Jaki miód wybrać?

Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Na rynku znajduje się wiele gatunków miodu, tylko jak wybrać ten właściwy?

Jaki miód jest najzdrowszy?    Fot. 123RF.COM/PICSEL


Rodzaje miodów

Miód dzielimy w zależności od tego, z jakiego surowca został wykonany. Wyróżniamy trzy grupy: nektarowe, czyli kwiatowe, spadziowe oraz mieszane. Istnieją także miody syntetyczne. Nie mają jednak korzystnych właściwości zdrowotnych, jedynie smakują i wyglądają podobnie jak miody naturalne.

Miód spadziowy, według hiszpańskich naukowców ma najwięcej przeciwutleniaczy, ze wszystkich rodzajów miodów i ma najsilniejsze właściwości bakteriobójcze. Jest idealny na dolegliwości górnych dróg oddechowych. Regularne spożywanie może zapobiec chorobom układu krwionośnego oraz miażdżycy.

Miód gryczany ma bardzo intensywny zapach kwiatu gryki i piekący smak. Ze względy na swoje właściwości odżywcze, jest zakwalifikowany tuz obok miodu spadziowego jako najbardziej wartościowy. Miód spadziowo-gryczany o zawartości 50 proc. nektaru z gryki i 50 proc. spadzi jest uważany za najlepszy miód do celów odżywczo-leczniczych. Miód gryczany zalecany jest osobom starszym, posiadającym problemy z układem krwionośnym i sercem. Rutyna zawarta w gryce oczyszcza i uszczelnia włoskowate naczynia krwionośne, czyniąc je elastycznymi i wytrzymałymi.


Jakie jeszcze dobroczynne właściwości ma miód? Kliknij!

miód


Miód wrzosowy jest ciemnym miodem o dosyć gorzkim smaku. Dzięki zawartości olejków eterycznych posiada bardzo silny naturalny zapach wrzosu. Miód wrzosowy nie jest najlepszym źródłem witamin, ale za to jest bogaty w enzymy i wolne aminokwasy. Sprawdza się znakomicie przy wspomaganiu leczenia przeziębień oraz grypy. Miód wrzosowy może być stosowany również w kosmetyce, jak maseczka upiększająca i wygładzająca.

dodaj przepisZnasz przepisy na zdrowe i pyszne dania, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!


Miód lipowy jest najpopularniejszym miodem spożywanym w Polsce. Pozyskanie czystego miodu nie jest łatwe, ze względu na rzadkość występowania lipy. Drzewa te najczęściej występują przy drogach, a pszczoły są bardzo wrażliwe na toksyny. Miód lipowy ma właściwości lecznicze, szczególnie dla górnych dróg oddechowych. Jedna łyżeczka miodu przed snem i problem z uporczywym nocnym kaszlem może być zażegnany. Miód ten ma jasną barwę, bardzo charakterystyczny zapach kwiatu lipy oraz ostry i piekący smak.

Miód rzepakowy charakteryzuje się barwą od białego do jasnożółtego. Posiada slaby aromat kwiatów rzepaku, a słodki smak jest przełamany lekką goryczą. Jest bardzo łatwo przyswajalny przez wątrobę i posiada właściwości detoksykacyjne. Najlepiej sprawdza się przy wyczerpaniu fizycznym i umysłowym. Wskazany jest dla osób z wrzodami żołądka i dwunastnicy. Przyspiesza gojenie się nadżerek oraz pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami i mdłościami.

Miód wielokwiatowy jest wytwarzany z różnych roślin uprawnych, kwiatów i ziół. Kolor jest zróżnicowany - od jasno- do ciemnobrązowego. Zapach jest zależny od zebranego nektaru. Miód wielokwiatowy wczesny jest bardzo łagodny w smaku, i cechuje się jasną barwą, natomiast późniejszy miód ma dużo ciemniejszy kolor, ma wyrazisty, piekąco, ostry smak. Bardzo dobrze się spisuje w walce z anemią oraz alergią.

Ale uwaga! Żadnego miodu nie podajemy dzieciom do 2. roku życia!


Pora na małe co nieco...

Miód możemy podawać w wielu formach i w każdej z nich smakuje wspaniale. Najlepiej miód spożywać z mlekiem lub herbatą godzinę przed posiłkiem. Jeżeli nie lubimy lub nie chcemy przyjmować miodu w postaci napoju, możemy zjeść bezpośrednio jedną łyżeczkę, jednak nie połykając od razu, a trzymając przez chwilę ustach, co spowoduje, że miód się lepiej wchłonie. A przy okazji można nacieszyć się jego wspaniałym smakiem.

Miód doskonale pasuje do różnego rodzaju marynat (szczególnie do sosów barbecue), mięs, sosów sałatkowych, no i oczywiście do ciast. Oto kilka ciekawych przepisów:

 

Ciasto kokosowe z miodem. Kliknij!

Sałatka z rukoli z miodem. Kliknij!

ciasto kokosowe z miodem

sałatka z rukoli z miodem

 

Papryka marynowana. Kliknij!

Miodownik. Kliknij!

papryka marynowana w miodzie

miodownik

 

Wątróbka z miodem. Kliknij!

Skrzydełka w miodzie. Kliknij!

wątróbka w miodzie

skrzydełka w miodzie


A jakie Wy macie pomysły na wykorzystanie miodu w kuchni?


Zobacz, jak zrobić miód z mniszka. Kliknij!

miód

Zobacz też: Syrop klonowyWłaściwości mniszka | Jedzenie, które poprawia nastrój

Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3