Boże Narodzenie na słono

Święta to dla nas czas celebracji – nic dziwnego, że chcemy, by stół wypełniony był pysznymi daniami, ciastami i przekąskami. Z drugiej strony coraz więcej osób przyznaje otwarcie: „Święta to czas nadmiernego konsumpcjonizmu”. Czy da się połączyć te dwie postawy? Oczywiście! Pod warunkiem, że do planowania zakupów podejdziemy z głową. Przedstawiamy świąteczną listę zakupów spożywczych.

Zróbmy listę potraw i zastanówmy się, dla ilu osób gotujemy /Adobe Stock

Dwóch na trzech Polaków wyrzuca żywność

Fakty są następujące: 63 proc. Polaków przyznaje, że czasem zdarza im się wyrzucać jedzenie. Najczęściej marnuje się pieczywo (55 proc.), owoce (46 proc.) i warzywa (44 proc.). Jedzenie, które każdego roku marnuje się w Polsce, mogłoby wyżywić średniej wielkości miasto przez cały rok – wynika z raportu Banków Żywności „Nie Marnuj Jedzenia” przeprowadzonego w 2025 r. W okresie świątecznym, gdy planujemy więcej dań, kupujemy więcej składników i przygotowujemy potrawy „na zapas”, ryzyko marnotrawstwa rośnie.

Jednym ze sposobów na ograniczenie strat jest robienie zakupów w miejscach, które pozwalają kupić dokładnie tyle, ile potrzebujemy – zarówno pod względem gramatury, jak i formy produktu. Dobrym rozwiązaniem w tym wyjątkowym czasie są wizyty w sklepach specjalistycznych, w których znajdziemy dokładnie to, co potrzebujemy w odpowiedniej formie. Wybierając się po mięso czy wędliny warto odwiedzić specjalistyczne sklepy mięsne. Punkty Sokołów oraz Wędliny z Borów oferują świeże mięso, które można na miejscu zapakować próżniowo, zmielić, pokroić w plastry lub rozbić na kotlety. Wszystko zgodnie z życzeniem klienta, co pomaga ograniczyć nadmiar zakupów. Dostępne są również przeróżne wędliny, które trafią w gusta najbardziej wymagających smakoszy, a możliwość pokrojenia i zapakowania ich na miejscu pozwala kupić dokładnie tyle, ile potrzebujemy. Sieć sklepów Sokołów i Wędliny z Borów to aż 270 wyspecjalizowanych punktów w całej Polsce. Właśnie w takich miejscach można zrobić zakupy z fachowym doradztwem, szeroką ofertą i usługami dopasowanymi do realnych potrzeb klientów przed świętami.

Dla osób ceniących nie tylko wygodę, ale i odpowiedzialność, sklepy firmowe Sokołów dołączyły do programu wspólnej walki z marnowaniem żywności. W ramach działań Too Good To Go w wybranych punktach możliwe jest uratowanie paczek z produktami.

Kilkanaście dni przed Wigilią

To najlepszy moment, żeby podejść do tematu z głową, zanim wciągnie nas zakupowy wir. Zacznijmy od najprostszej rzeczy: sprawdzenia, co już mamy. Zamrażarka często kryje zapomniane skarby, które mogą idealnie wpasować się w świąteczne menu. Zróbmy listę potraw i zastanówmy się, dla ilu osób gotujemy.

W pierwszej kolejności dobrze jest zatroszczyć się o tzw. suchą spiżarnię, czyli o produkty, które mają długi termin ważności i przydadzą się do przygotowania pierników, ciast, świątecznych deserów:

  • mąka, cukier, sól,
  • ryż, kasze, makaron,
  • masa makowa, bakalie i orzechy, miód, suszone owoce,
  • suszone grzyby,
  • oliwa,
  • przyprawy świąteczne: cynamon, goździki, anyż, skórka pomarańczowa itp.,
  • warzywa w puszkach: groszek, kukurydza, fasola itp.,
  • kawa, herbata.

Już na tym etapie warto zaplanować także zakupy mięs o długim terminie ważności. W sklepach Sokołów dostępne są produkty pakowane próżniowo, co pozwala kupić je z wyprzedzeniem – bez obaw o świeżość i jakość. To szczególnie ważne przed świętami, gdy chcemy uniknąć kolejek i nerwowych decyzji zakupowych.

Jakie konkretnie produkty możemy przynieść do naszych spiżarni wcześniej?

  • Mleko UHT, śmietana UHT,
  • masło i pakowane sery,
  • wędliny pakowane próżniowo, szynka świąteczna Sokołów,
  • śledzie pakowane,
  • warzywa korzeniowe (cebula, czosnek, buraki),
  • zakwas z buraków, kiszona kapusta,
  • marynaty, pikle, ćwikła, chrzan, majonez.

Pięć dni do Wigilii

Nie dajmy się ponieść emocjom, na pewno jedzenia nie zabraknie /materiały promocyjne

To czas, by uzupełnić zapasy – dokupić to, o czym zapomnieliśmy podczas poprzednich zakupów. W tym tygodniu czeka nas wielkie gotowanie i pieczenie, nie może nam zabraknąć niezbędnych składników. W sklepach Sokołów znajdziemy wiele produktów pakowanych w różnych gramaturach, co ułatwia kupowanie dokładnie tyle, ile potrzebujemy.

Co należy dokupić?

  • Jajka,
  • warzywa,
  • świeże ryby: karp, dorsz, śledzie, łosoś,
  • mięso na pasztet,

świeże mięso na pieczeń. W razie wątpliwości przy wyborze odpowiedniego kawałka mięsa, sposobu przygotowania czy ilości produktu na określoną liczbę osób możemy liczyć na fachowe doradztwo personelu sklepów Sokołów. Znajdziemy tam bogatą ofertę mięs i wędlin – od wieprzowiny, wołowiny i drobiu po mięso z tuczu bez antybiotyków (od wagi 30 kg). Dzięki różnym gramaturom oraz możliwościom porcjowania łatwiej kupić dokładnie tyle, ile potrzebujemy na konkretne potrawy.

Ostatni dzień do Wigilii

Jesteśmy na ostatniej prostej, większość potraw i ciast już gotowa. Teraz pora nabyć ostatnie produkty:

  • świeże wędliny,
  • pieczywo,
  • owoce: mandarynki, pomarańcze.

Tego dnia najłatwiej przesadzić – w końcu obawiamy się, czy na pewno dla wszystkich wystarczy. Nie dajmy się ponieść emocjom, na pewno jedzenia nie zabraknie. Nie musimy już jechać do marketu, gdzie z pewnością są tłumy, wystarczy, że zajrzymy do piekarni, warzywniaka i do pobliskiego sklepu Sokołów. W tym miejscu dokupimy brakujące świeże mięso, a także skorzystamy z wędzarni czy z bogatej oferty gotowych dań z pieca, które mogą uratować świąteczne menu w ostatniej chwili. A dla osób, którym brakuje czasu dostępna jest opcja „call & collect” – zamówienie składamy telefonicznie, a gotowe produkty odbieramy w wybranym sklepie. To rozwiązanie szczególnie doceniane w gorącym, przedświątecznym okresie.

Święta nie muszą oznaczać marnotrawienia żywności, wystarczy, że odpowiednio zaplanujemy zakupy i… pozwolimy sobie w tym roku przygotować mniej! Przecież to nie wyścig, który stół będzie syciej zastawiony. Nie ma sensu się objadać tylko po to, żeby się nie zmarnowało. Lepiej pomyśleć o tym wcześniej i zaplanować skromniejsze menu. Zadbajmy o swoje zdrowie, pieniądze i planetę.

Materiał promocyjny

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Desery Pierniczki na miodzie gryczanym

Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...

Odsłon: 1675

30 min
10
>60 min
14
Dania główne Naleśniki ruskie

Pyszne naleśniki z farszem jak na pierogi ruskie. Jeśli nie chce Wam się lepi...

Odsłon: 245

>60 min
2
Sałatki Akordy smaku

Delikatne tortellini, aromatyczny boczek, pyszne warzywa, tworzą symfonię smaku.

Odsłon: 564

30 min
2