Sylwestrowa kolacja u Magdy Gessler. Wykwintnie, ale para słono zapłaci

Sylwester to wyjątkowa noc, która nie może obyć się bez świetnej zabawy. Jedni na sylwestra wybierają domowe zacisze, inni już nie mogą doczekać się balu z tańcami i muzyką na żywo. Świetnym pomysłem będzie również uroczysta kolacja, np. u najsłynniejszej restauratorki w Polsce. Ile będzie trzeba zapłacić za sylwestrową ucztę u Magdy Gessler?

Fot.Marcin Morawski/East News/Pawel Wodzynski/East News

Jakie dania zagoszczą na stołach podczas sylwestrowej kolacji u Magdy Gessler w kultowej restauracji „U Fukiera”? Gospodyni programu „Kuchenne rewolucje”, jak zwykle zadbała o to, aby było pysznie i wykwintnie. Wyborne specjały będą jednak słono kosztować, cena za parę niektórych może przyprawić o zawrót głowy. Ile będzie trzeba zapłacić za tę przyjemność?

Sprawdź także: Sylwestrowe przekąski z 5 produktów. Zobacz, jak zaoszczędzić czas przed imprezą

Restauracja „U Fukiera” to kultowe miejsce na restauracyjnej mapie Warszawy, stworzone przez Magdę Gessler. W restauracji znajdziemy szeroki wybór doskonałych dań będących kwintesencją tradycyjnej kuchni polskiej, podkręconej odrobiną nowoczesnych smaków. Miejsce to odwiedziło wiele wybitnych osobowości, ze świata polityki, sztuki i kultury, gościły tu między innymi aktorka, Catherine Deneuve czy modelka, Naomi Campbell. Wybitnej kuchni miały okazje spróbować również przedstawicielki arystokracji, m.in. angielska księżna Anna Mountbatten-Windsor czy królowa Danii z dynastii Glücksburgów, Małgorzata II. Restauracja „U Fukiera” wielokrotnie została nagrodzona prestiżowym wyróżnieniem Michelin.

Sylwester 2023 – te dania można zjeść „U Fukiera”

Jakich dań będzie można spróbować podczas sylwestrowej kolacji przygotowanej pod okiem Magdy Gessler oraz szefa kuchni Szymona Gołofita? Menu sporządzone zostało w dwóch wersjach. Wielbiciele mięs będą mogli cieszyć się takimi daniami jak: pate z foie gras (pasztet z wątróbek kaczych lub gęsich) z dodatkiem koniaku, gruszki i chili, carpaccio z jelenia i buraka, grasica cielęca z cytrynową nutą czy przepiórka nadziewana gęsią wątróbką. Nie zabraknie również deseru, na który zostanie podane parfait makowe z cynamonem oraz danie o tajemniczo brzmiącej nazwie, czyli czekoladowe trio.

Magda Gessler nie zapomniała również o wegetarianach i weganach. W bezmięsnym menu znalazły się między innymi: pasta z cieciorki z marakują, carpaccio z pieczonego buraka i papryki, pieczony bakłażan z truflową nutą oraz pieczona papryka nadziewana ratatouille. Słodkim akcentem zwieńczającym ucztę, będzie jaglany budyń oraz lody orzechowe na mleku kokosowym.

Ile zapłacimy za kolację sylwestrową w restauracji Magdy Gessler?

Galopujący wzrost cen dotknął także biznes restauracyjny. Widać to na pierwszy rzut oka w przypadku większości restauracji, koszt dań i napojów w ciągu ostatnich miesięcy wzrósł co najmniej o kilka złotych. Nic więc dziwnego, że ceny tegorocznych zabaw i kolacji sylwestrowych również będą większa w porównaniu do ubiegłych lat.

Jak wyglądają ceny sylwestrowej kolacji „U Fukiera”? Wykwintna uczta w restauracji Magdy Gessler obejmować będzie, aż osiem dań, nie zabraknie również wybornego wina dobranego do serwowanych potraw – wine pairing. To nie koniec niespodzianek, jakich mogą spodziewać się goście. Jak przeczytać możemy na stronie internetowej restauracji, kolację uświetnić ma wyjątkowa i uroczysta oprawa. Ile będzie trzeba zapłacić za tę przyjemność? Cena za osobę za wersję mięsną wyniesie 475 zł, w przypadku menu wegańskiego będzie to bagatela 325 zł. Warto dodać, że w koszt kolacji nie są wliczone ceny napojów i alkoholi.

 

Zobacz także:

Zamocz śledzie w tym napoju z bąbelkami. Jeszcze nigdy nie były tak delikatne »

Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »

Woda po ziemniakach i drożdże. Domowe odsiwianie last minute »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Zupy Żurek w chlebku

Żur w chlebie to jedna z najsmaczniejszych zup goszczących na świątecznych st...

Odsłon: 385

30 min
10
15 min
6
30 min
18

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4