Spis treści:
Z czym kojarzy ci się sezon jesienno-zimowy? Dla większości osób to kolorowe liście, ciepłe swetry i... przeziębienie. To właśnie w tym okresie w roku najczęściej dopadają nas infekcje. Dlatego zgodnie z zasadą lepiej zapobiegać niż leczyć, warto sięgnąć po naturalne sposoby radzenia sobie z tym problemem. Sprawdź, jak zrobić domową antygrypinę oraz jak ją stosować.
Jak stosować antygrypinę?
Pod nazwą antygrypina kryje się mikstura przygotowana z cytrusów, czosnku, miodu, imbiru i kurkumy. Taka mieszanka składników skutecznie pozwoli ci walczyć z przeziębieniem i grypą. Jakie właściwości ma antygrypina? Przede wszystkim wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i grzybobójczo.
Chociaż napój z surowym czosnkiem nie należy do najsmaczniejszych propozycji, warto mieć na uwadze, że jest on niezwykle korzystny dla naszego zdrowia. Czosnek nie od dziś nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Skutecznie radzi sobie z infekcjami, zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Co więcej, czosnek pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi, zbija cholesterol, reguluje poziom cukru, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
W cytrusach kryje się moc witaminy C, która nie tylko wzmacnia odporność, ale i ma właściwości przeciwutleniające, wspiera walkę organizmu z wolnymi rodnikami, działają przeciwzapalnie, antynowotworowo oraz zapobiegają przedwczesnemu starzeniu. Warto wspomnieć również o tym, że zarówno grejpfruty, jak i cytryna są niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdzą się dla osób na diecie odchudzającej. Co więcej, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.
Kolejnym składnikiem antygrypiny jest imbir, który działa przeciwwirusowo, wykrztuśnie, pomaga zwalczać stany zapalne. Będzie pomocny także przy gorączce, ponieważ działa napotnie. Co więcej, wspiera leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, pomaga na katar i kaszel. Wspiera regulowanie prawidłowego ciśnienia i cholesterolu we krwi. Ma także korzystny wpływ na trawienie, a także działa przeciwwymiotnie. Warto wspomnieć również o działaniu kurkumy, ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, wspierające odporność, rozkurczające, wspomagające działanie wątroby i trzustki. Jest także źródłem kurkuminy, która wykazuje silne działanie przeciwutleniające, dostarcza również sporo witamin, w tym tych z grupy B, E i K, a także substancji mineralnych, do których należą: żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez, cynk i sód.
Domowa antygrypina – przepis
Antygrypina to specyfik, który w prosty sposób możesz odtworzyć w domu. Będziesz potrzebować: dwa grejpfruty, pół cytryny, dwie łyżki miodu, dwa ząbki czosnku, szklankę wody, kawałek świeżego imbiru, łyżeczkę kurkumy.
Zacznij od wyciśnięcia soku z grejpfrutów i cytryny. Wlej go do kielicha blendera, dodaj obrany imbir i czosnek. Dorzuć dwie łyżki miodu, kurkumę oraz uzupełnij całość wodą. Wszystko zblenduj na gładką masę.
Napój możesz przechowywać w lodówce przez trzy dni, zaleca się wypijanie jednej szklanki napoju dziennie. Jeżeli dopadnie cię przeziębienie lub grypa, możesz wypijać dwie do trzech porcji antygrypiny. Warto pamiętać, że soku z grejpfrutów nie powinno łączyć się z lekami. Ponadto napój może być nieodpowiedni dla osób, które mają problemy żołądkowe, np. refluks czy chorobę wrzodową.
Możesz także przygotować miodową, bardziej skoncentrowaną wersję antygrypiny, na którą przepis zaprezentowała na swoim profilu na Instagramie jedna z blogerek kulinarnych. Będziesz potrzebować następujących składników: 350 g naturalnego miodu, czterech cytryn, czterocentymetrowego kawałka świeżego imbiru, sporą łyżeczkę kurkumy, siedem ząbków czosnku oraz ok. 80-100 ml przegotowanej wody wodę.
Zacznij od obrania i starcia na tarce czosnku oraz imbiru. Tak przetarte składniki włóż do czystego, wyparzonego półlitrowego słoika. Następnie wyciśnij sok z cytryn i dodaj go do pozostałych składników, wsyp kurkumę, połącz składniki. Wlej miód i oraz uzupełnij całość przegotowaną wodą. Wszystko dokładnie wymieszaj, całość zakręć i odstaw do lodówki na dwa dni. Taka mikstura może być przechowywana nawet do kilku tygodni. Jeśli chcesz wzmocnić odporność, możesz dodawać odrobiną antygrypiny do herbaty, lub stosować ją jak syrop, kiedy dopadnie cię przeziębienie lub grypa.
Źródła: zywienie.medonet.pl, poradnikzdrowie.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »
To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »
Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem