Jakie dania zagoszczą na stołach podczas sylwestrowej kolacji u Magdy Gessler w kultowej restauracji „U Fukiera”? Gospodyni programu „Kuchenne rewolucje”, jak zwykle zadbała o to, aby było pysznie i wykwintnie. Wyborne specjały będą jednak słono kosztować, cena za parę niektórych może przyprawić o zawrót głowy. Ile będzie trzeba zapłacić za tę przyjemność?
Sprawdź także: Sylwestrowe przekąski z 5 produktów. Zobacz, jak zaoszczędzić czas przed imprezą
Restauracja „U Fukiera” to kultowe miejsce na restauracyjnej mapie Warszawy, stworzone przez Magdę Gessler. W restauracji znajdziemy szeroki wybór doskonałych dań będących kwintesencją tradycyjnej kuchni polskiej, podkręconej odrobiną nowoczesnych smaków. Miejsce to odwiedziło wiele wybitnych osobowości, ze świata polityki, sztuki i kultury, gościły tu między innymi aktorka, Catherine Deneuve czy modelka, Naomi Campbell. Wybitnej kuchni miały okazje spróbować również przedstawicielki arystokracji, m.in. angielska księżna Anna Mountbatten-Windsor czy królowa Danii z dynastii Glücksburgów, Małgorzata II. Restauracja „U Fukiera” wielokrotnie została nagrodzona prestiżowym wyróżnieniem Michelin.
Sylwester 2023 – te dania można zjeść „U Fukiera”
Jakich dań będzie można spróbować podczas sylwestrowej kolacji przygotowanej pod okiem Magdy Gessler oraz szefa kuchni Szymona Gołofita? Menu sporządzone zostało w dwóch wersjach. Wielbiciele mięs będą mogli cieszyć się takimi daniami jak: pate z foie gras (pasztet z wątróbek kaczych lub gęsich) z dodatkiem koniaku, gruszki i chili, carpaccio z jelenia i buraka, grasica cielęca z cytrynową nutą czy przepiórka nadziewana gęsią wątróbką. Nie zabraknie również deseru, na który zostanie podane parfait makowe z cynamonem oraz danie o tajemniczo brzmiącej nazwie, czyli czekoladowe trio.
Magda Gessler nie zapomniała również o wegetarianach i weganach. W bezmięsnym menu znalazły się między innymi: pasta z cieciorki z marakują, carpaccio z pieczonego buraka i papryki, pieczony bakłażan z truflową nutą oraz pieczona papryka nadziewana ratatouille. Słodkim akcentem zwieńczającym ucztę, będzie jaglany budyń oraz lody orzechowe na mleku kokosowym.
Ile zapłacimy za kolację sylwestrową w restauracji Magdy Gessler?
Galopujący wzrost cen dotknął także biznes restauracyjny. Widać to na pierwszy rzut oka w przypadku większości restauracji, koszt dań i napojów w ciągu ostatnich miesięcy wzrósł co najmniej o kilka złotych. Nic więc dziwnego, że ceny tegorocznych zabaw i kolacji sylwestrowych również będą większa w porównaniu do ubiegłych lat.
Jak wyglądają ceny sylwestrowej kolacji „U Fukiera”? Wykwintna uczta w restauracji Magdy Gessler obejmować będzie, aż osiem dań, nie zabraknie również wybornego wina dobranego do serwowanych potraw – wine pairing. To nie koniec niespodzianek, jakich mogą spodziewać się goście. Jak przeczytać możemy na stronie internetowej restauracji, kolację uświetnić ma wyjątkowa i uroczysta oprawa. Ile będzie trzeba zapłacić za tę przyjemność? Cena za osobę za wersję mięsną wyniesie 475 zł, w przypadku menu wegańskiego będzie to bagatela 325 zł. Warto dodać, że w koszt kolacji nie są wliczone ceny napojów i alkoholi.
Zobacz także:
Zamocz śledzie w tym napoju z bąbelkami. Jeszcze nigdy nie były tak delikatne »
Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »
Woda po ziemniakach i drożdże. Domowe odsiwianie last minute »