Spis treści:
- Młoda kapusta z pieczarkami
- Bułeczki z młodą kapustą
- Młoda kapusta ze śmietaną
- Coleslaw z młodej kapusty
- Zupa krem z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem. Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E i B, a także pierwiastki odżywcze, takie jak magnez, fosfor, żelazo oraz wapń. Udowodniono, że młoda kapusta świetnie wpływa na nasz nastrój oraz poprawia funkcjonowanie mózgu.
Tylko w jaki sposób ją przygotować, aby była zarówno smaczna i zdrowa? Jeśli brakuje ci pomysłów na dania z młodą kapustą w roli głównej, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Powalający efekt gwarantowany.

Sprawdź także: Jak dobrze ugotować fasolkę szparagową? Top 10 przepisów, które trzeba znać
1. Kiszona młoda kapusta

Młoda kapusta kiszona w solance / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kiszona kapusta to niemal podstawa polskiej kuchni. Jednak czy wpadliście kiedyś na pomysł, aby ukisić młodą kapustę w podobny sposób, jak robi się to w przypadku ogórków? Warto wypróbować ten przepis, gdyż tego typu kiszonki doskonale sprawdzają się jako dodatek do wielu dań.
2. Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zanim w naszych lasach pojawią się grzyby, warto przygotować kapustę z pieczarkami. Możecie również wykorzystać zapas suszonych grzybów. Propozycja świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
3. Bułeczki z młodą kapustą

Bułeczki z młodą kapustą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wielu z was przygotowuje podobne paszteciki w okresie bożonarodzeniowym, wykorzystując w tym celu starszą kapustę. O tej porze roku zdecydowanie lepszym pomysłem będą bułeczki przygotowane według przepisu naszej użytkowniczki. Doskonale sprawdzą się, jako przekąska na letnim pikniku.
4. Młoda kapusta ze śmietaną

Młoda kapusta ze śmietaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tak przygotowana młoda kapusta ze śmietaną świetnie sprawdzi się jako dodatek na ciepło do tradycyjnych obiadów. Można też ją zjeść z młodymi ziemniaczkami jako jeden główny posiłek.
5. Coleslaw z młodej kapusty

Coleslaw z młodej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ta wyjątkowa surówka będzie doskonałym dodatkiem do każdego obiadu. Pomyślcie tylko, tradycyjny kotlet, młode ziemniaczki i koperek. Można się rozmarzyć, czyż nie?
6. Zupa krem z młodej kapusty

Zupa krem z młodej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zwykle, młodą kapustę serwujemy zasmażaną lub na surowo. Zapewniamy jednak, że zrobienie z niej zupy jest równie dobrą decyzją. W ten sposób otrzymacie delikatne, ale i bardzo sycące danie. Koniecznie spróbujcie!
7. Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Lubicie bigos, ale nie macie ochoty marnować letnich dni na jego przygotowywanie? W takim razie zapamiętajcie przepis na bigos z młodej kapusty. To danie gotuje się zdecydowanie krócej, a jego smak bije na głowę ten przygotowany z kiszonej kapusty.
8. Placki z młodej kapusty

Placki z młodej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tak przygotowane placuszki z pewnością zaskoczą was swoim smakiem. Jeśli do tego pory, nie serwowaliście młodej kapusty w ten sposób, czas nadrobić zaległości. Zapewniamy, że nie raz powrócicie do tego przepisu.
9. Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Do gołąbków przylgnęła opinia bardzo czasochłonnego dania. Owszem, przygotowanie farszu, a następnie zawijanie malutkich paczuszek wymaga nieco wysiłku, jednak efekt wynagrodzi wam to w stu procentach. Co ważne, użycie młodej kapusty, skróci nieco czas gotowania.
10. Kapusta młoda do obiadu

Kapusta młoda do obiadu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oczywiście, nasze zestawienie nie mogłoby obyć się bez przepisu na zasmażaną młodą kapustę. W końcu to sztandarowe danie z wykorzystaniem tego warzywa. Przyznamy się szczerze, moglibyśmy jeść ją bez końca i to bez jakichkolwiek dodatków.
Zobacz także:
Słodki przepis od siostry Anastazji. Ten sernik nie pęka i nie opada »
Jędrna fasolka szparagowa z bułką tartą. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej »
Dobre dla starzejącego się mózgu, skóry i kości. W tym wieku włącz do diety »