W piątym odcinku, zawodnicy musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. W pierwszej konkurencji Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie legendarnych Jaffa Cakes - oblanych czekoladą biszkoptów z galaretką pomarańczową. Chociaż ich smak świetnie zna każdy Polak, zrobienie tego smakołyku od podstaw stanowi nie małe wyzwanie, z którym poradzili sobie tylko nieliczni.
W drugiej konkurencji zawodnicy będą mieli za zadanie przygotować wiosenne kosze piknikowe, pełne słonych i słodkich przekąsek, które bez trudu można zjeść w plenerze. Niestety, ciemne chmury zebrały się nad faworytem naszych użytkowników - Marcinem Frankowskim. Wypieki charyzmatycznego brodacza zostały uznane za najsłabsze, dlatego musiał pożegnać się z programem
Co wydarzy się w szóstym odcinku „Bake Off..."?
W szóstym odcinku w kuchni na dobre zagości wiosna. Tematem odcinka będę lekkie jak piórko bezy - idealne na wiosenne przyjęcie w ogrodzie. Ich przygotowanie tylko pozornie wydaje się łatwe. Zamienienie białek w delikatny i kruchy deser to zadanie, które często przerasta nawet bardzo doświadczonych cukierników. Jak z tym zadaniem poradzą sobie uczestnicy konkursu?
W pierwszej konkurencji juror Krzysztof Ilnicki poprosi zawodników o przygotowanie słynnej Pawlowej w wersji bufetowej. Te niewielkie desery, fantastycznie sprawdzą się na różnego rodzaju przyjęciach, jako szybka i smaczne przekąska. Jeśli zawodnikom przygotowanie bezy nie powiedzie się za pierwszym razem, druga konkurencja stanie się doskonałą szansą na rehabilitację. Tym razem uczestnicy będą mieli za zadanie przygotować eleganckie bezowe desery, a jedynym ograniczeniem będzie ich wyobraźnia. Kto wyjdzie obronną ręką z tego starcia, a kto będzie musiał pożegnać się z programem? O tym przekonacie się już dzisiaj o 21:50 na antenie TVP2!
O czym należy pamiętać, robiąc bezę?
Jeśli chciałbyś przygotować olśniewającą bezę w zaciszu własnej kuchni, pamiętaj o kilku, niezwykle istotnych szczegółach.
- Po pierwsze, zwróć uwagę, aby szklana misa bądź inne naczynie, w którym będziesz ubijać białka było perfekcyjnie czyste oraz suche.
- Po drugie, żółtka od białek oddzielaj bardzo uważnie. Nie możesz dopuścić, by choć odrobina żółtka znalazła się w białkach, gdyż zepsuje to cały efekt.
- Po trzecie, jajka, których będziesz używać do wykonania deseru powinny być jak najlepiej schłodzone.
Pamiętaj również, że przepisy z programu „Bake Off - Ale Ciacho" znajdziesz w naszym serwisie, tuż po emisji odcinka.