Spis treści:
Produkty, które uważane są za superfood, czyli żywność o dużych walorach prozdrowotnych, nie są już dla nas nowością. Wiele osób przygotowuje domowe puddingi chia, inni natomiast wsypują zielone algi, takie jak chlorella do swoich koktajli. Zapominamy tym samym o lokalnych produktach, znanym naszym babkom od wielu lat. Dziś przyjrzymy się bliżej nasiono lnu pospolitego, które są popularnym dodatkiem do pieczywa czy musli. Można także wyczarować z nich leczniczy kisiel, który pomoże na niejedną dolegliwość. Sprawdź, jakie właściwości ma siemię lniane oraz jak zrobić napar na kaszel i ból gardła.
Jakie właściwości ma siemię lniane?
Siemię lniane cenione jest przede wszystkim ze względu na zawartość nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na układ krążenia, w tym pracę serca, pomagają także chronić je przed chorobami, a także obniżają zbyt wysoki poziom złego cholesterolu we krwi.
Co więcej, obecne w siemieniu lnianym substancje śluzowa korzystnie oddziałują na błonę śluzową gardła, pomagają zmniejszyć stan zapalny, a także działają przeciwbólowo. Powlekające działanie nasion lnu pomaga także zmniejszyć chrypkę oraz łagodzą uporczywy kaszel. Niweluje nieprzyjemną suchość oraz nawilża ściany gardła. Dodatkowym atutem kuracji z siemienia lnianego jest fakt, że może być stosowana również przez kobiety w ciąży oraz dzieci. Napar lub kisiel na bazie nasion lnu będzie doskonałym wsparciem przy leczeniu suchego kaszlu oraz zapalenia oskrzeli.
Nasiona lnu są także doskonałym produktem dla osób, które cierpią z powodu choroby wrzodowej, zmniejszają nieprzyjemne dolegliwości oraz działają przeciwzapalnie na podrażnioną śluzówkę. Ponadto siemię lniane wspiera zdrowie wątroby. Ma także działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałają wolnym rodnikom, działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo. Jest także źródłem witamin z grupy B, witaminy C, E i K, a także minerałów: potasu, wapnia magnezu, cynku, selenu i miedzi.
Napar z siemienia lnianego na kaszel i ból gardła?
Do przygotowania naparu z siemienia lnianego na kaszel i ból gardła, będziesz potrzebować: 250 ml wody, dwóch płaskich łyżek siemienia lnianego, garść malin, miodu i cynamonu.
Do rondelka wlej wodę, wsyp siemię i gotuj całość na małym ogniu przez kwadrans. Kiedy kisiel nieco ostygnie dodaj maliny, łyżeczkę miodu oraz szczyptę cynamonu, wszystko wymieszaj. Napój pij powoli.
Możesz również przygotować kisiel z siemienia lnianego. Przygotuj: dwie płaskie łyżki nasion lnu oraz 250 ml ciepłej wody. Zalej siemię lniane ciepłą, ale nie wrzącą wodą i odstaw na godzinę. Kiedy mikstura nabierze konsystencji kisielu, wypij ją powoli, małymi łyczkami.
Dobrym rozwiązaniem na ból gardła będzie również płukanka z siemienia lnianego. Rozgnieć dwie łyżki siemienia lnianego, dodaj 200 ml letniej wody i odstaw na pół godziny. Następnie zastosuj mieszankę.
Źródło: wapteka.pl, medonet.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »
Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »
Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »