Dania jednogarnkowe

Co najlepiej pić o poranku? Większość osób bez zawahania się wybierze oczywiście kawę. Oczywiście najzdrowsza jest ta bez dodatku mleka czy cukru. Co ciekawe, aby zwiększyć wartości odżywcze kawy, możesz do niej dodać... oliwę z oliwek. Taka kombinacja serwowana jest w jednej z sieciowych kawiarni, zyskała nawet swoją nazwę, czyli oleato. Sprawdź, jakie ma właściwości oraz jak przyrządzić kawę z oliwą.

Dlaczego warto pić kawę z oliwą z oliwek? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Filiżanka kawy to dla wielu osób najlepszy sposób na dodanie sobie energii. W szczególności w okresie jesiennym, kiedy poranki niejednokrotnie są szare, chłodne i niezachęcające do wyjścia z domu. Obecnie coraz popularniejsze staje się przygotowanie kawy z dodatkami. Mowa tu nie tylko o słodkich syropach i przyprawach. W niektórych kawiarniach można znaleźć tzw. oleato, czyli kawę z oliwą z oliwek. W poniższym artykule przyjrzymy się jej wpływie na zdrowie, sprawdzimy jak ją zrobić, dla kogo będzie dobrym wyborem oraz kto nie powinien pić kawy z oliwą. 

Sprawdź także: Wielozadaniowy napój na trawienie, energię, odporność i oczyszczenie. Kiedy najlepiej pić wodę z miodem?

Jakie właściwości ma kawa z oliwą z oliwek?

Nie od dziś wiadomo, że kawa ma pozytywny wpływ na zdrowie. Zawarta w niej kofeina pobudza, ma działanie przeciwbólowe, przeciwmigrenowe i przeciwalergiczne. Warto pić ją w celu wsparcia układu nerwowego, wspiera koncentrację oraz pomaga łagodzić stres. Przypisuje się jej nawet działanie przeciwdepresyjne, ponieważ zwiększa wydzielanie serotoniny. Co więcej, istnieją badania wskazujące to, że regularne picie kawy wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na chorobę Parkinsona i Alzheimera. Korzystnie wpływa na układ krążenia, pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi. Ponadto kawa pomaga regulować poziom cukru we krwi oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego. 

Ten czarny napój to także źródło cennych antyoksydantów, które pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe oraz antynowotworowe. Kawie przypisuje się także działanie odchudzające, ponieważ przyspiesza metabolizm oraz wspiera spalanie tłuszczu. Działa także pobudzająco na trawienie. 

A, jakie właściwości ma oliwa z oliwek? Przede wszystkim to rewelacyjne źródło zdrowych tłuszczów, takich jak kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, które wspierają układ sercowo-naczyniowy, w tym pracę serca, regulują ciśnienie krwi, działają przeciwmiażdżycowo oraz wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Nie brakuje tu także witaminy A, D, E, K oraz substancji mineralnych, takich jak potas i wapń. Wykazuje także działanie antyoksydacyjne oraz pomaga łagodzić stany zapalne. Oliwa z oliwek polecana jest także osobom, które chorują na cukrzycę, ponieważ pomaga stabilizować poziom glukozy. Pozytywnie wpływa także na układ nerwowy, w tym pracę mózgu. 

    Jak przyrządzić kawę z oliwą?

    Przygotowanie kawy z oliwą z oliwek jest bardzo proste. Do swojej ulubionej kawy, najlepiej używać tej ze świeżo mielonych ziaren, wystarczy wlać łyżkę oliwy z oliwek, a następnie całość wymieszać. Możesz także dorzucić do niej swoje ulubione przyprawy, np. kardamon, cynamon lub surowe kakao. A także podać ją wraz z mlekiem lub napojem roślinnym. Dla osób, które lubią słodkie napoje dobrą opcją będzie dosłodzenie porannej kawy miodem. Jeżeli ograniczasz kalorie, wybierz erytrytol lub ksylitol. 

    Kto nie powinien pić kawy z oliwą?

    Chociaż kawa z oliwą z oliwek jest bardzo zdrowa, nie wszyscy powinni po nią sięgać. Oczywiście warto pamiętać o tym, aby nie przesadzać z ilością kawy w ciągu dnia, zaleca się nieprzekraczanie dawki od dwóch do czterech filiżanek. Zbyt duża ilość kofeiny może objawiać się bólem głowi, kołataniem serca, problemami ze snem czy problemami żołądkowymi. Kawa nie jest także zalecana osobom, które borykają się z refluksem żołądka, nadkwasotą czy nadciśnieniem.

    Warto wspomnieć również o tym, że oliwa z oliwek jest dosyć kaloryczna, dlatego nie należy jej nadużywać. W łyżce produktu znajduje się ok. 88 kcal. Oliwy nie powinny stosować również osoby, które cierpią na choroby trzustki czy zapalenie pęcherzyka żółciowego.

    Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, medonet.pl, smaker.pl 

    Autor: Anna Hutek-Brzezinka

    Zobacz także:

    Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

    To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

    Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    15 min
    3
    Pieczywo Obwarzanki

    Obwarzanki to pyszne pieczywo które możemy przygotować w domowym zaciszu i ci...

    Odsłon: 218

    30 min
    3
    15 min
    3

    Polecane artykuły

    Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

    Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

    2
    Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

    Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

    0
    Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

    Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

    4
    Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

    W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

    1