Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Nasiona i pestki są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Można je dodawać do potraw lub jeść jako przekąskę. Sprawdź, jakie nasiona i pestki warto dodawać do swoich posiłków.

Fot. 123RF/Picsel

Siemię lniane

Jest źródłem białka, błonnika, kwasu foliowego, witamin A, B, C, D, E i K oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, wapń, selen i cynk. Wpływa na uczucie sytości. Jest skutecznym środkiem na zaparcia. Wpływa na zmniejszenie wypadania włosów i zwiększenie twardości paznokci.
Siemię lniane najlepiej kupować w całości i mielić dopiero przed spożyciem. Wtedy zachowuje najwięcej właściwości. Możesz dodawać je do zagęszczania zup czy sosów. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do owsianki czy koktajlu.

Pestki dyni

Są źródłem witaminy A, C, E, B1, B2, B6, magnezu, cynku, miedzi, selenu i manganu. Pomagają obniżyć cholesterol. Są bogatym źródłem cynku, który wspomaga układ odpornościowy. Świeże nasiona pestek dyni skutecznie zwalczają pasożyty układu pokarmowego.
Pestki dyni najlepiej spożywać w stanie surowym, by zachować wszystkie właściwości zdrowotne. Są świetnym dodatkiem do sałatek, pieczywa czy zup. Możesz dodać je również do musli.

Nasiona chia

Zawierają dużo białka i błonnika. Są źródłem wapnia, żelaza, potasu, magnezu, cynku, witamin z grupy B, witaminy C, A, E, a przede wszystkim kwasów Omega 3 i Omega 6. Regulują poziom cholesterolu, obniżają ciśnienie, poprawiają perystaltykę jelit.
Nasiona chia możesz dodawać do zup, jogurtów, sałatek, musli, wypieków czy koktajli. Dzięki ich zdolności do wchłaniania wody możesz wykorzystywać je do zagęszczania sosów. Dodaj nasiona chia do jogurtu, zostaw na noc, rano dodaj owoce - drugie śniadanie gotowe.


Reklama

 

Ziarna sezamu

Są źródłem witamin A, B i E, lecytyny, manganu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sezam ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Wspomaga walkę z trądzikiem. Poprawia perystaltykę jelit, wzmacnia zęby i kości, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
Sezam najlepiej spożywać bez obróbki termicznej, by zachować wszystkie zawarte w nim witaminy. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do warzyw, ryb, ryżu czy sałatek. Możesz go dodawać do pieczywa, a także zup-kremów.

Ziarna słonecznika

Zawierają witaminy E, A, D i witamin z grupy B. Są źródłem ważnych dla zdrowia pierwiastków jak cynk, żelazo, potas i wapń. Wpływają na poprawę odporności i polepszenie koncentracji.
Ziarna słonecznika możesz jeść same jako przekąskę lub dodać je do sałatek czy zup warzywnych, szczególnie kremowych.

Szeroki wybór nasion i pestek w promocyjnych cenach znajdziesz w sklepie Coś dla zdrowia. Włącz nasiona do swojej diety, by przygotowywać pełnowartościowe posiłki i urozmaicić swoje potrawy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Smażony dorsz do obiadu

Prosty przepis na smażonego dorsza. Jest to sposób na pyszne danie obiadowe,...

Odsłon: 70

15 min
2

Przepis dnia

Dania główne Kalafiorowe steki

Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...

Odsłon: 346

30 min
12
15 min
4
Dodatki Kapusta z grochem i grzybami

Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...

Odsłon: 707

60 min
9
Desery Murzynek

To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...

Odsłon: 5066

60 min
17
Desery Sernik z murzynkiem

Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...

Odsłon: 3963

60 min
10

Polecane artykuły

Informacje Imbir czy ocet jabłkowy? Najlepsze domowe sposoby na kaca

Zarówno święta, jak i okres sylwestrowy obfitują w okazje do celebracji przy domowej nalewce, lampce wina czy kolorowym drinku. Niestety zakrapiana...

3
Informacje Z mąką za pan brat

Mąka jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych produktów spożywczych. Wykorzystujemy ją nie tylko do pieczenia chleba czy ci...

0
Informacje Co jeść podczas spożywania alkoholu? Tego częstego błędu wątroba nie wybacza

Wiele osób nie wyobraża sobie picia napojów wyskokowych bez solidnej zakąski. Najczęściej są to tłuste mięsa lub słone przekąski, które mają na cel...

45
Ewa gotuje Sylwestrowe i karnawałowe przekąski Ewy Wachowicz

To już ostatni odcinek programu Ewa Gotuje w tym sezonie. Ewa Wachowicz zaprosiła w nim widzów do wspólnego przygotowania czterech przekąsek sylwes...

13