować i wsiąknie do wypieku.

Kiedy pieczemy biszkopt, warto stale kontrolować proces jego pieczenia. Tym bardziej, jeśli wiemy, że nasz piekarnik grzeje nierówno. Stan ciasta możemy kontrolować za pomocą suchego patyczka do szaszłyków. Jeśli jego końcówka jest mokra, ciasto nie jest jeszcze gotowe.

Zobacz także:

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1514

30 min
17
Dania główne Kiełbasa z sosem pomidorowym

Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...

Odsłon: 283

60 min
5

Przepis dnia

Przekąski Świąteczna mięsna zapiekanka

Wytrawne ciasto drożdżowe, Jeśli jeszcze nie robiliście to czas nadrobić zal...

Odsłon: 4691

60 min
34

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8