Spis treści:
- Jakie właściwości ma siemię lniane?
- Kto powinien jeść siemię lniane?
- Do czego można dodać siemię lniane?
- Co można zrobić z siemienia lnianego - przepisy
Jakie właściwości ma siemię lniane?
Siemię lniane to płaskie nasiona lnu zwyczajnego o wielkości dwóch, trzech milimetrów, wykorzystywane jako zielarski środek leczniczy. Można wyróżnić dwa rodzaje siemienia lnianego, czyli brązowe i złote.
Siemię lniane nie posiada wyraźnego smaku, a po zalaniu wody pęcznieje i wytwarza śluz. Można je spożywać bezpośrednio albo w formie dodatku do potraw lub w postaci zmielonej. Często siemię pija się również w formie naparu.
Co więcej, jest ono nie tylko uniwersalne, ale i bardzo zdrowe dla naszego organizmu, ponieważ siemię lniane zawiera szereg substancji odżywczych, które dobrze wpływają na układ pokarmowy, oddechowy oraz sercowo-naczyniowy. Dodatkowo może prawidłowo oddziaływać na pracę mózgu, kondycję włosów, paznokci i skóry.
Siemię lniane ma następujące właściwości:
- wspiera zdrowie układu trawiennego,
- obniża cholesterol,
- obniża ciśnienie krwi,
- pomaga obniżyć poziom cukru we krwi,
- reguluje gospodarkę hormonalną,
- wspiera odchudzanie,
- wspomaga profilaktykę nowotworową.
Kto powinien jeść siemię lniane?
Stosowanie siemienia lnianego jest bardzo ważne w profilaktyce zdrowotnej. Zawartość błonnika, kwasów tłuszczowych i antyoksydantów sprawia, że sprzyja ono przywracaniu oraz utrzymaniu równowagi fizjologicznej organizmu.
Siemię lniane powinny jeść osoby, które cierpią na:
- refluks - działanie siemienia lnianego na układ pokarmowy obejmuje szczególnie problemy jelitowo-żołądkowe ze względu na zawartość substancji śluzowych. Przy refluksie chroni ona śluzówkę oraz łagodzi pieczenie w przełyku.
- problemy hormonalne - zawarte w nim lignany lniane ograniczają objawy towarzyszące zbyt wysokiemu lub za niskiemu stężeniu estrogenów w organizmie. Co więcej, siemię ogranicza ryzyko zmian nowotworowych w piersiach oraz jajnikach. Często jest to produkt zalecany do spożywania przez kobiety, który są okresie menopauzy.
- wrzody żołądka - siemię osłania błonę śluzową, zmniejsza dyskomfort i dolegliwości bólowe,
- zaparcia - dzięki zawartości błonnika siemię reguluje pracę układu pokarmowego i pomaga w przypadku problemów z wypróżnianiem,
- cukrzycę - lignany zmniejszają glikemię w cukrzycy typu 2. Dodatkowo siemię lniane zawiera błonnik, który ogranicza mocne wahania w stężeniu glukozy,
- nadciśnienie tętnicze - korzystne działanie wykazują tu kwasy alpha-linolenowe, które wpływają na zmniejszenie napięcia ścian naczyń krwionośnych,
- nadwagę - dieta wzbogacona o siemię lniane zalecana jest w profilaktyce nadwagi i otyłości, ponieważ siemię dodane do posiłku gwarantuje poczucie sytości i ogranicza apetyt.
Do czego można dodać siemię lniane?
Siemię lniane najczęściej jest spożywane po rozgnieceniu lub zmieleniu nasion. Mielone siemię lniane często zastępuje jajka w przypadku wypieku ciast lub innych słodkich wypieków. Oprócz tego siemię świetnie będzie nadawało się jako składnik domowego chleba. Dodatkowo dobrze komponuje się z sałatkami, koktajlami, owsiankami, jogurtami lub muesli.
Siemię lniane można także wypić w formie naparu. Często jest też dodawany do różnych potraw tłoczony na zimno olej lniany. Ma on posmak lekko orzechowy, co sprawia, że świetnie nadaje się na dressing do sałatek.
Co można zrobić z siemienia lnianego - przepisy
Jednak z siemienia lnianego można stworzyć również wiele innych smacznych i zdrowych potraw. Będą one nie tylko dobre dla naszego organizmu, ale też będą stanowiły ciekawą odmianę dla naszych kubków smakowych. Oto najlepsze przepisy, w których wykorzystywane jest siemię lniane:
- Kisiel - w celu przygotowania go, musimy dwie łyżki ziaren lnu zalać szklanką przegotowanej i ciepłej wody. Następnie odstawiamy mieszankę na godzinę, a kisiel odcedzamy. Możemy także dodać do niego odrobiny miodu, który nie tylko doda słodkiego posmaku, ale i wzmocni układ odpornościowy.
- Gofry - aby je przygotować, musimy zmiksować ziarna lnu i zmieszać je z wodą w proporcji 1:1. Mieszankę możemy doprawić odrobiną soli, cukru lub cynamonu. Następnie przygotowaną masę odstawiamy na około 15 minut, aby zgęstniała. W tym czasie możemy rozgrzać gofrownicę i posmarować jej płyty odrobiną tłuszczu. Na spód wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy je łyżką. Gofry z siemienia lnianego smażymy przez około 10 minut.
- Krakersy - potrzebujemy szklanki nasion siemienia lnianego, pół szklanki wody i szczyptę soli. Przygotowując krakersy, musimy zmielić siemię lniane i przy pomocy łyżki wymieszać je z wodą i solą. Wyrabiamy z masy ciasto i rozwałkowujemy je na cienki placek. Nożem tniemy ciasto na kawałki i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy je przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet do trzech tygodni.
- Owsianka - w celu jej przygotowania będziemy potrzebowali 1/4 kubka płatków owsianych, kubek mleka roślinnego, dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego, szczyptę imbiru, szczyptę kurkumy i ulubione owoce. Płatki zalewamy mlekiem roślinnym i dodajemy przyprawy. Owsiankę gotujemy na mocnym ogniu przez kilka minut, ciągle mieszając. Gdy płatki zaczną się kleić, odstawiamy masę i dodajemy siemię lniane. Dokładnie mieszamy i owsiankę podajemy z ulubionymi owocami.
- Batoniki - aby je przyrządzić, potrzebujemy szklanki siemienia lnianego, szklanki wody, dwóch łyżek nasion słonecznika, dwóch łyżek sezamu, garści żurawiny suszonej, dwóch łyżek miodu i łyżki maku. Następnie siemię lniane zalewamy szklanką wody i odstawiamy na pół godziny. Po upływie tego czasu dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i rozprowadzamy cienką warstwę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Batoniki pieczemy przez pół godziny w piekarniku ustawionym na 130 stopni. Po upieczeniu porcjujemy masę ostrym nożem.
- Muffinki - musimy przygotować szklankę mąki pszennej, pół szklanki mąki pełnoziarnistej, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę cukru waniliowego, dwie łyżki mielonego siemienia lnianego, jajko, szklankę jogurtu naturalnego i dwa banany. Do miski wbijamy jajko, wlewamy jogurt, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i rozgniecione banany. Całość blendujemy na gładką masę. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do masy. Następnie wypełniamy foremki na babeczki masą do ich 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Koktajl - dwie łyżki siemienia lnianego zalewamy wrzątkiem do połowy kubka. Przykrywamy i odstawiamy na około pół godziny. Po upływie tego czasu obieramy połowę banana i blendujemy z przygotowanymi wcześniej ziarnami siemienia i wodą.
Źródło: doz.pl, aptekarosa.pl, niebieskimigdal.pl
Zobacz także:
Ekspresowy pomysł na sycący obiad: Aromatyczne i chrupiące placki z cukinią i ziemniakami »
Jedz dla zdrowia serca, odporności i dobrego wzroku. Unikaj przy problemach z tarczycą »
Nigdy nie łącz tego z ziemniakami. Może dojść do fermentacji w żołądku »