Przez żołądek do serca. Miliony razy
Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła, drugi wyszedł niedopieczony. Brakowało jej wprawy.
Przez dwa lata pracowała w hutach szkła w Czechosłowacji. Pojawił się nawet kandydat na męża, ale wizja małżeństwa zupełnie jej nie pociągała. Wkrótce wstąpiła do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Na pytanie matki przełożonej o to, co chciałaby robić w zakonie, odparła: „Gotować". Z biegiem lat rozwinęła kulinarne skrzydła i kiedy w 1999 roku zaczęła pracę w kuchni jezuitów, ich życie zmieniło się nie do poznania. Życie wielu Polaków również.
Pierwsze wydanie 103 ciast siostry Anastazji ukazało się w nakładzie zaledwie 2 tys. sztuk. Dziś to białe kruki. Potem pojawiły się inne tytuły, w sumie ponad 4 mln egzemplarzy. Zagraniczna prasa porównywała Siostrę do Nigelli Lawson i do Jamiego Olivera. Ale my wiemy, że Siostry nie da się z nikim porównać. Jest wyjątkowa i nasza. Tak jak jej ciasta, sałatki, surówki, dania świąteczne i codzienne. Pora bliżej poznać samą siostrę Anastazję (i jeszcze trochę przepisów).
Rok pełen smaku. 2020
Kalendarz z przepisami Siostry Anastazji
Smaczny i pożywny posiłek jest podstawą udanego dnia. Człowiek najedzony to człowiek szczęśliwy i patrzący przyjaźniej na świat.
Siostra Anastazja wie, co zrobić, aby ten rok w Twojej kuchni był udany. Szukając inspiracji, wraca pamięcią również do lat swojego dzieciństwa. Proponuje smakowite zupy, sycące drugie dania i podpowiada, jakimi smakołykami uraczyć gości, aby wspólne ucztowanie było prawdziwą radością.
Wydawnictwo WAM
Książkę oraz kalendarz niebawem będziecie mogli wygrać w naszych konkursach.