Nowalijki to młode warzywa, które ukazują się pierwszy raz w sprzedaży w danym roku, najczęściej już wiosną (na przełomie kwietnia i maja). Można do nich zaliczyć m.in. rzodkiewki, pomidory, sałatę czy szczypiorek. Wczesne warzywa, które widać na targach w czerwcu i lipcu to z kolei m.in. bób, młoda kapusta czy ziemniaki. Wielu domowych kucharzy uwielbia przygotowywać z nich lekkostrawne dania. Poznaj 7 sprawdzonych przepisów na sałatki i surówki z nowalijek, które warto wypróbować na grilla, do obiadu czy na kolację.
Sprawdź także: Młoda kapusta na 10 sposobów. Najlepsze przepisy idealne na lato
Sezon na bób trwa krótko (lipiec-sierpień, choć - przy korzystnych warunkach atmosferycznych - widoczny jest na targach już nawet w połowie czerwca), dlatego nie warto go przeoczyć. Tym bardziej że można z niego przyrządzić pyszną sałatkę. Dodatek jajek i tuńczyka sprawi, że będzie ona bogata w zdrowe tłuszcze, białko i niezbędne dla organizmu minerały. Co najważniejsze, przygotujesz ją w ok. 15 minut, dlatego świetnie sprawdzi się jako lunch w pracy czy szybka kolacja.
Przy wyborze surówek i sałatek z nowalijek, którymi możemy zajadać się w czerwcu czy lipcu, nie można pominąć surówki z młodej kapusty. Sezon na to warzywo rozpoczyna się często już w maju, a w miesiącach wakacyjnych można je dostać na niemal każdym targu i w sklepie. W lecie, gdy z powodu upałów apetyt maleje, do obiadu warto wykorzystać ten soczysty i lekko kwaskowaty dodatek. Świetnie orzeźwi, nawodni i ugasi pragnienie.
Wiejska sałatka z ziemniakami i boczkiem
Zobacz przepisSałatka z młodymi ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nie ma nic pyszniejszego niż ziemniaki z boczkiem. Od razu kojarzą się z wiejskim kociołkiem, który podgrzewa się na palenisku czy nad ogniskiem. Jeśli nie masz możliwości zorganizować sobie takiej atrakcji, koniecznie wypróbuj wiejską sałatkę z młodymi ziemniakami. Przepis nie jest wcale skomplikowany - wymaga jednak kupienia świeżych, sezonowych produktów. Boczek idealnie syci, ogórki kiszone - nadają soczystości, a szczypiorek - przyjemnej rześkości chrupkości.
Sałatka z fasolki szparagowej
Zobacz przepisSałatka z fasolki szparagowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sałatka z fasolką szparagową jest wyjątkowo soczysta i pełna wartościowych składników odżywczych. Pomidory sprawiają, że staje się wilgotna, a przyprawy (zioła prowansalskie, musztarda) dodają jej dużo smaku. Jeśli musisz uzupełnić niedobory potasu, masz choroby serca lub nadciśnienie - taka przekąska jest właśnie dla ciebie. W sałatce znajdują się nie tylko cenne minerały, ale też zdrowe tłuszcze.
Surówka z kalarepy do obiadu
Zobacz przepisSurówka z kalarepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kalarepa dostępna jest w sklepach już od maja, aż do listopada. To sprawia, że można się nią zajadać przez całe lato. Przygotuj zdrową i pełną witamin surówkę z kalarepy do obiadu. Jest przyjemnie chrupiąca i lekko słodkawa w smaku. Zaletą kalarepy jest to, że ma niski indeks glikemiczny i dostarcza niewielu kalorii. Jest za to bogatym źródłem witaminy C, błonnika i antyoksydantów, które korzystnie działają na cały organizm.
Sałatka z kalafiorem
Zobacz przepisSałatka z kalafiorem i kukurydzą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Choć najczęściej warzywo służy jako dodatek do obiadu, oczywiście po ugotowaniu i podsmażeniu w panierce z bułki tartej, to pamiętaj, że można je jeść również na surowo. Przykładowo, obmyj, zmiksuj kalafiora na drobną kruszonkę i podaj razem z gulaszem. Innym sposobem będzie użycie tak przygotowanego warzywa do sałatki - możesz je rozkruszyć i dodać do mixu sałat, świeżej papryki, cebuli i ogórka.
Przepis na sałatkę z kalafiorem, którą widzisz powyżej, wymaga ugotowania warzywa, ale krótkotrwałego - tak, aby się nie rozpadło przy wyławianiu. Połącz kalafiora tylko z kilkoma składnikami (m.in. jajkiem i kukurydzą), żeby cieszyć się wyjątkową przystawką.
Sałatka z groszkiem cukrowym
Zobacz przepisSałatka z groszkiem cukrowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sezon na groszek cukrowy przypada na przełom czerwca i lipca. Każdy fan sałatek powinien wypróbować to świeże warzywo w połączeniu ze smakowitymi dodatkami. W przekąsce, oprócz głównego składnika, użyto także jajek na twardo, serka, śmietanki oraz kaszy kuskus. Sałatka z groszkiem cukrowym pełna jest więc białka oraz błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. To lekka propozycja na lunch w pracy lub kolację. Nie mogło jej zabraknąć w zestawieniu sałatek i surówek z nowalijek.
Źródło: smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Niezastąpiona surówka niedzielna. Idealna do schabowego i mielonych »
Pyszna sałatka pyrowa. Od dziś będzie ulubioną przekąską na każdym przyjęciu »
Co zrobić, żeby ogórki nie były gorzkie? Zastosuj prosty trik, uratujesz ich smak »