Jaki miód jest najzdrowszy? Fot. 123RF.COM/PICSEL
Rodzaje miodów
Miód dzielimy w zależności od tego, z jakiego surowca został wykonany. Wyróżniamy trzy grupy: nektarowe, czyli kwiatowe, spadziowe oraz mieszane. Istnieją także miody syntetyczne. Nie mają jednak korzystnych właściwości zdrowotnych, jedynie smakują i wyglądają podobnie jak miody naturalne.
Miód spadziowy, według hiszpańskich naukowców ma najwięcej przeciwutleniaczy, ze wszystkich rodzajów miodów i ma najsilniejsze właściwości bakteriobójcze. Jest idealny na dolegliwości górnych dróg oddechowych. Regularne spożywanie może zapobiec chorobom układu krwionośnego oraz miażdżycy.
Miód gryczany ma bardzo intensywny zapach kwiatu gryki i piekący smak. Ze względy na swoje właściwości odżywcze, jest zakwalifikowany tuz obok miodu spadziowego jako najbardziej wartościowy. Miód spadziowo-gryczany o zawartości 50 proc. nektaru z gryki i 50 proc. spadzi jest uważany za najlepszy miód do celów odżywczo-leczniczych. Miód gryczany zalecany jest osobom starszym, posiadającym problemy z układem krwionośnym i sercem. Rutyna zawarta w gryce oczyszcza i uszczelnia włoskowate naczynia krwionośne, czyniąc je elastycznymi i wytrzymałymi.
Jakie jeszcze dobroczynne właściwości ma miód? Kliknij!
Miód wrzosowy jest ciemnym miodem o dosyć gorzkim smaku. Dzięki zawartości olejków eterycznych posiada bardzo silny naturalny zapach wrzosu. Miód wrzosowy nie jest najlepszym źródłem witamin, ale za to jest bogaty w enzymy i wolne aminokwasy. Sprawdza się znakomicie przy wspomaganiu leczenia przeziębień oraz grypy. Miód wrzosowy może być stosowany również w kosmetyce, jak maseczka upiększająca i wygładzająca.
Znasz przepisy na zdrowe i pyszne dania, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!
Miód lipowy jest najpopularniejszym miodem spożywanym w Polsce. Pozyskanie czystego miodu nie jest łatwe, ze względu na rzadkość występowania lipy. Drzewa te najczęściej występują przy drogach, a pszczoły są bardzo wrażliwe na toksyny. Miód lipowy ma właściwości lecznicze, szczególnie dla górnych dróg oddechowych. Jedna łyżeczka miodu przed snem i problem z uporczywym nocnym kaszlem może być zażegnany. Miód ten ma jasną barwę, bardzo charakterystyczny zapach kwiatu lipy oraz ostry i piekący smak.
Miód rzepakowy charakteryzuje się barwą od białego do jasnożółtego. Posiada slaby aromat kwiatów rzepaku, a słodki smak jest przełamany lekką goryczą. Jest bardzo łatwo przyswajalny przez wątrobę i posiada właściwości detoksykacyjne. Najlepiej sprawdza się przy wyczerpaniu fizycznym i umysłowym. Wskazany jest dla osób z wrzodami żołądka i dwunastnicy. Przyspiesza gojenie się nadżerek oraz pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami i mdłościami.
Miód wielokwiatowy jest wytwarzany z różnych roślin uprawnych, kwiatów i ziół. Kolor jest zróżnicowany - od jasno- do ciemnobrązowego. Zapach jest zależny od zebranego nektaru. Miód wielokwiatowy wczesny jest bardzo łagodny w smaku, i cechuje się jasną barwą, natomiast późniejszy miód ma dużo ciemniejszy kolor, ma wyrazisty, piekąco, ostry smak. Bardzo dobrze się spisuje w walce z anemią oraz alergią.
Ale uwaga! Żadnego miodu nie podajemy dzieciom do 2. roku życia!
Pora na małe co nieco...
Miód możemy podawać w wielu formach i w każdej z nich smakuje wspaniale. Najlepiej miód spożywać z mlekiem lub herbatą godzinę przed posiłkiem. Jeżeli nie lubimy lub nie chcemy przyjmować miodu w postaci napoju, możemy zjeść bezpośrednio jedną łyżeczkę, jednak nie połykając od razu, a trzymając przez chwilę ustach, co spowoduje, że miód się lepiej wchłonie. A przy okazji można nacieszyć się jego wspaniałym smakiem.
Miód doskonale pasuje do różnego rodzaju marynat (szczególnie do sosów barbecue), mięs, sosów sałatkowych, no i oczywiście do ciast. Oto kilka ciekawych przepisów:
Ciasto kokosowe z miodem. Kliknij! |
Sałatka z rukoli z miodem. Kliknij! |
Papryka marynowana. Kliknij! |
Miodownik. Kliknij! |
Wątróbka z miodem. Kliknij! |
Skrzydełka w miodzie. Kliknij! |
A jakie Wy macie pomysły na wykorzystanie miodu w kuchni?
Zobacz, jak zrobić miód z mniszka. Kliknij!
Zobacz też: Syrop klonowy | Właściwości mniszka | Jedzenie, które poprawia nastrój
Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl