Nasiona i pestki są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Można je dodawać do potraw lub jeść jako przekąskę. Sprawdź, jakie nasiona i pestki warto dodawać do swoich posiłków.

Fot. 123RF/Picsel

Siemię lniane

Jest źródłem białka, błonnika, kwasu foliowego, witamin A, B, C, D, E i K oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, wapń, selen i cynk. Wpływa na uczucie sytości. Jest skutecznym środkiem na zaparcia. Wpływa na zmniejszenie wypadania włosów i zwiększenie twardości paznokci.
Siemię lniane najlepiej kupować w całości i mielić dopiero przed spożyciem. Wtedy zachowuje najwięcej właściwości. Możesz dodawać je do zagęszczania zup czy sosów. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do owsianki czy koktajlu.

Pestki dyni

Są źródłem witaminy A, C, E, B1, B2, B6, magnezu, cynku, miedzi, selenu i manganu. Pomagają obniżyć cholesterol. Są bogatym źródłem cynku, który wspomaga układ odpornościowy. Świeże nasiona pestek dyni skutecznie zwalczają pasożyty układu pokarmowego.
Pestki dyni najlepiej spożywać w stanie surowym, by zachować wszystkie właściwości zdrowotne. Są świetnym dodatkiem do sałatek, pieczywa czy zup. Możesz dodać je również do musli.

Nasiona chia

Zawierają dużo białka i błonnika. Są źródłem wapnia, żelaza, potasu, magnezu, cynku, witamin z grupy B, witaminy C, A, E, a przede wszystkim kwasów Omega 3 i Omega 6. Regulują poziom cholesterolu, obniżają ciśnienie, poprawiają perystaltykę jelit.
Nasiona chia możesz dodawać do zup, jogurtów, sałatek, musli, wypieków czy koktajli. Dzięki ich zdolności do wchłaniania wody możesz wykorzystywać je do zagęszczania sosów. Dodaj nasiona chia do jogurtu, zostaw na noc, rano dodaj owoce - drugie śniadanie gotowe.


Reklama

 

Ziarna sezamu

Są źródłem witamin A, B i E, lecytyny, manganu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sezam ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Wspomaga walkę z trądzikiem. Poprawia perystaltykę jelit, wzmacnia zęby i kości, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
Sezam najlepiej spożywać bez obróbki termicznej, by zachować wszystkie zawarte w nim witaminy. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do warzyw, ryb, ryżu czy sałatek. Możesz go dodawać do pieczywa, a także zup-kremów.

Ziarna słonecznika

Zawierają witaminy E, A, D i witamin z grupy B. Są źródłem ważnych dla zdrowia pierwiastków jak cynk, żelazo, potas i wapń. Wpływają na poprawę odporności i polepszenie koncentracji.
Ziarna słonecznika możesz jeść same jako przekąskę lub dodać je do sałatek czy zup warzywnych, szczególnie kremowych.

Szeroki wybór nasion i pestek w promocyjnych cenach znajdziesz w sklepie Coś dla zdrowia. Włącz nasiona do swojej diety, by przygotowywać pełnowartościowe posiłki i urozmaicić swoje potrawy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kieszonki naleśnikowe

Aromatyczne warzywa, połączone z mięsem , otulone ciastem naleśnikowym , to d...

Odsłon: 581

30 min
2
Ciasta Sernik z ciastkami OREO

Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...

Odsłon: 133

30 min
5
Sałatki Sałatka ziemniaczana na grilla

Bardzo smaczna i prosta sałatka, doskonała do grillowanych mięs. Przygotowani...

Odsłon: 440

15 min
4
Desery Deser a'la tiramisu

Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...

Odsłon: 660

15 min
10
>60 min
18