Spis treści:
- Letnie sałatki – jakich owoców i warzyw użyć?
- Przepisy na letnie sałatki na grilla
- Sałatka z suszonymi pomidorami
- Sałatka z pestkami granatu
- Sałatka z truskawkami i szparagami
Kiełbasa, łosoś, camembert, cukinia, karkówka – to tylko kilka z wielu przysmaków, które zwykle lądują na grillowym ruszcie. Jeśli planujesz spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi i chcesz wyprawić prawdziwą ucztę, pomyśl o odpowiednich dodatkach do swoich potraw – idealnie sprawdzą się tutaj zarówno owoce, jak i warzywa, które możesz łączyć sobą na wiele różnych sposobów. Jeśli brakuje ci pomysłów, wykorzystaj poniższe przepisy na letnie sałatki na grilla – twoi goście z pewnością będą zachwyceni.
Letnie sałatki – jakich owoców i warzyw użyć?
W jaki sposób komponować letnie sałatki? Jakich owoców i warzyw użyć, żeby zachwycały swoim smakiem i idealnie komponowały się z grillowanymi przysmakami? Najlepszym wyborem będą produkty sezonowe, np. szparagi, rzodkiewkę, ogórki oraz pomidory. Ponadto możesz sięgnąć po paprykę, cukinię, bakłażana oraz zielone warzywa liściaste, np. jarmuż, rukolę czy roszponkę. Jeśli chodzi o owocowy akcent, świetnie sprawdzą się tutaj truskawki, borówki, maliny, granat oraz winogrona. Wybierz takie składniki, jakie najbardziej lubisz – i nie zapominaj również o dodatkach w postaci serów czy bakalii.
Przepisy na letnie sałatki na grilla
Skoro już wiesz, jakie składniki wykorzystać w swoich kompozycjach, poznaj sprawdzone przepisy na letnie sałatki na grilla, które bez problemu zrealizujesz zarówno w domowej, jak i działkowej kuchni.
Sałatka z pomidorkami koktajlowymi
Jeśli jesteś fanem klasyki i planujesz przygotować coś uniwersalnego, koniecznie postaw na sałatkę z pomidorkami koktajlowymi. Pozostałe niezbędne składniki do jej przyrządzenia to rukola, zielony ogórek, natka pietruszki, rzodkiewka, papryka oraz ser feta. Sos z kolei wyczarujesz z takich komponentów jak oliwa z oliwek, suszony tymianek oraz pieprz i sól. Realizację przepisu rozpocznij od umycia i pokrojenia warzyw – paprykę pokrój w paski, ogórka i rzodkiewkę w plastry, a pomidorki podziel na pół. Wymieszaj w misce wszystkie elementy sałatki, na wierzchu ułóż ser feta i zwieńcz całość oliwnym dressingiem.
Sałatka z suszonymi pomidorami
Jesteś fanem pomidorów, ale te świeże już ci się przejadły? Zatem sięgnij po te w wersji suszonej. W swojej recepturze uwzględnij także sałatę rzymską, ser feta, czerwoną cebulę, czarne oliwki, pestki słonecznika, sok z cytryny, oliwę z oliwek, suszoną bazylię i oregano, sos balsamiczny oraz sól i pieprz.
Jeśli masz dostęp do piekarnika, możesz dorzucić również pieczonego batata. Obierz i pokrój batata w paski, po czym skrop go oliwą i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – piecz go przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. Upraż pestki słonecznika na suchej patelni. Wrzuć do miski sałatę oraz pokrojone oliwki, cebulę i suszone pomidory. W oddzielnym naczyniu przygotuj sos na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny, bazylii, oregano oraz soli i pieprzu. Na wierzchu sałatki wyłóż kawałki pieczonego batata, polej ją dressingiem, a następnie posyp pokruszoną fetą i pestkami słonecznika. Na koniec polej całość sosem balsamicznym.
Sałatka z pestkami granatu
Twoje przepisy na letnie sałatki na grilla byłyby niekompletne bez opcji z owocami. Jeśli zależy ci tylko na delikatnym słodkim akcencie, idealnym wyborem dla ciebie będzie sałatka z pestkami granatu. Pozostałe produkty, których potrzebujesz do jej zrobienia, to ser feta, rukola, pomarańcza, orzechy włoskie, miód, musztarda, oliwa z oliwek oraz sok z cytryny. Ułóż na półmisku rukolę i dołóż kolejne elementy, tj. kostki sera feta, kawałki pomarańczy, prażone orzechy oraz pestki granatu. Całość polej dressingiem na bazie oliwy z oliwek, miodu, musztardy oraz soku z cytryny.
Sałatka z truskawkami i szparagami
Jeśli planujesz swoją grillową ucztę w czerwcu, w swoich recepturach wykorzystaj dwa produkty, które królują właśnie w tym miesiącu – mowa o truskawkach i szparagach. Aby skomponować prostą, ale smaczną i pożywną sałatkę, dorzuć do nich miks sałat oraz dressing z octu balsamicznego, miodu oraz musztardy. Opłucz szparagi pod wodą, po czym odłam z nich zdrewniałe końce, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju. Umyj truskawki i przekrój je na pół. Ułóż wszystkie składniki na półmisku i polej je dressingiem.
Sałatka z arbuzem i mozzarellą
W swoich przepisach na letnie sałatki z grilla nie musisz ograniczać się jedynie do sera feta, truskawek, pestek granatu czy szparagów. Jeśli chcesz wyczarować coś niebanalnego, postaw na przekąskę z dodatkiem arbuza. Pozostałe komponenty, które warto w niej uwzględnić, to mozzarella – najlepiej taka w wersji mini – pestki słonecznika oraz rukola. Dressing natomiast przygotuj z oliwy z oliwek, miodu, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Wrzuć rukolę do salaterki, a następnie ułóż na niej pokrojonego w kostkę arbuza, kulki mozzarelli oraz uprażone pestki słonecznika. Po wymieszaniu składników polej je dressingiem.
Sałatka z mango i awokado
Kolejną ciekawą pozycją wśród przepisów na letnie sałatki na grilla jest ta z mango i awokado. Innymi składnikami, które idealnie do niej pasują, są orzechy włoskie, pestki granatu, ser camembert oraz rukola. Sos najlepiej przyrządzić z oliwy z oliwek, syropu klonowego oraz soku z cytryny. Umyj i osusz rukolę, a następnie umieść ją w misce. Dorzuć pokrojone w kostkę mango, awokado oraz ser, posyp je pestkami granatu i pokruszonymi orzechami, a na koniec zwieńcz sosem.
Sałatka z gruszką i kozim serem
Potrawa, która świetnie pasuje zarówno do mięs, jak i do ryb. Poza dwoma wymienionymi składniami do jej przygotowania potrzebujesz miksu sałat, orzechów włoskich, soku z cytryny, miodu, oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu. Wrzuć rukolę do salaterki, po czym dodaj do niej plasterki gruszki skropione odrobiną soku z cytryny. W oddzielnej miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, miód oraz sól i pieprz. Dodaj do sałatki pokrojone orzechy oraz kawałki koziego sera i polej całość dressingiem.
Sałatka Caprese
To przysmak, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim twoim gościom – jest ona prosta, klasyczna i po prostu smaczna. Aby ją wyczarować, musisz zaopatrzyć się w kulkę mozzarelli, pomidory, świeże liście bazylii, suszone oregano, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Pokrój pomidory i mozzarellę w plastry, a następnie ułóż je na przemian na półmisku. Rozmieść na nich listki bazylii, oprósz pieprzem i polej oliwą. W razie potrzeby możesz dodać suszone oregano. Jeśli chodzi o sól, najlepiej użyć jej tuż przed postawieniem sałatki na stole.
Zobacz także:
Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »
Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »
Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »