Spis treści:
Fasolka szparagowa, niezależnie od tego, czy żółta, czy zielona, jest niezwykle odżywczym warzywem. Nie brakuje w niej witaminy A, tych z grupy B, C i E, a także substancji mineralnych żelaza, potasu czy fosforu. Spożywanie fasolki szparagowej korzystnie wpływa na odporność, układ sercowo-naczyniowy, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a także pomaga zadbać o kondycję skóry, włosów i paznokci, a także zdrowie oczu. W jej składzie znajdują się antyoksydanty, które pomagają neutralizować wolne rodniki, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Co więcej, fasolka szparagowa zawiera sporo błonnika, dlatego wspiera prawidłowe trawienie oraz syci na długo. Świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej, ponieważ jest niskokaloryczna, 100 g zawiera jedynie 31 kcal.
Jak widać jedzenie fasolki szparagowej jest rewelacyjne dla naszego organizmu. Zastanawiasz się jednak, w jakich daniach możesz ją wykorzystać? Oto kilka najlepszych przepisów na fasolkę szparagową.
Sprawdź także: Jak zrobić łatwy i szybki obiad z niczego? 8 propozycji pysznych i błyskawicznych dań
Jak dobrze ugotować fasolkę szparagową?
Gotowanie fasolki szparagowej to teoretycznie banalnie prosta sprawa. Należy jednak pamiętać, aby jej nie rozgotować, ponieważ wówczas straci swoją chrupkość i jędrność. Fasolkę umyj, usuń z niej końcówki, a następnie zalej zimną wodą. Gotuj do momentu, aż zacznie wrzeć, następnie pozwól jej się powoli gotować od pięciu do 12 minut w przypadku fasolki żółtej oraz od ośmiu do 18 minut w przypadku zielonej. W trakcie gotowania dodaj sól. Aby fasolka miała piękny, intensywny kolor oraz nie straciła smaku, do gotującej się wody wsyp łyżeczkę cukru.
Najlepsze przepisy na fasolkę szparagową
Oczywiście fasolkę szparagową możesz po prostu ugotować. Warto jednak przemycić ją do różnych dań, można ją smażyć, dusić, zapiekać, dodawać do sałatek, zup czy potrawek. Świetnie nada się również do przygotowania przetworów na zimę. Oto 10 pysznych przepisów z fasolką szparagową w roli głównej.
1. Klasyczna fasolka szparagowa
Zobacz przepisKlasyczna fasolka szparagowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zacznijmy od klasycznej propozycji, czyli gotowanej fasolki szparagowej podsmażanej na maśle z dodatkiem czosnku. Warto korzystać z młodej fasolki, ponieważ ma ona mnóstwo smaku, jest delikatniejsze oraz nie znajdziemy w niej łykowatych "nitek". Oczywiście klasyczna fasolka do obiadu musi być podana z bułką tartą. Takie danie to prawdziwy powrót do czasów dzieciństwa.
2. Zupa z fasolki szparagowej
Zobacz przepisZupa z fasolki szparagowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Lubisz szybkie i lekkie obiady? Jeśli tak, to koniecznie przygotuj zupę z fasolki szparagowej. Idealnie pasować będzie tu marchewka, młode ziemniaki, seler, por oraz oczywiście spory pęczek świeżego, aromatycznego koperku. Domowa zupa nie może obyć się również bez odrobiny śmietany, podkreśli ona smak warzyw oraz doda jej aksamitnego smaku.
3. Fasolka szparagowa do słoików
Zobacz przepisFasolka szparagowa do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli na pobliskim targu czy ryneczku uda ci się zdobyć fasolkę szparagową w dobrej cenie, warto rozważyć zaprawienie jej na zimę. Wystarczy, że obraną fasolkę zalejesz zalewą z wody, cukru i soli, proste, ale jakie dobre!
4. Tarta z fasolką szparagową
Zobacz przepisTarta z fasolką szparagową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W lodówce masz ciasto francuskie, ale nie wiesz, jak je wykorzystać? Przygotuj chrupiącą tartę z dodatkiem fasolki szparagowej. Wystarczy kilka składników, aby przygotować danie, które świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę w gronie rodziny i przyjaciół. Do fasolki świetnie pasować będzie zielony groszek. Takie danie jest również przyjazne wegetarianom.
5. Gulasz z fasolką szparagową
Zobacz przepisGulasz z fasolką szparagową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fasolka szparagowa może stać się również składnikiem wieprzowego gulaszu. Warto pamiętać o tym, że według zaleceń dietetyków i ekspertów do spraw żywienia, w każdym posiłku powinno znaleźć się miejsce na porcję warzyw lub owoców. Gulasze to doskonały sposób, aby przemycić je do swojej diety. Pyszne, rozpływające się mięso, pomidorowy sos oraz chrupiąca fasolka, to danie na długo cię nasyci.
6. Orientalna fasolka szparagowa
Zobacz przepisOrientalna fasolka szparagowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fasolka szparagowa to warzywo kojarzące się z tradycyjnymi, polskimi obiadami. Jednak równie dobrze smakować będzie w towarzystwie orientalnych przypraw. W tym przepisie wykorzystano czosnek, imbir, szalotkę, sos sojowy i ostrygowy, takie połączenie smaków to kulinarna podróż do Azji. Tak przygotowaną fasolkę można zaserwować na przykład w towarzystwie ryżu lub makaronu ryżowego.
7. Tabule z fasolką szparagową
Zobacz przepisTabule z fasolką szparagową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tabule to danie pochodzące z kuchni libańskiej, w tym przepisie wykorzystano do niego fasolkę szparagową. Bazą tego dania jest kuskus, dzięki czemu tę potrawę przygotujesz w naprawdę szybkim tempie. Dopełnieniem dania będzie papryka, ogórek zielony, pomidor oraz spora ilość zieleniny, natki pietruszki, kolendry i mięty. Dodatkową ostrość zapewni natomiast czerwona cebula. Sos do tabule jest bardzo prosty, wystarczy wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Takie danie będzie idealne na szybki lunch lub lekką kolację.
8. Szakszuka z fasolką szparagową
Zobacz przepisSzakszuka z fasolką szparagową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz jeść więcej warzyw? Możesz dodać je do śniadania i wyczarować szakszukę z fasolką szparagową. Danie to będzie sycące i doda ci energii na cały dzień. Do szakszuki dodaj pomidory, paprykę, szczypiorem szalotkę oraz czosnek. Świetnie sprawdzą się tu również suszone zioła, pasować będzie tu oregano, bazylia, tymianek lub cząber.
9. Kurczak z fasolką szparagową
Zobacz przepisKurczak z fasolką szparagową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fasolka szparagowa świetnie komponować będzie się również z kurczakiem. W tym daniu również bez problemu możesz dodać swoje ulubione warzywa, pasować będzie tu marchewka oraz papryka. Sekretem tego dania jest również wyrazisty sos, na bazie sosu sojowego ciemnego, ketchupu pikantnego, miodu, octu ryżowego oraz chili.
10. Leczo z fasolką szparagową
Zobacz przepisLeczo z fasolką szparagową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gdzie jeszcze można wykorzystać fasolkę szparagową? Dodaj ją do leczo, to szybkie danie doskonale sprawdzi się na obiad w trakcie tygodnia, kiedy brakuje nam czasu na gotowanie. Dodaj kiełbasę, cukinię, paprykę, cebulę oraz pomidory w puszce, szybkie i smaczne danie gotowe.
Zobacz także:
Ekspresowy pomysł na sycący obiad: Aromatyczne i chrupiące placki z cukinią i ziemniakami »
Jedz dla zdrowia serca, odporności i dobrego wzroku. Unikaj przy problemach z tarczycą »
Nigdy nie łącz tego z ziemniakami. Może dojść do fermentacji w żołądku »