- 300 g czekolady gorzkiej
- 300 g czekolady deserowej
- 200 ml śmietanki 18%
- 100 g kakao
- 4 jaja
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- szczypta soli himalajskiej
- masło do wysmarowania papieru do pieczenia
- 250 g lukru plastycznego różowego
- 250 g lukru plastycznego czarnego
- 1 opakowanie kakaowych kruchych ciastek
Ciasto
Tabliczkę czekolady gorzkiej i deserowej rozpuścić ze śmietaną w garnku w kąpieli wodnej, a następnie dodać dwie łyżki kakao. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę oraz przesianą mąkę, nie przestając mieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać po łyżce do masy i delikatnie mieszać. Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia wysmarowanym masłem. Przelać ciasto do foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika na termoobieg 180°C i piec 35 minut. Po około 25 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie wypiekło się szybciej.

Masa błotna SPA dla prosiaczków
Roztopić dwie tabliczki czekolady deserowej i dwie czekolady gorzkiej w kąpieli wodnej. Wylać na upieczone ciasto.
Prosiaczki
Z masy lukrowej uformować części prosiaczków. Gotowe prosiaczki wyłożyć na górę ciasta. Kruche ciastka kakaowe zblendować, pokruszyć i posypać nimi całość.