Spis treści:
- Właściwości zdrowotne siemienia lnianego
- Siemię lniane - mielone czy w ziarnach
- Z czym łączyć siemię lniane, żeby było zdrowsze?
Siemię lniane uznawane jest za superfood, czyli superzdrowy produkt spożywczy, który dostarcza bardzo dużo witamin i minerałów. Odkryj, jakie są właściwości zdrowotne siemienia lnianego i z czym je łączyć, żeby było jeszcze zdrowsze.
Właściwości zdrowotne siemienia lnianego
Na co pomaga siemię lniane? Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze nasion są zależne od jego rodzaju oraz formy podania. Siemię lniane - mielone czy w ziarnach? Złote czy brązowe? Od tego, jakie kupisz lub jakie dodasz do potrawy, nieco inaczej zadziała na twój organizm.
Na początku dowiedz się, które siemię lniane jest zdrowsze - złote czy brązowe? Siemię lniane złote w jednej łyżeczce kryje ok. 37 kalorii, trzy gramy tłuszczu, gram białka i ponad dwa gramy kwasów omega-3. To fantastyczne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Dostarcza organizmowi witamin (w tym C, E, K i te z grupy B) oraz aminokwasów.
Ze względu na dużą zawartość błonnika, do właściwości zdrowotnych siemienia lnianego złotego wlicza się regulacje pracy układu trawiennego - zapewnia ono prawidłową częstotliwość wypróżnień i rozprawia się z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Ponadto wpływa na stężenie cholesterolu HDL, przy jednoczesnym obniżaniu poziomu cholesterolu LDL, co w konsekwencji poprawia wyniki lipidogramu. Len nie pozostaje też bez znaczenia dla kobiecej gospodarki hormonalnej, zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworu piersi i szyjki macicy. Złota odmiana oferuje też więcej białka - będzie lepszym wyborem dla osób na diecie odchudzającej.
Właściwości zdrowotnych siemienia lnianego brązowego są równie bogate. W składzie zawiera witaminy C, E i K oraz te z grupy B, a także liczne minerały, m.in. wapń, magnez, cynk. Ten rodzaj nasion wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, która pośrednio wpływa na pracę większości układów w ciele człowieka. Nasiona lnu to wyśmienite źródło nienasyconych kwasów omega-3 i antyoksydantów, które wspierają młody wygląd, spowalniają procesy starzenia i redukują skutki stresu oksydacyjnego. Spożywając nasiona brązowego siemienia lnianego, nie trzeba obawiać się glutenu - mogą go jeść osoby z celiakią. Dodając go do diety, można też obniżyć indeks glikemiczny posiłku - co jest bardzo potrzebne w przypadku chorujących na cukrzycę typu 2 lub insulinooporność.
Właściwości zdrowotne siemienia lnianego - niezależnie czy złotego, czy brązowego - działają korzystnie na ludzki organizm. Główną różnicą jest zawartość tłuszczu i cennych kwasów omega-3. Na co pomaga spożywanie siemienia? Poprawi wygląd skóry, wzmocni odporność, obniży cholesterol, odchudzi, wesprze przy problemach hormonalnych, cukrzycy, biegunkach i wzdęciach, wrzodach żołądka i refluksie. Będzie dobrym składnikiem diety przy profilaktyce osteoporozy i chorób nowotworowych.
Siemię lniane - mielone czy w ziarnach
Właściwości zdrowotne siemienia lnianego przekonały cię do włączenia go do codziennego jadłospisu? Musisz jeszcze zastanowić się, które siemię lniane - mielone czy w ziarnach - będzie dla ciebie bardziej odpowiednie. Oba rodzaje nadają się do różnych zastosowań w kuchni. Pamiętaj jednak o głównej różnicy - nieprzetworzone nasiona zawierają najwięcej witamin i składników odżywczych, za to zmielone nasiona lnu są łatwiejsze do strawienia, szybciej się wchłaniają i nie zmieniają smaku potrawy. Ważne jednak, żeby siemię mielić tuż przed dodaniem do potrawy - wówczas ma więcej właściwości.
Siemię lniane w ziarnach będzie wspaniałym dodatkiem do potraw. Posyp nim sałatkę lub kanapkę, aby stała się jeszcze zdrowsza. Możesz uprażyć ziarna przed podaniem, co wzbogaci smak potrawy. Dodaj także odrobinę całych nasion, gdy wypiekasz domowe pieczywo.
Mielone siemię lniane jest za to wspaniałą bazą do prozdrowotnych naparów, owsianek czy kisielu lnianego, które - spożywane z rana - podkręcą metabolizm. Superfood w tym wydaniu chętnie stosują też weganie. Wystarczy wymieszać proszek lniany z wodą w proporcjach 1:3, aby uzyskać mieszankę, która z powodzeniem zastąpi w kuchni masę jajeczną.
Z czym łączyć siemię lniane, żeby było zdrowsze?
Okazuje się, że choć właściwości siemienia lnianego są już bardzo bogate, mogą być wzmocnione innymi produktami. Z czym łączyć siemię lniane, żeby było zdrowsze? Zdecyduj się na składniki, które wykazują podobne działanie na organizm.
Do superfood dodaj odrobinę orzechów czy migdałów, które mają właściwości przeciwnowotworowe i poprawiają krążenie. Od czasu do czasu do potraw z siemieniem wsyp odrobinę niskocukrowego kakao lub gorzkiej czekolady - to skarbnice cennych antyoksydantów, czyli polifenoli. Nie tylko pozytywnie wpływają na układ krążenia (uelastyczniając tętnice), ale również ten sercowo-naczyniowy. Obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko udaru i zawału. Co więcej, dodatek gorzkiego kakao może obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Z czym jeszcze łączyć siemię lniane, żeby było zdrowsze? Warto dodać go do jogurtu naturalnego, który jest probiotykiem. Połączenie będzie więc zbawienne dla mikroflory jelitowej. Poprawi się częstotliwość wypróżnień, znikną zaparcia, wzdęcia i dolegliwości gastryczne.
1. Pudding z całych ziaren siemienia lnianego
Zobacz przepisPudding z całych ziaren siemienia lnianego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Pudding z siemienia lnianego, jogurtu i granoli
Zobacz przepisPudding z siemienia lnianego, jogurtu i granoli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Owsianka kakaowa z bananem i siemieniem lnianym
Zobacz przepisOwsianka kakaowa z bananem i siemieniem lnianym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Chleb gryczany z siemieniem lnianym
Zobacz przepisChleb gryczany z siemieniem lnianym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Twarożek z olejem lnianym
Zobacz przepisTwarożek z olejem lnianym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Mielone z siemieniem lnianym
Zobacz przepisMielone z siemieniem lnianym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Krakersy z siemieniem lnianym
Zobacz przepisKrakersy z siemieniem lnianym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Ciasto z siemienia lnianego
Zobacz przepisCiasto z siemienia lnianego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Koktajl z siemieniem lnianym
Zobacz przepisKoktajl z siemieniem lnianym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Chleb keto od Ewy Wachowicz. Prosty w przygotowaniu i wyjątkowy w smaku »
Wspiera odporność, zapobiega starzeniu i obniża cholesterol. Warto mieć w domowej apteczce »
Śniadanie 50 plus. Na jakie potrawy stawiać po pięćdziesiątce? »