Dania jednogarnkowe

Męczy cię chrypka, ból gardła, a może przewlekły kaszel? Jesień to czas, kiedy wiele osób zmaga się z infekcjami, przeziębieniami i grypą. Zamiast łykać tabletki na ból gardła, możesz spróbować zastosować naturalny kisiel z siemienia lnianego. Nie tylko złagodzi przykre dolegliwości, ale i pozytywnie wpłynie na twój organizm. Podpowiemy ci, jakie właściwości ma siemię lniane oraz jak zrobić napar z siemienia lnianego na kaszel i ból gardła.

Kisiel z siemienia lnianego, na co pomaga? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Produkty, które uważane są za superfood, czyli żywność o dużych walorach prozdrowotnych, nie są już dla nas nowością. Wiele osób przygotowuje domowe puddingi chia, inni natomiast wsypują zielone algi, takie jak chlorella do swoich koktajli. Zapominamy tym samym o lokalnych produktach, znanym naszym babkom od wielu lat. Dziś przyjrzymy się bliżej nasiono lnu pospolitego, które są popularnym dodatkiem do pieczywa czy musli. Można także wyczarować z nich leczniczy kisiel, który pomoże na niejedną dolegliwość. Sprawdź, jakie właściwości ma siemię lniane oraz jak zrobić napar na kaszel i ból gardła.

Sprawdź także: Z czym łączyć siemię lniane, żeby było jeszcze zdrowsze? Pyszne duety na dobre trawienie, zdrowe serce i nie tylko

Jakie właściwości ma siemię lniane?

Siemię lniane cenione jest przede wszystkim ze względu na zawartość nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na układ krążenia, w tym pracę serca, pomagają także chronić je przed chorobami, a także obniżają zbyt wysoki poziom złego cholesterolu we krwi. 

Co więcej, obecne w siemieniu lnianym substancje śluzowa korzystnie oddziałują na błonę śluzową gardła, pomagają zmniejszyć stan zapalny, a także działają przeciwbólowo. Powlekające działanie nasion lnu pomaga także zmniejszyć chrypkę oraz łagodzą uporczywy kaszel. Niweluje nieprzyjemną suchość oraz nawilża ściany gardła. Dodatkowym atutem kuracji z siemienia lnianego jest fakt, że może być stosowana również przez kobiety w ciąży oraz dzieci. Napar lub kisiel na bazie nasion lnu będzie doskonałym wsparciem przy leczeniu suchego kaszlu oraz zapalenia oskrzeli. 

Nasiona lnu są także doskonałym produktem dla osób, które cierpią z powodu choroby wrzodowej, zmniejszają nieprzyjemne dolegliwości oraz działają przeciwzapalnie na podrażnioną śluzówkę. Ponadto siemię lniane wspiera zdrowie wątroby. Ma także działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałają wolnym rodnikom, działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo. Jest także źródłem witamin z grupy B, witaminy C, E i K, a także minerałów: potasu, wapnia magnezu, cynku, selenu i miedzi. 

Napar z siemienia lnianego na kaszel i ból gardła?

Do przygotowania naparu z siemienia lnianego na kaszel i ból gardła, będziesz potrzebować: 250 ml wody, dwóch płaskich łyżek siemienia lnianego, garść malin, miodu i cynamonu.

Do rondelka wlej wodę, wsyp siemię i gotuj całość na małym ogniu przez kwadrans. Kiedy kisiel nieco ostygnie dodaj maliny, łyżeczkę miodu oraz szczyptę cynamonu, wszystko wymieszaj. Napój pij powoli. 

Możesz również przygotować kisiel z siemienia lnianego. Przygotuj: dwie płaskie łyżki nasion lnu oraz 250 ml ciepłej wody. Zalej siemię lniane ciepłą, ale nie wrzącą wodą i odstaw na godzinę. Kiedy mikstura nabierze konsystencji kisielu, wypij ją powoli, małymi łyczkami. 

Dobrym rozwiązaniem na ból gardła będzie również płukanka z siemienia lnianego. Rozgnieć dwie łyżki siemienia lnianego, dodaj 200 ml letniej wody i odstaw na pół godziny. Następnie zastosuj mieszankę. 

Źródło: wapteka.pl, medonet.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »

Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 165

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1583

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 325

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8