Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Nasiona i pestki są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Można je dodawać do potraw lub jeść jako przekąskę. Sprawdź, jakie nasiona i pestki warto dodawać do swoich posiłków.

Fot. 123RF/Picsel

Siemię lniane

Jest źródłem białka, błonnika, kwasu foliowego, witamin A, B, C, D, E i K oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, wapń, selen i cynk. Wpływa na uczucie sytości. Jest skutecznym środkiem na zaparcia. Wpływa na zmniejszenie wypadania włosów i zwiększenie twardości paznokci.
Siemię lniane najlepiej kupować w całości i mielić dopiero przed spożyciem. Wtedy zachowuje najwięcej właściwości. Możesz dodawać je do zagęszczania zup czy sosów. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do owsianki czy koktajlu.

Pestki dyni

Są źródłem witaminy A, C, E, B1, B2, B6, magnezu, cynku, miedzi, selenu i manganu. Pomagają obniżyć cholesterol. Są bogatym źródłem cynku, który wspomaga układ odpornościowy. Świeże nasiona pestek dyni skutecznie zwalczają pasożyty układu pokarmowego.
Pestki dyni najlepiej spożywać w stanie surowym, by zachować wszystkie właściwości zdrowotne. Są świetnym dodatkiem do sałatek, pieczywa czy zup. Możesz dodać je również do musli.

Nasiona chia

Zawierają dużo białka i błonnika. Są źródłem wapnia, żelaza, potasu, magnezu, cynku, witamin z grupy B, witaminy C, A, E, a przede wszystkim kwasów Omega 3 i Omega 6. Regulują poziom cholesterolu, obniżają ciśnienie, poprawiają perystaltykę jelit.
Nasiona chia możesz dodawać do zup, jogurtów, sałatek, musli, wypieków czy koktajli. Dzięki ich zdolności do wchłaniania wody możesz wykorzystywać je do zagęszczania sosów. Dodaj nasiona chia do jogurtu, zostaw na noc, rano dodaj owoce - drugie śniadanie gotowe.


Reklama

 

Ziarna sezamu

Są źródłem witamin A, B i E, lecytyny, manganu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sezam ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Wspomaga walkę z trądzikiem. Poprawia perystaltykę jelit, wzmacnia zęby i kości, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
Sezam najlepiej spożywać bez obróbki termicznej, by zachować wszystkie zawarte w nim witaminy. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do warzyw, ryb, ryżu czy sałatek. Możesz go dodawać do pieczywa, a także zup-kremów.

Ziarna słonecznika

Zawierają witaminy E, A, D i witamin z grupy B. Są źródłem ważnych dla zdrowia pierwiastków jak cynk, żelazo, potas i wapń. Wpływają na poprawę odporności i polepszenie koncentracji.
Ziarna słonecznika możesz jeść same jako przekąskę lub dodać je do sałatek czy zup warzywnych, szczególnie kremowych.

Szeroki wybór nasion i pestek w promocyjnych cenach znajdziesz w sklepie Coś dla zdrowia. Włącz nasiona do swojej diety, by przygotowywać pełnowartościowe posiłki i urozmaicić swoje potrawy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Marchew marynowana w zalewie z curry

Jeśli ktoś lubi charakterystyczny smak curry polecam marchew marynowaną w zal...

Odsłon: 165

15 min
5
Ciasta Ciasto Smakosz

Kruche ciasto, aksamitna, lekka, rozpływająca się w ustach masa jak serowa, b...

Odsłon: 519

30 min
5
Desery Deser Rafaello

Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...

Odsłon: 8666

15 min
10
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...

Odsłon: 74

15 min
2
Śniadania Placuszki serowe z syropem

Dzisiejsze moje placuszki serowe przygotowałam na pożywne śniadanko. Podałam...

Odsłon: 1115

15 min
11