Dania jednogarnkowe

Kisiel lniany to domowy sposób na wiele dolegliwości, zwłaszcza związanych z układem pokarmowym. Można przygotowywać go na wodzie, kefirze czy jogurcie, dziś jednak przyjrzymy się wersji z dodatkiem ziół. Sprawdź, na co pomaga picie kisielu lnianego z rumiankiem, jak go zrobić oraz w jaki sposób go spożywać, aby był dla nas najzdrowszy.

Dlaczego warto pić kisiel z siemienia lnianego? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Siemię lniane to składnik, który powinien znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas. Można przemycić je w owsiance, dodać go do jogurtu z musli i owocami, posypać nim sałatkę, a także zrobić kisiel lniany. Z tego artykułu dowiesz się, na co pomaga picie kisielu lnianego z rumiankiem oraz jak zrobić go w domu. 

Sprawdź także: Domowa antygrypina. Najlepszy syrop na jesienne przeziębienia i infekcje

Na co pomaga picie kisielu lnianego z rumiankiem?

Siemię lniane jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych, znajdziesz w nim witaminy z grupy B, C, E i K, a także minerały, takie jak: potas, wapń, magnez, mangan, miedź, selen i cynk. Obecne są w nim także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wpływają na układ sercowo-naczyniowy, w tym pracę serca, pomagają zbić wysoki poziom "złego" cholesterolu, a także działają przeciwmiażdżycowo. Błonnik pokarmowy zawarty w nasionach lnu wspiera układ trawienny, zapobiega zaparciom, dba o prawidłowy stan jelit, a także pomaga przyspieszyć metabolizm. Dodatkowo jedzenie produktów bogatych w błonnik pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Sterole roślinne obecne w nasionach lnu również pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL, wpływają również na zdrowie serca. Natomiast obecne w nasionach lnu lignany mają działanie wspierające układ hormonalny, a także mają właściwości przeciwcukrzycowe oraz wspierają zdrowie wątroby. Co więcej, sterole i lignany mają właściwości antyoksydacyjne, wspierają walkę z wolnymi rodnikami, działają przeciwzapalne, antynowotworowo oraz zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. 

Siemię lniane w formie kisielu to doskonały sposób na złagodzenie stanów zapalnych błony śluzowej przewodu pokarmowego. Dzięki substancjom śluzowym siemię lniane koi podrażniony przełyk oraz żołądek. Dlatego taka mikstura polecana jest osobom, które mają problemy z nadkwasotą, a także chorobą wrzodową. 

Kisiel z rumianku i siemienia lnianego przygotowywany jest oczywiście na bazie rumiankowego naparu. Jakie ma właściwości? Rumianek pospolity należy do roślin leczniczych ma właściwości przeciwzapalne, a także łagodzi skurcze mięśni gładkich, dzięki czemu świetnie sprawdza się w przypadku bólów brzucha. Wspiera trawienie i drogi żółciowe, korzystnie wpływa na zdrowie jelit, a także działa łagodząco na błonę śluzową przewodu pokarmowego, można stosować go bez obaw przy wrzodach żołądka. Po rumianek warto sięgnąć po ciężkostrawnym posiłku, pomoże to uniknąć ci wzdęć oraz gazów.

Napar z rumianku ma także korzystny wpływ na układ nerwowy, warto pić go w sytuacjach stresowych, ponieważ działa rozluźniająco i łagodzi napięcie. Warto pić go również przed snem, ponieważ ułatwia zasypianie. 

Jak zrobić kisiel lniany z rumiankiem?

Przygotowanie kisielu lnianego z dodatkiem rumianku jest niezwykle proste. Przepis na tę niezwykle zdrową miksturę przedstawił w jednym swoich filmów na YouTubie znany doktor dietetyki Bartosz Kulczyński.

Przygotuj następujące składniki: dwie łyżki siemienia lnianego, 250 ml wody oraz jedną łyżkę suszonych kwiatów rumianku. Możesz użyć zarówno całych nasion lnu, jak i tych zmielonych, warto jednak zrobić to tuż przed przygotowaniem kisielu, aby nie stracić cennych wartości odżywczych.  

Do szklanki wsyp susz z rumianku, zalej go wrzącą wodą i odstaw do zaparzenia na kilka minut. Następnie przygotowanym naparem zalej nasiona siemienia lnianego i odstaw na ok. pół godziny, kiedy zgęstnieje wypij napój. 

Jak pić kisiel lniany?

Kisiel lniany z rumiankiem doskonale wpływa na trawienie, pomaga także łagodzić objawy choroby wrzodowej, a także będzie pomocny w celu łagodzenia bólu gardła i kaszlu. Taką miksturę warto włączyć do swojej codziennej diety, w szczególności, jeżeli skarżysz się na powyższe problemy z układem pokarmowym. W przypadku infekcji gardła możesz popijać go od dwóch do trzech razy dziennie. 

Źródła: youtube.com/@drbartekpl, medonet.pl, /herbapol.poznan.pl, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Dobre na pamięć, stres i wysokie ciśnienie. Jedz między posiłkami lub pij pół szklanki dziennie »

Uprawa i przesadzanie mięty. Jakie właściwości ma mięta? »

Leśnicy podzielili się przepisem na miksturę. Na żołądek, jelita i nie tylko »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 100

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8