Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Siostra Anastazja

Życie pełne smaku Historia przeplatana przepisami.

Przez żołądek do serca. Miliony razy

Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła, drugi wyszedł niedopieczony. Brakowało jej wprawy.

Przez dwa lata pracowała w hutach szkła w Czechosłowacji. Pojawił się nawet kandydat na męża, ale wizja małżeństwa zupełnie jej nie pociągała. Wkrótce wstąpiła do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Na pytanie matki przełożonej o to, co chciałaby robić w zakonie, odparła: „Gotować". Z biegiem lat rozwinęła kulinarne skrzydła i kiedy w 1999 roku zaczęła pracę w kuchni jezuitów, ich życie zmieniło się nie do poznania. Życie wielu Polaków również.

Pierwsze wydanie 103 ciast siostry Anastazji ukazało się w nakładzie zaledwie 2 tys. sztuk. Dziś to białe kruki. Potem pojawiły się inne tytuły, w sumie ponad 4 mln egzemplarzy. Zagraniczna prasa porównywała Siostrę do Nigelli Lawson i do Jamiego Olivera. Ale my wiemy, że Siostry nie da się z nikim porównać. Jest wyjątkowa i nasza. Tak jak jej ciasta, sałatki, surówki, dania świąteczne i codzienne. Pora bliżej poznać samą siostrę Anastazję (i jeszcze trochę przepisów).

Rok pełen smaku. 2020

Kalendarz z przepisami Siostry Anastazji

Smaczny i pożywny posiłek jest podstawą udanego dnia. Człowiek najedzony to człowiek szczęśliwy i patrzący przyjaźniej na świat.

Siostra Anastazja wie, co zrobić, aby ten rok w Twojej kuchni był udany. Szukając inspiracji, wraca pamięcią również do lat swojego dzieciństwa. Proponuje smakowite zupy, sycące drugie dania i podpowiada, jakimi smakołykami uraczyć gości, aby wspólne ucztowanie było prawdziwą radością.

 

 

 

Wydawnictwo WAM

Książkę oraz kalendarz niebawem będziecie mogli wygrać w naszych konkursach.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Frytki z cukinii

Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...

Odsłon: 30382

30 min
56
Dania główne Krążki cukiniowe

Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...

Odsłon: 77

>60 min
2
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jak długo można przechowywać przyprawy? Czy można ich używać, jeśli stracą termin ważności?

Trudno wyobrazić sobie dobre gotowanie bez różnych, wysokiej jakości przypraw. Często kupujemy ich bardzo dużo i potem zapominamy o terminie przyda...

0
Informacje Co można kisić? Drogocenne właściwości kiszonych warzyw sezonowych. I nie tylko!

Nie ulega wątpliwości, że kiszonki to jeden z najcenniejszych produktów w polskiej kuchni - nie dość, że doskonale smakują, to jeszcze stanowią pra...

0
Informacje Wieprzowina – części i rodzaje wieprzowiny, które warto kupować

Wieprzowina to jedno z najczęściej kupowanych mięs w Polsce, które doskonale sprawdza się w takich daniach jak gulasz, golonka, schabowe czy mielon...

0
Informacje Jak często wymieniać gąbki kuchenne, czyli wszystko o gąbkach do zmywania naczyń!

Gąbka kuchenna to przedmiot codziennego użytku, bez którego wiele osób nie potrafi się obejść. Czy może on stanowić zagrożenie dla zdrowia? Jak czę...

0