Ewa_Gotuje

Siemię lniane na kaszel i ból gardła. Możesz robić specjalny napar albo kisiel – mamy przepisy

Męczy cię chrypka, ból gardła, a może przewlekły kaszel? Jesień to czas, kiedy wiele osób zmaga się z infekcjami, przeziębieniami i grypą. Zamiast łykać tabletki na ból gardła, możesz spróbować zastosować naturalny kisiel z siemienia lnianego. Nie tylko złagodzi przykre dolegliwości, ale i pozytywnie wpłynie na twój organizm. Podpowiemy ci, jakie właściwości ma siemię lniane oraz jak zrobić napar z siemienia lnianego na kaszel i ból gardła.

Kisiel z siemienia lnianego, na co pomaga? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Produkty, które uważane są za superfood, czyli żywność o dużych walorach prozdrowotnych, nie są już dla nas nowością. Wiele osób przygotowuje domowe puddingi chia, inni natomiast wsypują zielone algi, takie jak chlorella do swoich koktajli. Zapominamy tym samym o lokalnych produktach, znanym naszym babkom od wielu lat. Dziś przyjrzymy się bliżej nasiono lnu pospolitego, które są popularnym dodatkiem do pieczywa czy musli. Można także wyczarować z nich leczniczy kisiel, który pomoże na niejedną dolegliwość. Sprawdź, jakie właściwości ma siemię lniane oraz jak zrobić napar na kaszel i ból gardła.

Sprawdź także: Z czym łączyć siemię lniane, żeby było jeszcze zdrowsze? Pyszne duety na dobre trawienie, zdrowe serce i nie tylko

Jakie właściwości ma siemię lniane?

Siemię lniane cenione jest przede wszystkim ze względu na zawartość nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na układ krążenia, w tym pracę serca, pomagają także chronić je przed chorobami, a także obniżają zbyt wysoki poziom złego cholesterolu we krwi. 

Co więcej, obecne w siemieniu lnianym substancje śluzowa korzystnie oddziałują na błonę śluzową gardła, pomagają zmniejszyć stan zapalny, a także działają przeciwbólowo. Powlekające działanie nasion lnu pomaga także zmniejszyć chrypkę oraz łagodzą uporczywy kaszel. Niweluje nieprzyjemną suchość oraz nawilża ściany gardła. Dodatkowym atutem kuracji z siemienia lnianego jest fakt, że może być stosowana również przez kobiety w ciąży oraz dzieci. Napar lub kisiel na bazie nasion lnu będzie doskonałym wsparciem przy leczeniu suchego kaszlu oraz zapalenia oskrzeli. 

Nasiona lnu są także doskonałym produktem dla osób, które cierpią z powodu choroby wrzodowej, zmniejszają nieprzyjemne dolegliwości oraz działają przeciwzapalnie na podrażnioną śluzówkę. Ponadto siemię lniane wspiera zdrowie wątroby. Ma także działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałają wolnym rodnikom, działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo. Jest także źródłem witamin z grupy B, witaminy C, E i K, a także minerałów: potasu, wapnia magnezu, cynku, selenu i miedzi. 

Napar z siemienia lnianego na kaszel i ból gardła?

Do przygotowania naparu z siemienia lnianego na kaszel i ból gardła, będziesz potrzebować: 250 ml wody, dwóch płaskich łyżek siemienia lnianego, garść malin, miodu i cynamonu.

Do rondelka wlej wodę, wsyp siemię i gotuj całość na małym ogniu przez kwadrans. Kiedy kisiel nieco ostygnie dodaj maliny, łyżeczkę miodu oraz szczyptę cynamonu, wszystko wymieszaj. Napój pij powoli. 

Możesz również przygotować kisiel z siemienia lnianego. Przygotuj: dwie płaskie łyżki nasion lnu oraz 250 ml ciepłej wody. Zalej siemię lniane ciepłą, ale nie wrzącą wodą i odstaw na godzinę. Kiedy mikstura nabierze konsystencji kisielu, wypij ją powoli, małymi łyczkami. 

Dobrym rozwiązaniem na ból gardła będzie również płukanka z siemienia lnianego. Rozgnieć dwie łyżki siemienia lnianego, dodaj 200 ml letniej wody i odstaw na pół godziny. Następnie zastosuj mieszankę. 

Źródło: wapteka.pl, medonet.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »

Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0